Primul tren electric din estul Europei a fost repus în funcțiune și...

Primul tren electric din estul Europei a fost repus în funcțiune și duce spre un adevărat „litoral” din vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Trenulețul electric care a circulat zeci de ani în podgoria Aradului, rebotezat „Săgeata verde”, a fost repus în circulație și tinde să devină una din cele mai căutate atracții turistice ale județului.

Primul tren electric din estul Europei

Calea ferată care leagă Aradul de cea mai importantă zonă viticolă a județului, a fost inaugurată în 1906, iar în 1913 a fost dată în exploatare linia electrică. A fost prima linie electrificată din estul Europei și a opta din lume, trenul deservind inițial târgoveții care își transportau marfa la Arad sau în alte localități unde aveau loc târguri. Trenulețul lega Aradul de Ghioroc, o altă linie mergea de la Ghioroc spre Pâncota și una la Radna.

În 1913 a fost dată în exploatare linia electrică, în lungime totală de 58,3 kilometri. Veche stație a trenului electric din Arad a fost demolată în 1964, trenul continuând să circule până la marginea cartierului Micalaca, aflat la ieșirea spre podgorie, până în 1977, când s-a dat în folosință combinatul chimic de la Vladimirescu iar trenulețul a fost înlocuit cu tramvaie ale orașului.

Trenul electric a continuat să circule de la Ghioroc spre Radna și Pâncota până la începutul anilor ’90, când liniile au fost casate. A scăpat doar linia dintre Arad și Ghioroc, cu o lungime de 22,3 kilometri, pe care trenul de epocă, fabricat în 1913 și recondiționat la fabrica Astra Vagoane Arad, a fost repus acum în circulație.

Un trenuleț turistic și două muzee

De luna trecută, după o lungă pauză, acesta circulă în zilele de duminică pe singura linie de tramvai din afara orașului care mai este astăzi exploatată în România. Plecarea este la ora 9,00 din stația de tramvai aflată în fața supermarketului Kaufland din Micalaca iar întoarcerea se face cu un tramvai de oraș, după trei ore. Prețul unui bilet este de 20 de lei, iar călătoria se poate face în urma unei programări, pe pagina oficială www.sageataverde.ro, la secțiunea rezervări. Trenulețul turistic va circula până la data de 1 octombrie, iar dacă solicitările vor fi numeroase, se preconizează încă o cursă, probabil sâmbăta, pentru fiecare deplasare fiind puse în vânzare 30 de bilete.

În incinta depoului de tramvaie din Ghioroc, unde staționează „Săgeata verde”, este în curs de amenajare un muzeu al transporturilor arădene, atât intrarea la acest muzeu cît și cea la Muzeul Viei și Vinului fiind inclusă în prețul biletului. Noul muzeu va cuprinde mai multe exponate din domeniul transporturilor realizate la Arad, machete ale unor autoturisme, avioane, tramvaie și vagoane autoutilitare și un exponat reconstruit al celebrului autoturism Márta, fabricat la Arad la începutul secolului trecut, alături de alte mijloace de transport și diferite motoare. Pe traseul care durează o oră, trenulețul oprește în comunele Vladimirescu, Sâmbăteni și Ghioroc, unde primarii acestor localități s-au angajat să aștepte turiștii cu surprize prin care se dorește promovarea specificului fiecărei comune.

Plajă reamenajată la „litoralul de acasă”

Lacul de la Ghioroc atrage și el, tot mai mulți turiști, după ce, tot luna trecută, a avut loc deschiderea oficială a plajei Ghioroc, comuna aspirând la obținerea titlului de stațiune de interes local. Plaja a fost reamenajată, s-au făcut mai multe investiții în infrastructură, s-a amenajat o parcare cu 200 de locuri și urmează, în curând, delimitarea zonelor de siguranță pe lac, acesta fiind și un loc drag al pescarilor.

Pe plajă a fost amenajat și un colț exotic cu palmieri, există umbrele și pot fi închiriate șezlonguri la prețuri modice iar noaptea, ghirlande de beculețe colorate luminează plaja.


Tot în acest an se dorește și darea în folosință a unui camping cu 13 căsuțe, fiecare având o capacitate de patru locuri, dar există și posibilități pentru a petrece noaptea în cort. Arădenii numesc acest loc „litoralul de acasă”, cu nisipul și apa curate și prețuri foarte accesibile.

Ziua Turismului Arădean

Astăzi, pe ștrandul Neptun, de la ora 10.00, se desfășoară Ziua Turismului Arădean, organizată de administrația județeană, cu scopul “de a descoperi județul Arad, obiectivele turistice, tradiția, istoria, obiceiurile, gastronomia, lăcașurile de cult, dar și cetățile sau ștrandurile de pe raza județului”. Cei 30 de expozanți înscriși prezintă standuri cu cele mai importante atracții turistice ale județului, pentru a promova potențialul turistic al acestuia, vor avea loc plimbări cu barca pe Mureș, mai multe spectacole și concursuri, iar seara se va încheia cu o petrecere la bazinele mari din incinta ștrandului, la care DJ-ul Andre Rizo este invitat special.

Surse foto: sageataverde.ro, aradon.ro, reconsarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.