Avem șanse să ajungem cu bicicleta și cu vaporul din Timișoara în...

Avem șanse să ajungem cu bicicleta și cu vaporul din Timișoara în Serbia, pe Bega. Ce pas important a făcut guvernul

0
DISTRIBUIȚI

pista biciclete

Există șanse să trecem din județul Timiș în Serbia pe biciclete sau cu vaporul, pe Bega, în viitor. Titu Bojin, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat, anunța, în urmă cu două săptămâni, că un proiect transfrontalier România- Serbia, în valoare de aproape 14 milioane de euro, este pe punctul de a fi pierdut, pentru că între cele două țări nu a fost semnat un acord.

În cadrul acestui proiect, județul Timiș ar fi primit aproape șapte milioane de euro, bani cu care ar fi reabilitat nodul hidrotehnic de la Sânmihai, fără de care Bega nu ar putea deveni navigabilă până la graniță. De asemenea, ar fi fost realizat și punctul de trecere vamală pentru ca bicicliștii să poată trece granița pe pista realizată pe malul Begăi. Restul banilor ar fi fost folosiți de sârbi pentru a realiza o pistă de biciclete de 43 de kilometri, în continuarea celei realizate în Timiș, pe malul canalului Bega.

Iată că, ieri, Guvernul a făcut un prim pas astfel încât acest proiect transfrontalier să nu fie pierdut.


Astfel, a fost aprobat, prin Memorandum, încheierea unui acord cu partea sârbă, privind deschiderea unui punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pentru traficul internațional de călători, pe canalul Bega.

„Punctul internațional de trecere a frontierei va fi deschis pentru navigația pe apă, trafic pietonal și pentru biciclete, fiind amplasat între localitățile Otelec din România și Srbsk Itebej din Republica Serbia. Pentru moment, nu se are în vedere efectuarea de lucrări de investiții, construcții, amenajări ori montarea de instalații în zona de cale navigabilă interioară”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului României.

În cazul în care proiectul nu va fi pierdut, punctul de trecere a frontierei va fi deschis zilnic, în intervalul orar 08.00-12.00 (ora României), respectiv de la ora 07.00 la 19.00 (ora Republicii Serbia).

Însă, reprezentanții Guvernului transmit că acest Memorandum nu este suficient pentru deschiderea unnui nou punct de frontieră, ci, așa cum a anunțat Titu Bojin, este necesară încheierea unui Acord cu partea sârbă, care se poate face printr-un schimb de note verbale între Guvernul României și Guvernul Serbiei.

„Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nu poate aviza acest act normativ, având în vedere că obiectul Memorandumului nu intră în sfera de competență a ministerului. MDRAPFE, în calitate de Autoritate de Management a Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, va verifica documentele puse la dispoziție de către beneficiari în faza de pre-contractare/contractare a proiectelor pentru care se solicită finanțare nerambursabilă”, comunică Guvernul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.