Legendara formaţie timişoreană ABRA susţine un concert de neratat acasă

Legendara formaţie timişoreană ABRA susţine un concert de neratat acasă

0
DISTRIBUIȚI
Legendara formaţie ABRA va susţine un concert extraordinar La Căpiţe

Legendara formaţie timişoreană ABRA va susţine un concert de neratat pentru melomani joi, 20 iulie, de la ora 20.00, La Căpiţe.

Trupa Abra s-a născut în 1984, când Adrian Schwartz-Dinu şi Tucu Bleich au convenit să transforme duo-ul „Adrian Dinu-Raul Dudnic” în trupă. După câteva schimbări de componenţă apare prima formulă semnificativă: Adrian Schwartz-Dinu – chitară,voce; Raul Dudnic – chitară, voce; Dinel Tolea – clape; Christian Podratzky – bas; Tucu Bleich – tobe. Cvintetul nu durează însă, cristalizându-se destul de repede trio-ul Abra: Adrian Schwartz-Dinu – chitară, voce; Christian Podratzky – bass; Vali Potra – tobe, clape, ultimii doi cântând deja de câţiva ani buni împreună.

Urmează cinci ani de concerte în toată ţara, în special în mediile studenţeşti, înregistrări la Radio-Televiziune, câştigarea premiilor muzicale care erau de căştigat în perioada ’85-’90, Abra devenind o formaţie de linia înâai nu numai în Timişoara, ci şi în ţară, adevăraţii „degustători” de rock fiind deja în temă cu trio-ul timişorean. În Februarie 1990 Abra cântă pentru ultima oară live la concertele revoluţiei în Timişoara – Sala Olimpia şi Bucureşti – Sala Polivalentă alături de trupele de anvengură româneşti din acea vreme precum Iris, Holograf sau Pro Musica.


Din acest an, Adrian Schwartz-Dinu şi Christian Podratzky se stabilesc în Germania.

Adrian Schwartz-Dinu este profesor de chitară în Germania, continuându-şi activitatea sub numele de Abra, ca leader, vocalist, chitarist şi compozitor. După aproximativ 15 ani de concerte, Abra este un nume binecunoscut în Hessen-Germania. Două albume au apărut în aceşti ani: „The boat” (’93) şi „Your discovery” (’97). Componenţii s-au schimbat relativ des, perindându-se mai mulţi muzicieni germani, dar şi câţiva români (Mşsi Farcaş, Ţucu Bleich).

Christian Podratzky locuieşte în Berlin, unde a cântat cu unele formaţii de calibru greu, susţinând o serie de concerte şi turnee în Germania, Elveţia, Franţa, Texas (USA), numele său figurând pe 9 apariţii discografice. Actualmente el este ilustrator şi grafician la diferite agenţii publicitare din Berlin.

Vali Potra a cântat cu diferite formaţii româneşti (Arca, A.G. Weinberger), iar din 1997 este membru al trupei Blazzaj, cu care concertează constant şi alături de care a lansat 2 albume. În prezent trăieşte în Timişoara şi participă la o serie de proiecte muzicale.

Cei trei s-au reîntâlnit în vara anului 2003, în studioul „Taboo” din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor ’80, o preţioasă „recuperare istorică”. Asadar Adrian Schwartz-Dinu, un specialist al chitarei acustice (clasice), împreună cu Christian Podratzky şi Vali Potra, o secţie ritmică sudată şi plină de neprevăzut, oferă primul lor album, „La frumuseţea ei”, care apare pe piaţa românească în 2004 la casa de discuri A&A Records.

În vara anului 2009 cei trei se reîntâlnesc în Timişoara pentru a înregistra în studioul lui Uţu Pascu noul album Abra numit „Şapte” – care conmţine 15 piese realizate în colaborare cu Mircea Baniciu, Horea Crişovan, Svetlana Levina şi Maria Chioran.

La Căpiţe, Abra vine în cea mai nouă formulă, alături de Dinu şi Cristi, veteranii, apar Horea Silvio Crişovan-chitară şi Cvaşa Florin (Flocea)-tobe.

Biletele pentru acest concert se găsesc la barul de La Căpiţe şi costă zece lei în avans sau 20 lei în ziua concertului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.