Horia Cardoș, președintele Agroland, a vorbit cu Nicolae Robu despre afirmațiile ”nefericite”...

Horia Cardoș, președintele Agroland, a vorbit cu Nicolae Robu despre afirmațiile ”nefericite” ale edilului la adresa voleiului. Promisiuni și probleme pentru echipele din Timișoara UPDATE Vezi explicațiile primarului

0
DISTRIBUIȚI
Sorin Grădinaru, alături de Horia Cardoș

Lumea voleiului din Banat și nu numai s-a revoltat după ce săptămâna trecută Nicolae Robu a făcut declarații cel puțin hazardate la adresa unui întreg sport pentru a justifica reducerea unei finanțări acordate UVT Agroland. Horia Cardoș, conducătorul grupării feminine timișorene din elită, a precizat astăzi că s-a întâlnit cu primarul orașului și că acesta regretă afirmațiile. Pentru ca demersul să fie dus până la capăt ar urma ca acesta din urmă să-și ceară scuze și în mod public.

Horia Cardoș și Sorin Grădinaru, omul de volei dedicat grupării masculine promovate în A1 – CSU UVT, au fost prezenți la o conferință pe marginea ”micului scandal” declanșat de vorbele edilului-șef al Timișoarei. Din cauza unor probleme personale, reprezentantul CSM Lugoj nu a mai venit. Reamintim că acea declarație făcută de Nicolae Robu a determinat chiar și o reacție oficială a FR Volei. ”Am aflat de la prieteni, am primit diverse semnale din țară și de afară. M-au avertizat despre reacția primarului Robu referitoare la disciplina sportivă căreia i-am dedicat adolescența și maturitatea și în care activez. Aș include în categoria afirmațiilor nefericite. Dacă e reprezentantul tuturor timișorenilor atunci înseamnă că susține toate disciplinele. Sunt aici în nume propriu, nu vreau să implic clubul pe care-l reprezint și Universitatea de Vest. Dar atâta timp cât predau disciplina de profil, am ținut să fiu aici alături de domnul Horia Cardoș”, a declarat Sorin Grădinaru.

”Eu am fost foarte nedumerit, într-un mod neplăcut, de afirmațiile domnului primar. Reacții au fost și sunt în continuare, la nivel național. Președintele FR Volei a aflat cam în același timp cu mine de acele afirmații. Se va sesiza și Comitetul Olimpic”, a spus și Horia Cardoș, președintele UVT Agroland.

”Am reușit să ne întâlnim de abia aseară. Am stat aproape două ore de vorbă. În acest răstimp i-am solicitat să ne expună, să precizeze, ce a dorit să spună, e evident că a făcut mai multe afirmații cel puțin nefericite vizavi de volei. Am avut o discuție pe această temă. Domnia sa regretă și va spune și public, acele afirmații. Era un context în care era solicitat vizavi de niște finanțări care nu i s-au părut potrivite. În acest context a apărut numele clubului nostru. Cu 150.000, noi am cerut 300.000 inițial comisiei… Dumnealui i s-a părut prea mare suma față de impactul pe care l-ar avea voleiul… S-a convins între timp și dumnealui, după telefoanele primite, că voleiul e un sport foarte popular. Și actualul prim ministru și fostul erau jucători de volei. Am reușit să-i trezesc interesul, vizavi de spectaculozitatea și complexitatea acestui sport. A aflat că nu e doar un sport olimpic, ci sunt două. E și beachvolley-ul. Domnia sa nu era la curent cu audiențele făcute de acest sport. Dar toate acestea s-au schimbat. Am folosit acest prilej să-i spun mai multe, astfel că în luările de poziție pe care le va avea să susțină acest proiecte. În România nu sunt foarte multe asemenea proiecte, nu sunt foarte mulți nebuni, să spunem așa, care să sprijine. A înțeles că a fost nedrept în declarațiile sale… Domnul primar își va reconsidera poziția, sper să-și retragă afirmațiile și va susține stabilirea de către CL Timișoara a unor criterii clare pentru evaluarea șanselor de a câștiga un proiect. Evident că vor fi favorizate sporturile olimpice în primul rând. Echipele care fac performanță cred că trebuie tratate complet diferit”, a mai precizat Cardoș.

Performanță fără infrastructură la Timișoara

După cum se știe din toamnă va fi bătaie mare, cel puțin pe locurile de antrenament, în ”Olimpia”. Băieții de la CSU Univ. de Vest au trecută sala ”Constantin Jude” ca numărul 1, opțiunea 2 nefiind conformă cu toate normele sportului la nivel de elită.


”Va fi foarte greu în primul rând să găsim locație de jocuri oficiale, nu mai spunem de antrenamente… Sala Universității de Vest, de la Popa Șapcă, trebuie aduse la niște standarde. Reținerea mea e vizavi de suprafața de joc”, a subliniat Sorin Grădinaru, directorul tehnic al clubului. Fostul campion mondial universitar în 1981 a vorbit și despre partea financiară. ”Gruparea noastră nu a aplicat pentru obținerea unei finanțări, am încerca să înaintăm un proiect dar ni s-a spus că nu suntem eligibili… Ni s-a spus că fiind unitate bugetată, de la Ministerul Educației, nu puteam aplica…”, a precizat Grădinaru. Totuși, CSU UVT va putea solicita fonduri de la autoritățile locale în urma schimbării legii.

”Sper să găsim resursele. Să evităm situația de acum șase ani când a trebuit să ne descurcăm doar cu jucătorii cu care am promovat și am fost efectiv carne de tun”, a adăugat Sorin Grădinaru. Conducătorul CSU UVT a subliniat că sprijinul universității a contat enorm în acceptarea provocării Diviziei A1. Echipa masculină începe pregătirea la începutului lunii august și va debuta în noul sezon pe data de 7 octombrie.

Agroland vrea trei transferuri de top

Situația la Agroland e diferită. Clubul fiind susținut în principal din surse private. ”În ceea ce privește finanțarea avem promisiunea domnului primar că la următoarele rectificări bugetare vom putea din nou să aplicăm și să obținem niște sume. Dacă lucrurile se refereau doar la tăierea sumei nu aveam nicio poziție, încercam să obținem sume mai mari data viitoare. Dar principalul aspect a fost că a făcut deservicii voleiului și nu doar acestuia, a dat impresia că voleiul e un sport simpluț. I-am spus și ce înseamnă proiectul nostru comparativ cu altele din țară sau de aici. Să creștem sportive din România care să ajungă la echipa națională și nu să aducem sportive din străinătate… E o perioadă în care încercăm să definitivăm înțelegerile cu câteva sportive, sunt jucătoare de top din România, cu care suntem foarte aproape să semnăm. Rămâne în lot Andrea Lakovic, deoarece e o sportivă excepțională, în rest vrem doar românce. Vom mai aduce doar o străină dacă nu reușim să semnăm o jucătoare de lot național. Vorbim de trei jucătoare noi în total, celelalte rămân și vrem să continuăm în aceeași formulă”, a conchis Horia Cardoș.

UVT Agroland are în plan un cantonament montat începând cu data de 12 august iar în luna septembrie ar putea organiza la Timișoara un puternic turneu cu formații din afara țării și pentru a arăta atractivitatea voleiului celor ce se îndoiesc de acest aspect.

UPDATE Nicolae Robu a postat pe pagina sa de Facebook un text intitulat: ”EXPLICAȚII LA DECLARAȚIILE FĂCUTE ÎN CLT CU PRIVIRE LA VOLEI”. Iată întregul ”comunicat”:

”Văzând ce frământări am provocat prin afirmațiile din Consiliul Local privitoare la volei, mă simt dator să dau următoarele explicații:
Nu am vrut să jignesc pe nimeni, ba mai mult, chiar am spus explicit că n-aș vrea să se simtă nimeni jignit și că îi apreciez atât pe cei ce practică voleiul, cât și pe cei ce îl susțin.
Ce am vrut să scot în evidență a fost că, în opinia mea -dar eu admit că nu dețin adevărul absolut și că, prin urmare, pot greși-, nu este justificat să se dea atât de mulți bani de la bugetul public al Timișoarei pentru volei, ca și pentru alte sporturi de echipă, exemplificând cu rugby-ul, întrucât, la volei, lotul e sensibil mai mic, voleiul nu e sport de contact și prin urmare nu comportă la fel de multe riscuri, efortul sportivilor -demn de respect, oricum- e și el mai mic și, pe cale de consecință, remunerația așișderea. E adevărat că am făcut o figură de stil prin acea comparație între volei și muzica cu trei note și admit că era mai bine să nu o fac. Ei bine, cred că avem cu toții lucruri importante de făcut și n-are sens să ne irosim în controverse sterile. Eu îl apreciez foarte mult pe dl Horia Cardoș, atât pentru seriozitatea, hărnicia și priceperea sa în afaceri, cât și pentru susținerea voleiului și îi asigur de aprecierea mea pe toți practicanții de volei, pe antrenori și pe conducătorii în domeniu. De altfel, am spus asta și în ședința cu pricina -poate nu la fel de explicit-. După cum am mai spus tot atunci, și că doresc să-i premiem pe sportivi și clubul, pentru performanța promovării în Liga 1. Și, evident, o să mă țin de cuvânt, cum fac cu orice. Dar, solicit și recunoașterea dreptului meu legitim de a-mi stabili principiile și prioritățile în gestiunea banului public, gestiune pentru care eu dau socoteală.

Cu respect și urări de succes pentru voleiul timișorean, românesc și de oriunde, ca de altfel pentru tot sportul, din partea unui iubitor de sport,
Prof.univ.dr.ing.dhc Nicolae Robu
Primarul Timișoarei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.