Utopia Proclamaţiei de la Timişoara la 20 de ani

Utopia Proclamaţiei de la Timişoara la 20 de ani

2
DISTRIBUIȚI

Au trecut 20 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara, ultimul act de revoltă al oraşului după irepetabilul gest din Decembrie 89. proclamatia-de-la-timisoaraDocumentul în sine a fost o viziune care, dacă ar fi fost aplicată, ar fi accelerat  dezvoltarea democraţiei din România. De fapt, nimeni nu şi-a dorit cu adevărat să o pună în aplicare. Nici unul dintre guverne, indiferent dacă a fost de stânga sau de dreapta, nu şi-a asumat răspunderea pentru a forţa transformarea Proclamaţiei în lege. Ba mai mult, s-a dovedit că unii dintre cei care răcneau din bojocii împotriva comunismului şi securităţii erau foşti colaboratori ai sistemului. Din când în când, Proclamaţia de la Timişoara a fost scoasă pe la vreun geam şi fluturată de vreun politician.


Şi cam atât. Tristul adevăr este că doar timpul a început să îndeplinească Punctul 8 . Două dintre partidele importante – PSD şi PNL- au, în sfârşit, lideri care nu au fost membri de partid. Şi aceste lucruri nu s-au petrecut din cauza presiunii societăţii civile asupra partidelor, ci a fost rezultatul procesului de evoluţie firească a lucrurilor. Care va continua. Fractura dintre stânga şi dreapta politică, aflate în 1990 în război total, s-a închis şi ea tot odată cu trecerea timpului. De acum, e utopie să mai ceri aplicarea Punctului 8 şi să te agăţi ca înecatul de paiul anti-comunismului de tip ultras.

 În urma visului frumos al Proclamaţiei au rămas câţiva profitori, continuarea democratică a fosţilor ilegalişti comunişti. Şi-au făcut o meserie din asta. Aidoma fostei nomenclaturii, îşi mai trag nişte osânză de profit de pe la stat doar pentru că sunt apărătorii Proclamaţiei. Care spune la punctul 9 că „Timişoara nu a făcut revoluţie pentru salarii mai mari sau pentru avantaje materiale”. Cred că, în fiecare zi de 11 martie, cea mai bună aniversare a Proclamaţiei de la Timişoara, în loc de serbări şi colocvii,  este un drum la Muzeul Banatului şi recitirea textului original. Ca să ne aducem aminte de spiritul ei.

2 COMENTARII

  1. Care Proclamatie domnule ca cei cinstiti au murit,a hotilor,jefuitorilor,a analfabetiilor care sau catarat prin parlament in toti acesti ani ,si-au confectionat certificate de revolutionar sau luptator in revolutie,care revolutie/? cu cine sau luptat hotii.Tata fie iertat a fost pe front in 45,dar astia unde au fost ,a da am uitat au tras in noi in decembrie 89 asa da. Stiti ce au facut cu acele certificate de revolutionar au primit cate un hectar de pamant in localitatea GIROC langa Timisoara pe amplasamentul fostelor unitati militare ,iar saracii de oameni indreptatiti din GIROC au primit teren conform actelor de propietate in PISCHIA sau alte localitati ca de, nu mai exista teren in GIROC.Asta a facut primarul traseist TOMA DE LA PSD,sa-i caute dna sa vada ce constata in giroc. Si eu am fost rugat sa dau o declaratie pentru un coleg si el sa dea pentru mine ca am participat la revolutie dar nu am fost de acord si nu am pretins niciodata asa ceva cu toate ca am fost in16, 17,18,19 decembrie 89 plecat de acasa incepand din piata maria ,operei,libertatii si am participat efectiv am dat si declaratie in acest sens si nu am pretins si nu pretind niciodata nimic,mam bucurat ca am scapat de ceea ce a fost pana in 89. Profitorii au aparut ca ciuperciile ce ar fi sa le luam inapoi ce au furat ,cum zice BARBU la OTV,de acord. cunosc exact un caz concret ce a primit pamant si mai se si lauda cu hotia lui cu primarul toma,spunand ca sa rezolvat pe toata viata cu acel pamant ce valoare are.Rusine dati inapoi pamantul la oamenii din giroc si tu Bursuc de unde ai pamant cu cine te-ai luptat in 89?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.