RETROSPECTIVA unui COȘMAR: ACS Poli în ediția 2015 – 2016 a Ligii...

RETROSPECTIVA unui COȘMAR: ACS Poli în ediția 2015 – 2016 a Ligii I. De la transferuri eșuate, la scandaluri, datorii și un picaj posibil decisiv

1
DISTRIBUIȚI
acs poli - chiajna (3)
Robert Elek, în momentele în care nu mai găsea calea spre gol. Foto: Adrian Pîclișan

Nici cei mai mari contestatari ai lui ACS Poli nu se așteptau ca echipa susținută de autoritățile locale să facă un sezon mai execrabil în elită decât cel precedent. Mai mulți factori au ”conlucrat” pentru a ni se demonstra contrariul. La loc de cinste rămâne managementul defectuos, iar argumentul suprem al dezastrului, blocajul de la Curtea de Conturi, a fost suficient pentru a demonta o construcție șubredă. Se vorbea de performanță, chiar de Europa, însă mândria edilului-șef al Timișoarei a ajuns în B, pe datorii și cu un viitor în ceață.

Încă de la finele sezonului de B Daniel Stanciu era confirmat pe funcția de manager sportiv la ACS Poli, cu promisiunea unui an de Liga I diferit. La Timișoara au început să sosească rând pe rând nume care aduceau aminte de perioada de „miere”, Goga, Zicu, Curtean ori Luchin. Dar și mulți străini. O politică de transferuri care i-a dat la o parte pe cei care au realizat promovarea pe teren. O strategie deja ușor riscantă, în condițiile în care bugetul era întins la maximum pe salarii deloc mici. Dar și o altă imagine, o tentativă de marketing, care a cuprins preschimbarea negrului în violet după ce primarul s-a lăudat din nou cu acapararea numelui și culorilor.

„Ce începe prost…”

ACS Poli nu a avut însă un start fericit de sezon, 0-1 cu Pandurii, după ce Dan Alexa nu a putut miza pe Curtean și Artean din cauza unor înscrisuri greșite în legitimațiile de joc. La care s-au mai adăugat trei înfrângeri în primele cinci etape. Mai mult, la finele verii Stanciu amintea de întârzierea banilor de la autorități din cauza blocajului instituit de Curtea de Conturi, sumele ar fi venit de la autorități într-o formă nepermisă de lege. În octombrie gaura a început să fie resimțită în buzunarele jucătorilor iar echipa a mai „mers” o perioadă grație tranșelor din drepturile TV.

Primul plecat a fost chiar „Chirurgul”, subit, dar nu din cauza finanțelor, ci după un 0-4 la FC Viitorul, rezultat care nu avea să fie cel mai rușinos înregistrat în acest sezon. Dacă jocul nu a scârțâit așa tare, gafele de pe linia porții au fost decisive. Alexa a făcut „rocadă” cu Florin Marin, de la Rapid. Iar experimentatul tehnician nu s-a bucurat de o recepție drăgăstoasă în Banat. Primele rezultate aveau însă să-i țină la distanță pe contestatari. O serie de cinci jocuri fără eșec în campionat, printre care și un 1-0 cu Steaua, într-una dintre puținele ocazii în care stadionul s-a umplut la Timișoara. La acest succes s-au adăugat rezultate pozitive în Cupa României și Cupa Ligii. Competiții în care bănățenii au fost stopați în sferturi: de ASA Tg. Mureș la penalty-uri, respectiv de Steaua, tot la limită, 0-1. Luna de miere s-a încheiat însă destul de repede, au urmat și cinci etape fără succes pentru Marin. În pauza de iarnă echipa se regăsea pe un loc 10, modest față de dorințe. La patru puncte de locul 12, de baraj, însă gândurile că echipa va trebui să ducă o luptă de supraviețuire erau excluse.

ACS Poli - Botosani (22)
Alex Nimely nu a fost cel mai prost transfer

Spre dezastru cu „domnul Flocea” și vedetele din… Curaçao

În iarnă a început cu adevărat rostogolul către prăpastie. Clubul anunța prin vocea aceluiași manager sportiv că e pregătit să vândă pentru a salva bugetul. Se înregistrase și aruncarea prosopului din partea peședintelui Liviu Anton. Dacă Luchin nu a putut fi reținut de la oferta bulgarilor de la Levski. Ce s-a întâmplat în continuare a fost un exemplu de „așa NU!” Deși e drept că Rufino, Curtean ori Kirschstein nu au strălucit, numărul jucătorilor puși pe liber a fost prea ridicat, dar unii au refuzat să plece și s-au regăsit în continuare pe statele de plată neachitate. Florin Marin debarasându-se fără piedică de zece nume. Stanciu nu a fost chiar de acord cu tehnicianul, cel puțin în privința lui Alex Curtean sau Sarmov. Dar a pozat în prieten cu tehnicianul, când a fost întrebat de vreun conflict pe această temă.

Mișcările greșite au culminat cu prezentarea listei pentru cantonamentul din Turcia. 21 de nume dintre care unii cu probleme medicale, patru juniori și un singur nou sosit, Prince Rajcomar. Mai târziu s-a aflat că stagiul a fost unul complet ratat, jucătorii gâfâind după nici o oră de meci. Pe parcurs au apărut și alte nume, majoritatea însă jucători fără o carte de vizită impresionantă, mai degrabă exotici, precum un alt olandez cu origini în Curacao, Everon Pisas, sau portarul italo-senegalez Lys Gomis. Practic, lotul a fost completat cu cine s-a putut, nu cu cine s-ar fi vrut.


Așa au sosit și noi spanioli sau englezi care nu mai țineau minte de când n-au mai văzut balonul. Au apărut și așa ziși investitori interesați de echipă, doar niște focuri de paie cu iz „zambonian”.

Luna februarie aduce și primele procese la comisiile FRF, precum și vestea conform căreia Curtea de Conturi a respins contestația timișorenilor. Totodată, pe arenă, au venit și primele huiduieli la adresa lui Marin, după eșecul de pe teren propriu cu Voluntari de Sf. Valentin. ACS Poli a încheiat totuși cu o victorie sezonul regulat, 1-0 cu „lanterna” Petrolul, dar noul regulament îi înjumătățea agoniseala și așa săracă de 25 de puncte. Până la urmă bănățenii trebuiau să recunoască că vor intra în lupta pentru evitarea retrogradării. Startul play out-ului a fost și el ratat. ACS a cedat uluitor două puncte pe final CFR-ului, apoi a pierdut la Craiova, scurt: 0-1. Suficient cât să-i aducă bagajele în prag „domnului Flocea”. Echipa ajungea în premieră pe loc retrogradabil (13). Un rol la debarcare au avut și fanii, așa puțini cum sunt. Dar informația a fost oficializată, bineînțeles, pe canalul oficial… al primarului Nicolae Robu. Scandalul s-a amplificat din nou la clubul autorităților, când Titu Bojin a intervenit la o televiziune locală. Șeful CJT a făcut diverse amenințări legate de soarta echipei, supărat fiind că nu ar fi fost consultat în luarea deciziilor. Demisiile tuturor din conducere a fost o altă „doleanță”. Până la urmă a mai căzut în cap important, cel al lui Daniel Stanciu. Postul de președinte-manager a fost preluat, interimar, de Ioan Miculaș, nimeni altul decât conducătorul sosit cu echipa de la Recaș în 2012.

Primăvara umilințelor, scandal pe datorii și antrenor demis prin SMS

Deși s-a vorbit de negocieri inclusiv cu Cosmin Contra, până la urmă pe bancă a fost instalat Petre Grigoraș, în tura 2 de discuții. Tehnician-pasager pe la ASA în acest sezon, moldoveanul s-a trezit cu un lot „praf fizic” și fără moral. Totuși, matematic timișorenii aveau toate motivele să mai spere. Mutarea a părut însă mai mult să bulverseze jucătorii tot mai nemulțumiți. Scandalurile s-au presărat unul după altul. Precum a fost și cazul lui Ianis Zicu, „machidonul” asigurându-se că nu va fi păcălit în „afacerea ACS Poli” și restanțele către el puteau duce la depunctare. Ce a urmat a fost un șir de umilințe. 1-6 la Botoșani, 1-5 la Cluj și un 1-4 acasă cu aceiași moldoveni i-a fost fatal ”celui mai tare din oraș” (dar nu acesta). Dezastrul se contura și înaintea duelului suferinței cu Petrolul, când străinii de umplutură au început să părăsească treptat scena.

Greu de contabilizat vina antrenorului cu o singură victorie la Timișoara, nu și pentru primarul cu acces nelimitat la Facebook. Verdictul în privința lui „Grig” venind se pare chiar pe finalul jocului 2 cu Botoșani. Robu s-a apărat după ce au curs știrile prin faptul că i-a trimis și un sms tehnicianului. Surprins de evenimente acesta a replicat: „Eu nu am Facebook, în primul rând, și nu am telefonul la mine la jocuri”. După acel joc, rămasă la cinci puncte în spatele Voluntariului, înainte de meciul direct cu ocupanta locului 12, era clar că ACS Poli e picată în B. Cu Ionuț Popa sărit imediat în schemă, timișorenii au mai suferit o rușine în Ilfov (0-5). În mod apoteotic cel care a împins cuțitul în rană a fost Florin Marin. Apoi, partida cu Iașiul (scor 2-3), ultima din acest sezon, a fost încheiată cu mai mulți juniori decât seniori în teren, pe fondul disparițiilor din lot.

Veștile proaste curg și după ”fluierul final”. Momentan, în lotul lui ACS Poli care a figurat în Liga I au mai rămas jucători cât să poată fi numărați pe degetele unei singure mâini. Restul sunt liberi să plece. Se dorește și vânzarea puținilor rămași pentru stingerea unei datorii care bate spre milionul de euro, până la finele lui iunie. Colac peste pupăză, o parte din bani se duc în buzunarul impresarului Cristea Opria, care împrumutase clubul la nevoie. Soarta echipei a fost sintetizată de Iosif Rotariu, aceasta va continua „dacă domnul Nicolae Robu câștigă alegerile”. Toate acestea întregesc imaginea unui club care s-a dorit cândva, cumva, atractiv pentru publicul bănățean.

Lotul folosit de ACS Poli Timișoara, în ediția 2015-16 a Ligii I:

Portari: Sascha Kirchstein (20 apariții/0 goluri), Eduard Pap (3/0), Mădălin Smaranda (7/0), Ram Strauss (10/0), Lys Gomis (1/0), Mario Contra (0/0).

Fundași: Srgian Luchin (17/3), George Neagu (1/0), Gabriel Cânu 22/0, Cristian Melinte (32/0), Daniel Popescu (37/2), Cristian Scutaru (23/0), Claudiu Belu (32/0), Cristian Bocșan (10/0), Manu Torres (13/0), Harald Fridrich (1/0), Bar Aharoni (0/0);

Mijlocași: Adrian Poparadu (1/0), Ovidiu Popescu (26/2), Georgi Sarmov (15/0), Fernando Llorente (31/1), Alexandru Curtean (16/1), Andrei Artean (7/0), Javier Hernandez (34/5), Marius Croitoru (13/0), Everon Pisas (7/0), Cristian Boldea (1/0), Cristi Bărbuț (30/1), Ross Jenkins (9/1), Deian Sorescu (2/0), Cătălin Doman (10/1), Ianis Zicu (26/4), Abel Suarez (7/0), Cosmin Bârnoi (1/0), Lucian Oprea (1/0);

Atacanți: Alexandru Popovici (4/0), Dorin Goga (22/7), Rufino Segovia (16/2), Robert Elek (33/4), Prince Rajcomar (5/0), Alex Nimely (10/3), Sebastian Mailat (1/1), Pedro Henrique (1/0), Sebastian Velcotă (1/0), Andrei Mezin Sântean (0/0).

Antrenori: Dan Alexa – 5 puncte (etapele 1-8), Florin Marin – 22 pt. (et. 9-26 + 1-3 play out), Petre Grigoraș – 5 pt. (et. 4-12 p.o.), Ionuț Popa – 0 pt. (et. 13-14 p.o.).

0 e numărul de victorii obținute de ACS Poli în deplasare în ediția 2015-16 a Ligii I

42 de jucători au fost folosiți în sezonul trecut

25.000.000 de lei a alocat Primăria Timișoara din 2012 clubului ACS Poli, blocajul de la Curtea de Conturi a venit în vara lui 2015, an pentru care erau alocați în total 7 milioane lei

  1. ACS Poli 14 1              4              9              14-36     20 pt.

1 COMENTARIU

  1. Ce este foarte interesant ca atit Stanciu cit si F. Marin dupa ce au facut praf in iarna echipa Poli, aimindoi au avut posturi pregatite, unu la Tirgu Mures iar al doilea la Voluntari. Dupa intelegerea mea, cred ca cei doi au lucrat inpotriva Clubului Poli, altfel nu-mi explic cum in iarna au dat afara cei mai buni jucatori…..daca gresesc imi cer scuze!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.