Bazinul cu zâmbete și medalii: pasiunea și atmosfera de familie au adus...

Bazinul cu zâmbete și medalii: pasiunea și atmosfera de familie au adus performanțe la CS Aquasport. PREMIERĂ inedită pentru timișoreni la Naționalele de cadeți

0
DISTRIBUIȚI
Foto: CS Aquasport

Înotul reprezintă sportul ideal pentru sănătatea copiilor și poate aduce multe alte satisfacții. Fetele și băieții de la clubul CS Aquasport au reușit să obțină medalii în competiții importante, dar pe lângă recordurile din bazin antrenorul Sabin Avram urmărește și alte obiective. În munca pentru dezvoltarea învățăceilor săi socializarea are un rol major.

La ieșirea din Timișoara spre Lugoj, departe de agitația de zi cu zi a orașului, o duzină de elevi așteaptă indicațiile antrenorului. Ei se află într-una dintre puținele arene sportive unde se poate practica înotul de performanță în Capitala Banatului. Față de promisiunile politicianiste pentru un bazin olimpic și altele semiolimpice, în cartiere, la distanță de un mandat de primar, realitatea din teren e cruntă. Cei ignorați de sistem având opțiuni limitate.

Înființat în urmă cu șapte ani de Sabin Avram și Camelia Antal, CS Aquasport nu are legătură directă cu patronatul arenei de la marginea orașului. ”Ideea cu numele îmi aparține. Ne antrenăm aici, de aceea se numește așa. Între timp, mai precis din septembrie 2016, nu am mai putut face față tuturor cheltuielilor, pentru că plătim abonament a trebuit să mergem și în altă parte”, povestește Sabin Avram. Cealaltă locație în care se pregătesc tinerii săi înotători e ”străvechiul” bazin ”Dacia”. Autoritățile locale oferind gratuitate celor care se antrenează în această locație dimineața pentru că au școală după amiază.

Sabin Avram nu se plânge. Pasiunea pentru înot și dorința de a-și transmite mai departe cunoștințele l-au determinat să creeze clubul. El a practicat la rândul său sportul în bazin, apoi a devenit instructor pentru copii. ”Mi-a plăcut, mi-am dorit să devin antrenor de înot. Aveam peste o sută de copii cu care lucram la cursurile de inițiere. La primul concurs organizat la Arena, în anul 2009, aceștia puteau să înoate 50 de metri fără probleme, fără să se poticnească. Spre bucuria mea copiii mi-au depășit condiția”, explică Sabin Avram. Puștii care au ajuns să-i asculte cu sfințenie sfaturile au între 10 și 16 ani. ”Performanța începe puțin mai târziu, dar lucrez în continuare și cu copii pentru inițiere, chiar de la patru ani, copii de grădiniță”, adaugă antrenorul de înot în vârstă de 36 de ani. Elevii săi care au trecut la activitatea de performanță plătesc 200 de lei pentru zece antrenamente pe Calea Lugojului. Pe lângă participarea la concursurile de proiecte clubul se descurcă din sponsorizări și donații. ”Avem și o colaborare cu Universitate de Vest, ne mai ajută cu transportul, cu echipamentul. Vreau să mulțumesc CL Timișoara pentru susținere. Orice mic ajutor e binevenit. Eu mi-aș dori să vină mereu la timp sprijinul”, a mai spus Avram.

Echipă modernă, un sport frumos

Deși vorbim de un sport individual, înotul aduce beneficii mari dacă e practicat într-un colectiv unit. Sabin Avram e departe de imaginea antrenorului care stă cu biciul pe copii. Specializat cu un master în management sportiv la Universitatea de Vest, acesta a făcut un curs de psiho-pedagogie specială și e membru al Asociaţiei Americane de Antrenori pentru Înot (American Coaching Swimming Association). Tânărul antrenor e apropiat de elevii săi, dar aceștia îi urmează cu strictețe programul. Ei știu când e momentul să ”tragă” tare și unii dintre ei înțeleg de la o vârstă fragedă că recompensa va veni în cele din urmă. Sabin mai animează atmosfera și nu ezită ca după vreo performanță sau într-un moment special să scoată telefonul și să facă un ”selfie” cu puștii pe care-i antrenează.

”Noi suntem club sportiv și ne dorim performanța, dar nu e singurul scop în sine. Eu de exemplu lucrez mult pe spiritul de echipă, pe sociabilitate, integrarea copiilor. Contează voința lor. Nu e un sport așa de ușor. Are mai multe laturi care ar trebui înțelese… Contribuția colegei mele Camelia Antal la reușită este importantă. Ea se ocupă cu pregătirea fizică a sportivilor și este la fel de implicată în cultivarea atmosferei bune din echipa pe care am creat-o împreună. Acum șapte ani aș fi spus că vreau să obțin o medalie olimpică sau măcar un titlu de campion mondial. Acum mi-aș dori ca cei cu care lucrez acum să ajungă oameni și să facă înotul ca și sport. Pentru că le dă un echilibru, merg în deplasări, devin independenți. Eu am o fetiță de patru ani și mi-aș dori să-i ofer o așa echipă. E mai presus de orice medalie. Cât voi trăi voi spera, la acest club sau altul, la acele medalii înalte. Strict profesional asta își dorește orice antrenor până la urmă, dar în primul rând mi-aș dori să se realizeze ca oameni”, mărturisește Sabin Avram.

Bineînțeles înotul, un sport olimpic prin excelență, are și alte beneficii, chiar dacă nu e practicat de-a lungul întregii vieți. Unele dintre acestea sunt arhicunoscute, altele, mai puțin. ”Le recomand părinților să înscrie copiii la cursurile de înot. În primul rând pentru funcția lui aplicativ-utilitară. E bine să știi să înoți. Ne poate salva de la evenimente nefericite. E plăcut să poți să înoți pentru că te răcorești, poți să mergi cu prietenii la scăldat. În plus sunt beneficiile pe care toată lumea le cunoaște. Dezvoltarea lor fizică, morfo-funcțională. Și ceea ce nu se vede, ajută aparatul circulator, aparatul respirator”, mai spune Avram. Pe pagina oficială a clubului e expus și un ”decalog” cu reguli pentru părinții de copii înotători.

Peste 70 de medalii, recorduri naționale și un sportiv selecționat în lotul național

CS Aquasport a început să participe destul de rapid la competiții interne și internaționale iar rezultatele nu au întârziat să apară.


În 2012 Liviu Caba a fost pe locul 3 la Campionatele Naţionale de Înot Poliatlon pentru copii. Fiul lui Vlad Caba avea 12 ani atunci, mai târziu a renunțat la bazin pentru a urma pasiunea pentru handbal dobândită de la tatăl său. În anul următor Carina Notingher, cu un an mai mică, a luat bronzul în clasamentul cumulat al Campionatului National de Semifond. Anii 2014 și 2015 au adus o salbă de medalii și realizări individuale excepționale pentru Etienne Dragotă. ”A doborât trei recorduri naționale când lucra cu mine. S-a transferat la CSS între timp și lucrează cu alți antrenori. A fost alegerea lui, a părinților lui”, precizează Sabin Avram. La ”naționalele” pentru copii tânărul născut în 2003 reușise să bată recordurile în probele de 50 de metri fluture și 50 metri liber. Mai mult, și-a îmbunătățit prima realizare la un an distanță și a fost campion la 100 m liber. Samira Ahmad a fost o altă performeră în 2015: aur în proba de 50 m spate. Anul trecut a fost de glorie pentru cel mai mare component al clubului ca vârstă. Rareș Călin, care va împlini 17 ani, a devenit campion de juniori în proba de 200 metri bras și a fost selecționat la lotul național.

”Titlul lui Rareș de anul trecut e cel mai valoros. A venit în club în 2011. A făcut parte anul trecut și din lotul național. Sper să-l țin cât mai mult, să facă înot și după ce se însoară”, specifică Sabin Avram cu zâmbetul pe buze. Până în 2017 sportivii pregătiți de Sabin Avram au cucerit nu mai puțin de 76 de medalii la Campionatele Naționale. În primăvară la Internaționalele României Rareș Călin a fost pe 4 la 100 m bras iar la Campionatele Regionale Samira Ahmad a obținut două titluri. Participări cu lauri s-au înregistrat și în afara granițelor. În luna iunie, la Swimming Belgrade Trophy 2017, de unde echipa s-a întors cu 13 medalii, dintre care două de aur, una de argint și zece de bronz. ”Ne-a ajutat pentru experiență, ne-am făcut puțină reclamă. Cred că am reprezentat frumos orașul și acea deplasare a fost 100% privată, banii au venit de la părinți și sponsori”, a subliniat antrenorul de la CS Aquasport.

Două timișorence, la egalitate perfectă pentru argintul național

În weekend, înotătorii CS Aquasport și-au continuat performanțele la Campionatele Naționale pentru copii (12-14 ani) de la Târgoviște. Vineri, Samira Ahmad și Emilia Orza au fost protagonistele unei reușite cu adevărat inedite. Au încheiat cursa de 50 metri liber la egalitate perfectă, cu timpul 29.13, performanța lor a echivalat cu urcarea pe treapta a doua a podiumului și prin urmare ambele au primit medalii de argint. Mai mult, în aceeași zi echipa de ștafetă 4×100 metri liber, formată din fetele Samira Ahmad, Emilia Orza, Anisia Precob și Letiția Motoș, au obținut argintul național. Pentru această competiție timișorenii au avut și echipă de băieți, formată din: Andrei Hoțea, Emil Dăncăneț si Mihai Toma.

Samira Ahmad si Emilia Orza. Foto: CS Aquasport

50 de metri e lungimea bazinului de la Arena Aquasport. În ceea ce privește toate dimensiunile necesare, Timișoara nu deține însă niciun bazin olimpic

Foto: CS Aquasport

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.