Greu de circulat

Greu de circulat

0
DISTRIBUIȚI

Printre lucrurile pentru care actuala administrație a Timișoarei va rămâne în amintire este pasiunea, dacă nu obsesia, pentru regularizarea circulației prin centrul orașului. Desigur, nu e rău să fie ordine, dar să fie și logică.

În această vară, „hitul” este interdicția impusă celor care circulă pe role, skateboard-uri sau trotinete să se dea prin centru. Tot aici, deși e din alt film de comedie, pun și înghesuirea unui sens giratoriu pentru bicicliști pe o zonă pietonală. Asta, după ce s-a decis că aproape orice fel de roată (cărucioarele și valizele pe roți au scăpat, deocamdată) nu are loc în această zonă. Mai înțelege cineva ceva? Cu siguranță, nu, iar o primă amendă pentru acest haos vine chiar de la Comisia de Circulație, care a declarat că indicatoarele cu „interzis” pentru cele enumerate mai sus sunt ilegale.


Primarul s-a supărat puțin și le-a amintit de zona de promenadă și de sfânta sfintelor: hotărâre de Consiliu Local.

Până când ai noștri se ceartă în casă, afară gardul devine tot mai șubred. Constatăm că, atunci când ieșim la plimbare, ne lovim tot mai des de câte un „nu se poate”, iar mai ne-european și lipsit-de-cultură-și-civilizație decât asta nu se poate. Să nu ne uităm mai departe de Budapesta, de exemplu, unde nu se pomenește de o astfel de regulă. Unde skaterii și cei care merg pe role, chiar și cu viteză, împart centrul cu plimbăreții de toate felurile. Cel puțin asta ne spune un ghid online.

Un oraș cu sânge în vene nu este o machetă din carton pe care un oficial sau altul se poate juca mutând figurinele după bunul plac. Sigur, ne ghidăm după reguli de urbanism, de circulație, vehiculele împart strada cu pietonii, copiii împart parcurile cu animalele de companie. Însă bunul simț și sentimentul de libertate pe care o cetate modernă este obligată să le promoveze trebuie să fie prioritare. Un oraș trăiește prin oamenii săi, nu doar prin ciment și cărămidă. Mai mult decât subiectul în sine, ce e îngrijorător este faptul că e o tendință de a pune semnul interzis, de a limita, de a spune „nu pe aici”. Un lucru care dăunează grav spiritului de Capitală Culturală Europeană, în caz că ne interesează să îl cultivăm până în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.