Guvernul, acuzat că încearcă să treacă de criză sacrificând bolnavii psihic

Guvernul, acuzat că încearcă să treacă de criză sacrificând bolnavii psihic

0
DISTRIBUIȚI

Fundaţia Pentru Voi, una dintre cele mai puternice organizaţii în domeniul serviciilor sociale, şi Institutul pentru Politici Publice au transmis un punct de vedere comun în care acuză Guvernul de încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Reacţia a venit în psihiatrieurma aparţiei HG 26/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciilor sociale , actul normativ fiind adoptat ” fără consultarea partenerilor sociali, furnizori de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi  şi organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi. Acest lucru reprezintă o încălcare a prevederilor Convenţiei ONU privind drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi  şi a practicilor Uniunii Europene de implicare a organizaţiilor din domeniu”.

Cele două organizaţii au făcut un adevărat rechizitoriu pe marginea prevederilor hotărârii de guvern.


Principalele motive de nemulţumire sunt acelea că „standardele de cost prevăzute pentru serviciile sociale în comunitate: locuinţe protejate, centre respiro  şi centre de zi sunt mult mai mici decât cele prevăzute pentru fostele cămine spital devenite Centre de Recuperare  şi ReabilitareNeuropsihică „, iar „pentru locuinţe protejate se prevede un singur standard de cost indiferent de tipul locuinţei protejate. Acest lucru denotă diletantism şi lipsa de cunoaştere a acestor tipuri de servicii sociale”.

Fundaţia pentru Voi şi I.P.P. au acuzat şi faptul că HG s-a decis ” stabilirea de standarde de cost pe tip de serviciu şi nu stabilirea unui buget personal pentru persoana cu dizabilităţi, care să ţină cont de nevoile individuale, aşa cum se practică la nivelul Uniunii Europene. Conform HG 23/2010, indiferent dacă beneficiarul are dizabilitate uşoară, medie, gravă sau profundă, standardul de cost este acelaşi”. Constatând că „primii sacrificaţi în contextul crizei economice sunt persoanele cu dizabilităţi mentale, îndeosebi cele severe” , cele două organizaţii au solicitat convocarea de către Guvern a unei întâlniri cu partenerii sociali pentru modificarea documentului criticat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.