Bătrâna, colțul de rai uitat de lume: „Aici predomină înmormântările. Pentru 90...

Bătrâna, colțul de rai uitat de lume: „Aici predomină înmormântările. Pentru 90 de voturi nu dă nimeni nici doi lei pe noi”

0
DISTRIBUIȚI

tinutul padurenilor

În Munții Poiana Ruscă, la granița județului Hunedoara cu Timiș, se află un loc de o frumusețe aparte, înconjurat de dealuri și păduri. Comuna Bătrâna, un mic colț de rai, este însă uitată de lume. Aici mai locuiesc doar 100 de oameni, majoritatea în vârstă.

În vestul țării se află comuna cu cea mai mică populație din România. Bătrâna numără patru sate, Fața Roșie, Piatra, Răchițaua și Bătrâna, iar numărul locuitorilor este puțin peste 100. De altfel, la Piatra, o singură casă mai este locuită.

Comuna este una dintre cele mai izolate din țară, în Munții Poiana Ruscă, iar autoritățile par că au uitat de localnicii din această zonă care pare desprinsă din povești. Nu există curent electric, localnicii nu au apă curentă, iar singura legătură cu civilizația este un drum forestier lung de zeci de kilometri. De exemplu, distanța până la comuna Dobra, cea mai apropiată de Bătrâna, este de aproximativ 30 de kilometri.

“Pentru 90 de voturi nu dă nimeni doi lei pe noi”

“Suntem izolați, avem un drum de legătură forestier și oamenii s-au cam săturat de condițiile astea și au plecat. Curent electric există doar în satul Bătrâna. E drumul acesta care ne provoacă neplăceri, nu interesează pe nimeni de el. Pentru 90 de voturi, nu dă nimeni nici doi lei pe noi”, ne-a declarat Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna, din județul Hunedoara.

Radu Herciu spune că media de vârstă este de peste 60 de ani. În acest an, au venit pe lume doar doi bebeluși, iar în anul 2002, școala din comună a fost închisă, din cauza numărului prea mic de elevi. “Cine să vină să predea la doi, trei copii? După ce copiii cresc mai mari, familiile care doresc să-i trimită la școală trebuie să plece din comună, pentru a putea să-i înscrie undeva”, spune primarul comunei Bătrâna.

Radu Herciu povestește că nu se mai nasc copii în comună pentru că tinerii au plecat la oraș.


De altfel, primarul comunei Bătrâna nu-și mai amintește când a fost ultima nuntă în zonă: “Cine să se mai căsătorească aici? Cei de 70-80 de ani? La noi în comună predomină înmormântările”.

Comuna Bătrâna se află în Ținutul Pădurenilor, într-o zonă pitorească de o frumusețe aparte. De altfel, nu puțini au fost turiștii care au aflat de satele izolate din Munții Poiana Ruscă și au venit să le viziteze. Însă, infrastructura este o mare problemă. “Au mai venit turiști la noi în comună, au fost uimiți de frumusețea locului, dar s-au plâns că e greu de ajuns la Bătrâna din cauza drumului foarte prost. Nu avem ce să facem”, s-a plâns Radu Herciu.

Comuna Bătrâna se întinde pe o suprafață de aproximativ 60 de kilometri pătrați. Aici se găsește o biserică ridicată în anul 1780, cu hramul “Sfânta Paraschiva”, dar și rezervația naturală “Codrii seculari”, care se întinde pe o suprafață de aproape 140 de hectare. Aria naturală protejată se află pe Valea Dobrișoarei și Prisloapei, pe versantul nord-estic al Munților Poiana Ruscă, întreaga suprafață fiind acoperită cu pădure.

Ținutul Pădurenilor, o zonă rurală mirifică

Comuna Bătrâna se află în Ținutul Pădurenilor, un platou înalt așezat între Depresiunea Țării Hațegului, Valea Mureșului și înălțimile Munților Poiana Ruscă. Ținutul Pădurenilor, care se întinde pe teritoriul a șase comune din județul Hunedoara, este considerat unul dintre cele mai bogate zone etnografie din România. Unul dintre motive este acela că aici se întâlnesc sate tipice de culme, iar în mijlocul acestei lumi înconjurate de pădure au rămas neatinse portul, limba, tradițiile și cântecele.

Caracteristicile zonei sunt suprafețele întinse de păduri, de unde și numele. De la începutul lunii martie 2016, Ținutul Pădurenilor este promovat oficial și turistic. Printr-un proiect european în valoare de 210.000 de euro, turiștii au parte în zonă de trasee etnografice, istorice sau ecumenice. De asemenea, a fost realizat și un observator turistic, astfel că de la o înălțime de peste 20 de metri poate fi admirat nu doar Ținutul Pădurenilor, dar și cetatea Devei, Masivul Retezat sau Munții Apuseni. Totodată, a fost amenajat și un centru de informare turistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.