Activitatea Centrului regional de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit Timişoara este controlată de clanuri care fac jocurile pentru a-şi menţine controlul asupra mecanismelor de aprobare a banilor care vin de la UE. Într-o perioadă extrem de scurtă, Weber România a întocmit nu mai puţin de şase proiecte a căror valoare depăşeşte 15 milioane de euro. Conform acestora urmează să fie modernizate drumuri, alimentări cu apă şi canalizare, staţii de epurare sau conservarea specificului local şi a moştenirii culturale în cinci comune din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş Severin. Toate aceste proiecte sunt acum în diverse faze de evaluare la centrul regional de la Timişoara. Întâmplător, administratorul de la Weber România, este asociat în firma Infraproiect cu fiica fostului director al centrului Liviu Picior.
După ce i.-a expirat mandatul de director, Liviu Picior a reuşit din nou să dea lovitura cu ajutorul lui Mihai Vădeanu, şeful Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, care l-a numit şeful serviciului de verificare a proiectelor finalizate. Altfel spus, Picior va trebui ca de acum încolo să-şi verifice propria activitate de când era director şi aviza contractele de finanţare încheiate între agenţia SAPARD şi beneficiari. Inclusiv cele care au fost pregătite de firmele CMC Management&Consulting, Stream Group, Gapa, Prichici Consulting , Lena Proiect Construct şi IFS Vest.
Fosta şefă a serviciului avizare plăţi, Maria Prichici şi soţul acesteia Gheorghe, şef al compartimentului elaborare, implementare şi evaluare proiecte din cadrul OJCA Timiş şi-au asigurat protecţia fostului director al Direcţiei Agricole, Paul Pârşan. Deşi Eva Pârşan era angajată la stat la centrul regional de plăţi s-a asociat cu familia Prichici în firma CMC Management, specializată în consultanţă pentru firmele care doreau să acceseze fonduri europene nerambursabile.
Incompatibilitatea a fost iertată de directorul Liviu Picior care le-a cerut să demisioneze, dar le-a sprijinit în continuare proiectele.
Susţinerea se realizează şi cu ajutorul Mariei Filip, şefa serviciului avizare, implementare proiecte, al cărei soţ deţine o firmă – Experfil SRL. Maria Filip s-a implicat direct în finalizarea rapidă a unui proiect de peste 170.000 de euro pentru achiziţionarea de utilaje pentru firma soţului. Pentru a se evita conflictul de interese, proiectul a apărut în documente ca fiind realizat de una din firmele familiei Prichici. Utilajele au fost achizionate de la firme abonate la proiectele europene, printre acestea aflându-se şi Autotractor SRL, care-l are ca asociat pe Vasile Ţigan, angajat al serviciului avizare plăţi din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Timiş, aflat în subordinea centrului regional.
Afacerile vor merge în continuare foarte bine în condiţiile în care director adjunct al Centrului regional de plăţi a fost numit Florin Nedelcu, susţinut de secretarul comisiei de agricultură, deputatul PD-L Valeriu Tabără, pentru implicarea în campania electorală de la parlamentare. Înainte de a fi numit în această funcţie, Nedelcu a fost director la OJCA Timiş, dar a fost dat afară pentru că nu îndeplinea condiţiile necesare. Nedelcu a încercat încă din 2006 să ajungă pe o funcţie de conducere la Centrului regional de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit Timişoara. Una dintre condiţiile impuse pentru obţinerea unei funcţii de conducere era şi aceea ca pentru cel puţin cinci ani candidatul să mai fi ocupat o funcţie similară. Nedelcu a prezentat o adeverinţă de la o firmă privată, dar ITM-ul nu a confirmat documentul.
Liviu Picior susţine că „nu este nici o problemă că am fost director şi acum verific proiectele pe care înainte le-am aprobat. Atunci, totul s-a făcut cu semnăturile unor experţi, n-am făcut eu nimic”. Nici Maria Filip nu vede nimic în neregulă deoarece „s-a ştiut că este vorba firma soţului meu. Procedurile au fost respectate”.
ASTA NU E NIMIC!DACA CERCETATI MAI BINE VETI STII MAI MULTE