Turiștii străini care ajung la Timișoara se plâng de mizerie, de lipsa...

Turiștii străini care ajung la Timișoara se plâng de mizerie, de lipsa toaletelor publice și de taxiuri. Ce le place cel mai mult

1
DISTRIBUIȚI

timfloralis

Un studiu inedit de evaluare a gradului de satisfacție a turiștilor străini în Timișoara și împrejurimi a fost realizat de specialiști din cadrul Universității de Vest, iar rezultatele sunt neașteptate. Studiul a fost realizat în contexul în care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, astfel că este important ca toți actorii locali să contribuie la îmbunătățirea turismului în oraș.

Potrivit specialiștilor din cadrul UVT, profilul turiștilor străini care vizitează Timișoara și județul Timiș arată că mai bine de 64% dintre aceștia au vârste de sub 35 de ani. În același timp, aproape 80% dintre vizitatori au absolvit studii universitare sau post-universitare.

În ceea ce privește originea străinilor care vizitează Timișoara, 50% dintre aceștia provin din Germania, Serbia, Italia și Marea Britanie, iar durata medie a sejurului este de două nopți. Majoritatea turiștilor străini vin în capitala Banatului pentru recreere, business, studii sau vizitarea cunoștințelor.

Din studiul realizat de UVT mai aflăm că cel mai vizitat obiectiv de către turiștii străini este centrul istoric, urmat de Catedrala Mitropolitană și Iulius Mall.

Cei aproape o mie de turiști străini intervievați au fost întrebați și cu privire la gradul de satisfacție cu privire la diferite aspecte „trăite” pe perioada sejurului în Timișoara.


Astfel, în ceea ce privește consumul și gradul de satisfacție față de transport și comunicații, turiștii străini sunt încântați de faptul că există atât de multe spații pietonale în oraș, însă sunt nemulțumiți că nu sunt oferite facilități pentru persoanele cu dizabilități.

Pe de altă parte, la întrebarea privind consumul și gradul de satisfacție cu serviciile Horeca (hoteluri și alimentație publică), 87% dintre turiștii străini s-au arătat cei mai mulțumiți de raportul calitate preț, dar critică pregătirea profesională și amabilitatea personalului.

Totodată, dacă ne referim la consumul și gradul de satisfacție cu serviciile auxiliare în turism, cetățenii străini sunt cei mai nemulțumiți de toaletele publice – care au primit nota 5, precum și de serviciile rent-a-car. De asemenea, condițiile de mediu au fost amendate în special în ceea ce privește curățenia în oraș, nota acordată fiind 7, iar nivelul de zgomot a primit nota 6.83.

Însă Timișoara este percepută ca un oraș sigur, iar comportamentul localnicilor este unul prietenos.

„La cerințele de a numi Cea mai bună, respectiv cea mai rea experiență trăită în Timișoara, răspunsurile marchează: experiențe de top: bucătăria diversă, deschiderea timișorenilor, viața de noapte; pietre de încercare: circulația în oraș (inclusiv taxiurile), serviciile conexe (salubritate, toalete etc.)”, se arată în studiu.

Totodată, turiștii străini intervievați au declarat că Timișoara va fi recomandată cu căldură datorită faptului că este un oraș sigur, cu o arhitectură frumoasă, cu zone pietonale atractive și cu localnici prietenoși. În proporţie de 93%, turiştii străini au declarat ca vor recomanda Timişoara ca destinaţie turistică.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.