Acidul Băsescu, stins cu baza Nastasiu – UPDATE

Acidul Băsescu, stins cu baza Nastasiu – UPDATE

10
DISTRIBUIȚI

După mulţi ani, l-am revăzut pe Ciprian Nastasiu. La televizor. Vorbind despre cartea în care scoate la lumină o parte din ascunsele lucruri din primii ani ai administraţiei Traian Băsescu. De la răpirea jurnaliştilor şi până la dosarul privatizărilor strategice. Un lucru este cert – a fost aşa cum îl ştiam de la Timişoara. Extrem de aplicat, direct, nelipsindu-i supradoza de asumare a responsabilităţii, care face întotdeauna diferenţa. Urmărindu-l la televizor, mi-am amintit de momentul în care a documentat printre primele cazuri de fraudă pe internet din România. Deşi nu exista o legislaţie dedicată, a reuşit punerea sub acuzare a suspectului, folosindu-se de prevederile Codului Penal din acel moment. A reuşit, deşi erau destui dinozauri în jurul său care-şi frecau mâinile de bucurie, convinşi că-şi va rupe gâtul. Atâtr cât am putut, am scris despre dosarele lui Nastasiu, cu riscul de a trezi invidia şefilor că ei nu apar prin ziar. Şefi care în loc să muncească dosare, prestau hexagonale la cafele.

Nu este un secret faptul că procurorul Ciprian Nastasiu a fost printre primii din România care a primit o recunoaştere oficială a profesionalismului său de la americani. A fost pe meserie cum se spune şi nu pe pile, cunoştinţe şi relaţii. Dincolo de relaţiile instituţionale, colaborarea la acest nivel înseamnă, în primul rând, şi foarte mare încredere în parteneri.


Şi cred că de aici i s-a tras plecarea din Parchet. A avut încredere prea mare în oamenii din sistemul românesc, dar a fost executat cu sânge rece. Pentru că nu a înţeles mesajul că în România nu se poate merge până la capăt.

Cartea lansată astăzi nu este decât ultimul semn, din multele din ultima perioadă, că undeva, în laboratoarele unde se plămădeşte cursul lumii, s-a decis. Acidul  Traian Băsescu trebuie stins. Una din baze este povestea procurorului Nastasiu şi a dosarelor pe care le-a instrumentat. Pentru că încrederea este de bază. Pentru restul există Mastercard.

basescu crispat

UPDATE 1 Preşedintele Traian Băsescu a ieşit de la Cotroceni şi a răspuns acuzaţiilor din carte, acuzând „jocurile murdare” de campanie şi să-l acuze pe Nastasiu că devine „penibil” şi vine cu acuzaţii „sifi”. Deşi a mimat relaxarea la începutul intervenţiei, preşedintele s-a crispat tot mai tare, vorbind despre o „diversiune majoră” şi aruncând vina Omar Haissam exclusiv în curtea PSD. Extrem de direct în cazurile în care-i convine, Băsescu nu a suflat nici un cuvânt despre acuzaţiile concrete aduse în carte, printre acestea aflându-se şi dispariţia a vreo patru milioane de dolari din răscumpărarea pentru jurnaliştii români. Semn că putreziciunea pe care preşedintele o ascunde cu atâta înverşunare este mult mai mare decât am crezut până acum.

10 COMENTARII

  1. De fapt, au fost mai multi pasi:
    1. Ziaristii urmau sa fie rapiti, cu stirea profesorului.
    2. Ziaristii urmau sa fie salvati de Traian Basescu.
    3. Urma sa se plateasca o suma pentru rascumparare, din fondurile statului.
    4. Din suma achitata, o parte trebuia data para-ndarat.
    5. Cota de popularitate a lui Traian Basescu urma sa urce la 75%.
    6. Tariceanu trebuia sa-si anunte demisia.
    7. Trebuia sa pice noul guvern de doua ori si sa se organizeze alegeri anticipate.
    8. Alegerile anticipate ar fi fost castigate de Alianta D.A.

    De ce n-a mers planul?
    Basescu a dorit sa fie schimbata ponderea PD pe listele electorale (in fapt, dorea ca PD-ul sa devina vioara intai). Tariceanu nu a aflat de acest fapt decat dupa anuntarea demisiei, la aceea intalnire (dezvaluita de Nutzy Udrea) dintre un jurnalist, un afacerist din petrol si un afacerist din tutun. Ulterior afaceristul din tutun (Peter Imre) s-a aflat ca este incurcat cu dna. Adriana Saftoiu (la aceea data consilier prezidential).

    Incurcate sunt caile politicii.

  2. Confucius spunea: „Este inteligent cel care citind semnele prezentului poate sa-ti spuna ce-ntampla peste 10.000 de ani.”
    Eu doar am incecat sa leg niste evenimente disparate, dar care au o anumita logica.
    Dar sa stii ca o reactie de neutralizare (acid plus baza) este foarte periculoasa daca ambele sunt tari. Reactia este efervescenta si exoterma.

  3. ma baiatule, io nu zic, o fi fost meserias si nastase asta – da’ demult. cand a venit la diicot, ca si atatia altii, n-a mai contat: i s-a proupus / a acceptat fiindca era un carierist gata de orice compromis. doar nu crezi ca voia sa vina sa faca pe incoruptibelu. e plin diicotu si deneau de alde d-astia, care au pus meseria in cui si au ales sa fie slugile politrucilor. acuma cand vine cu dezvaluiri, mi se falfaie – nu dau o flegma pe el si pe dezvaluirile lui. l-a pupat in cur pe chioru si acu’ ii e ciuda ca nu mai poate, asta e tot. despre base n-avea ce sa ne zica nou, stim toti ca e o lepra. si n-o sa se schimbe nimic nici daca vine alta lepra – geoana, crin, ploua-n-gura ala de oprescu sau oricare – o sa vezi alti nastasi, la alte diicoturi si deneauri, rebotezate eventual pna si piicot ca sa poata da afara nastasii actuali pe motiv ca li s-au desfiintat posturile. ‘ai ce dreq, ca totusi esti om mare, doar ai mai vazut.

  4. Profesorul este hrebenciuc stai linistit.Mai documenteaza si cu sotul noricai nicolai cu cine facea afaceri cu arme!!!!!!!!!!!!!!! o sa dai de niste chestii interesante legate de omar si alte nume.

  5. Mai am o intrebare : Pe ce baza au plecat jurnalistii in Irak (unul dintre ei fiica parlamentarului Vasile PSD)?.
    (Raspunsul la dat si Adelin Petrisor ar fii foarte interesant de urmarit declaratia lui.)

  6. Bun, sa zicem ca sa platit pentru eliberarea jurnalistilor citeva milioane de euro ce sar intimpla daca Romania va recunoaste acest lucru?
    Germania,Italia nu cumva au platit si ei dar nu o sa recunoasca niciodata deoarece NATO nu agreeaza deloc asa ceva si se trezesc citiva „jurnalisti” din Romania sa comenteze documente secrete ca sa putem zbura din NATO mai repede in bratele Rusiei.
    Chiar nu crezi ca e periculos pentru Romania asa ceva?
    Ai auzit vreodata in presa americana de documente clasificate aruncate pe prima pagina de ziar?
    Cam citi ani de bulau baga un american care lucreaza in structuri secrete si vind informatii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.