Povestea tristă a familiei Jakabffy de la Herneacova. Ce au făcut soldații...

Povestea tristă a familiei Jakabffy de la Herneacova. Ce au făcut soldații ruși aici în timpului celui de-al doilea război mondial FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2006429795">

Aflat la nici 30 de kilometri de Timișoara, într-o zonă colinară acoperită în bună parte cu păduri, cu vechi case tradiționale, Herneacova era, până nu demult, un sat liniștit și aproape necunoscut, ai cărui locuitori sunt în cea mai mare parte oameni în vârstă. Destul de greu accesibil ani de-a rândul din cauza drumului extrem de prost pe o porțiune care leagă satul de Recaș, Herneacova nu dădea semne că ar putea deveni unul din principalele locuri de atracție ale județului.

Conacul și domeniul Jakabffy

Satul este atestat documentar încă din 1349, iar la începutul secolului al XIX-lea a fost cumpărat de la erariul din Viena de către familia Bydeskuthy, care a colonizat aici populație maghiară și slovacă venită din Hanusfalva. La ieșirea din sat se mai află un vechi conac, al cărui proprietar a fost Ludovic Jakabffy. El mai avea o fabrică de spirt și una de bere, iar domeniul de la Herneacova era alcătuit din aproape 300 de hectare de pădure, câteva zeci de hectare de teren arabil și grădini. Conacul avea mai multe camere la etaj și la parter, unde se mai afla o bucătărie mare și o baie, iar o clădire anexă era destinată personalului care lucra la conac.

Bătrânii satului își mai amintesc că după ce au venit soldații sovietici și au început prădăciunile în sat, i-au căutat și pe proprietarii conacului pentru a-i împușca. Bătrânul Jakabffy și soția lui au stat ascunși doi ani într-o casă din sat, la un căruțaș de-al său, și nimeni nu i-a denunțat, căci erau oameni prietenoși și se aveau bine cu sătenii. Rușii s-au instalat la conac și au făcut prăpăd cât au stat acolo. Au tras cu pistoalele în butoaie, înotau în vin și erau beți morți, au făcut ravagii și au furat tot ce au putut. Ce a mai rămas – pianul, biblioteca, mobila, sobele de teracotă și alte bunuri din casă – au fost furate sau distruse de comuniștii care au pus stăpânire pe conac după plecarea rușilor.

În cele din urmă, soții Jakabffy au fost găsiți și ridicați de șeful de post în mijlocul nopții, fiind considerați chiaburi. Au fost deportați în Bărăgan, unde Jakabffy și-a găsit sfârșitul, iar soția lui s-a întors și a ajuns servitoare la o familie din Arad. Conacul a fost expropriat și la sfârșitul anilor ’80 era sediul IAS Recaș, care avea acolo o fermă de vaci. A fost retrocedat, împreună cu o parte a domeniului, moștenitorilor lui Ludovic Jakabffy, care au vândut proprietatea.

Parc de aventură pe vechiul domeniu

Fostul domeniu din Herneacova s-a dovedit a fi un loc ideal pentru amenajarea unui parc de aventură destinat amatorilor de senzații tari, cu programe și trasee adecvate vizitatorilor de diferite vârste, atât pentru copii cât și pentru adulți. El a fost dat în folosință în primăvara acestui an dar investițiile continuă și se preconizează ca într-un viitor apropiat să devină cel mai mare parc de acest fel din țară.

Parcul este dotat cu tiroliene care traversează domeniul iar cei care doresc să petreacă în chip plăcut măcar câteva ceasuri în mijlocul naturii, au prilejul de a face plimbări în pădure cu trăsura, călare, la pas sau cu bicicleta. Restaurantul are o capacitate de 120 de locuri și încă 200 pe terasă iar meniul este axat pe bucătăria tradițională bănățeană dar și pe gastronomia internațională.

Surse foto: wikipedia.org, herneacova.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.