Tata socru sau viitorul partidului?

Tata socru sau viitorul partidului?

1
DISTRIBUIȚI

Tata socru sau viitorul partidului? Aceasta este dilema preşedintelui PSD, Victor Ponta, în cazul filialei Timiş după demisia lui Sorin sarbu grindeanuGrindeanu din funcţia de prim-vicepreşedinte şi declaraţiile pline de vitriol ale senatorului Ilie Sârbu. Dincolo de textele standard despre membrii de partid care decid preşedintele filialei, poziţia lui Ponta contează. Cel mai greu pesedist din judeţ prin trecutul său ministerial şi experienţă politică, Ilie Sârbu a fost mai întotdeauna adeptul politicii de punere a batistei de ţambal. De găsire a celei de a treia căi, în care să împace şi puterea şi opoziţia. Prea puţine au fost situaţiile în care a fost adeptul poziţiilor tranşante. Mai degrabă când a fost vorba de o atingere a persoanei sale sau calcul politic de moment chiar a impus-o. A avut însă abilitatea de a conduce lucrurile astfel încât să rămână, întotdeauna, cu capul deasupra apei. Indiferent de pagubele colaterale.

Din generaţia tânără a social-democraţilor timişeni, Sorin Grindeanu a fost cel care a reuşit să manevreze cel mai bine prin apele tulburi ale politicii de partid.


A ştiut să profite de conjuncturile favorabile şi n-a ezitat să-şi execute politic adversarii din interior. Înainte şi după alegerea lui Ponta ca preşedinte a fost printre puţinele voci din cu o poziţie anti PD-L extrem de clară. Ultima a fost legată de cererea ca ai săi colegi de partid să aleagă între funcţiile din PSD şi posturile guvernamentale ale Executivului lui Boc. Chestiune rămasă în coadă de peşte, după amânarea luării unei decizii de către Sârbu. Deşi nominalizat de Ponta ca unul din oamenii politici de viitor ai partidului de la care se aşteaptă rezultate în bătălia pentru Primăria Timişoara, Grindeanu are marele dezavantaj de a nu fi perceput ca liderul care poate fi ascultat de bătrânii şi greii organizaţiei. 

În ecuaţia complicată a catacombelor pesediste nu trebuie uitat un detaliu. Ponta a fost propus de filiala Timişoara a PSD, condusă de Grindeanu, la şefia partidului, când încă organizaţia judeţeană sufla în pânzele lui Mircea Geoană. A fost o asumare tranşantă, menţinută până la capăt. E puţin probabil ca Grindeanu să fi făcut această mişcare fără ştiinţa celui care l-a nominalizat ca unul din oamenii de viitor ai partidului. Măcar pentru faptul că amândoi mai au o lungă viaţă politică-n faţă. Reacţia violentă a lui Sârbu  dezvăluie şi nervozitatea politicianului de cursă lungă care ştie că la primul semn de slăbiciune, activul schimbă macazul. Modul în care se va termina această poveste va da direcţia în care se vor îndrepta social-democraţii timişeni.

1 COMENTARIU

  1. E de naspa.
    Vine garda tanara din spate si asta doare. Conu’ Ilie ar fi dorit si acum sa puna batista pe tambal. Doar este de stiut ca mai cu spor cotizeaza la partid omu’ care are o fonctie, decat unu’ demis doar pentru ca este un brav soldat al partidului.
    La noi in Mehala, pe la margine, aproape de balta, printre aburi traia un batran, care a prins vremurile cand aveam primar sh’o venit Maria sa Carol, la sfintirea bisericii, si l’o intrebat pe primare daca este de mancare, iar acesta a raspuns: „Cacalau, Maria Ta. Cacalau.”
    No acest batran mi’o zis mie odata asa: „Ma blegule, in politica dicta ala care da banu’.”
    Din acest punct de vedere, conu’ Ilie a gandit corect. Daca n’ai directori, nu pupi bani pentru partid.
    Dom’ Sorinacio a gandit ca daca stai cu fundu’n doua luntrii pierzi alegerile viitoare, a se vedea cazul Geoana.

    Io pariez ca va castiga Dom’ Sorinacio, macar pentru faptul ca are viziune. Dar nu cred ca va castiga si orasul. „Nimeni nu are trecuta Timisoara ca proprietate personala in CF” ca sa parafrazez un clasic inca in viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.