Aventura unui profesor timișorean la NASA. Vezi la ce teste s-a supus...

Aventura unui profesor timișorean la NASA. Vezi la ce teste s-a supus FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

În cursul lunii trecute, dr. Sandu Golcea, profesor de fizică la Colegiul Național „C.D. Loga” din Timișoara, a trăit una din cele mai palpitante experiențe din cariera sa de dascăl. El a participat la o tabără educațională organizată la U.S. Space and Rocket Center din Huntsville, Alabama, care aparține de NASA.

Ideea înființării acestui centru i-a aparținut fizicianului de origine germană Werner von Braun, cel care a construit racheta balistică germană V-2, iar în ultimii ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial a fost adus în SUA cu o parte a echipei sale, unde a lucrat la programul militar american de rachete balistice intercontonentale și apoi la NASA, fiind considerat părintele programului spațial american după ce a construit primul satelit american și a coordonat programul Apollo, care a dus primii oameni pe lună.

Doi profesori români la programul NASA

Acest program dedicat profesorilor, care se desfășoară anual la Huntsville pentru peste 200 de educatori – din care aproximativ jumătate sunt americani iar restul din aproximativ 60 de țări din întreaga lume – este finanțat de compania Honeywell, care operează programe cunoscute sub denumirea de unități strategice de afaceri, în România fiind prezentă la București, Timișoara și Lugoj.

Pentru a putea participa la acest program, profesorul Golcea a depus o aplicație care să demonstreze că predă la catedră și poate asigura, pe viitor, diseminarea informațiilor și a programului educațional însușit în această tabără. Din România a mai participat Doina Preda, profesor de informatică la liceul teoretic cu predare în limba italiană „Dante Alighieri” din București, cei doi profesori fiind singurii admiși să participe la tabăra organizată în acest an.

O întâlnire interesantă a fost și cea cu canadianca Maria Nickel, în cariera celor doi existând câteva elemente comune. Maria Nickel ambasador al spațiului pentru NASA, a primit, în 2013, un premiu de excelență pentru Canada, o distincție similară cu cea de „profesorul anului”, dobândită de Sandu Golcea în 2005, el având totodată și titlul onorific de ambasador al spațiului pentru ESERO (Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – România).

O experiență unică și inedită

„Am vrut să merg la această tabără pentru că este o experiență unică. Ea se desfășoară în interiorul muzelui de rachete din Huntsville, în fostele locuri secrete în care a fost dezvoltat sistemul de rachete american, iar informațiile profesionale privind educația tinerilor sunt foarte prețioase, ele fiind predate de oameni care au o mare experiență în educația profesorilor, pentru ca aceștia să poată utiliza cunoștințele tehnologiei spațiale la clasă”, a povestit Sandu Golcea la reîntoarcerea sa.

Timp de o săptămână, participanții la tabără au avut un program de zece ore pe zi, cu activități extrem de diverse. Au fost prezentate teme despre spațiu, evoluția zborurilor spațiale, situația actuală în acest domeniu și s-au desfășurat mai multe cursuri de „hands-on”, precum montarea unor instalații electronice în rachete pentru colectarea datelor în timpul zborului sau un curs de construire a unor rachetomodele.

„Una din teme a fost construirea unui dispozitiv de parașutare în care se afla un ou, care fusese lansat cu racheta și trebuia să ajungă intact înapoi pe pământ. S-a lucrat pe simulatoare – în special pe simulatorul unei nave spațiale care readuce echipajul înapoi pe pământ – în echipe, unde fiecare membru al acesteia avea o sarcină precisă și o misiune. Comandantul unei echipe era, obligatoriu, un american. Eu am fost antrenat pentru misiunea de pilot al unei nave spațiale iar la simularea finală am adus o navă spațială pe sol, cu tot echipajul în siguranță”, sunt câteva din „aventurile” trăite de dascălului timișorean la Huntsville.

„Au fost și alte simulări, privind pregătirea fizică, centrifugare în 6D, mersul pe lună, coborâre cu tiroliana dintr-un turn, ieșirea dintr-un elicopter care s-a prăbușit într-un lac.


S-au organizat, de asemenea, așa-numitele jocuri pentru «scout», echipele de cercetași având de rezolvat teme impuse cu un mare grad de dificultate, care presupun cunoștințe solide de fizică și matematică, cursuri de conducere a unor roboți sferici și o serie de conferințe ținute de foști astronauți, care au istorisit cele mai interesante momente din viața lor și au oferit participanților cărțile scrise de ei”, sintetizează Sandu Golcea inedita experiență de la NASA.

Experiența dobândită la Huntsville va fi împărtășită de Sandu Golcea elevilor chiar din următorul an școlar, în cadrul unor întâlniri speciale pe care le va organiza cu aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.