EXCLUSIV Decizie bombă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Iacob...

EXCLUSIV Decizie bombă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Iacob Schein, arestat ilegal 629 de zile de judecători

5
DISTRIBUIȚI

Decizie şoc a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că Iacob Schein a fost ţinut ilegal în arest un an şi zece luni prin decizii schein iacobsuccesive ale judecătorilor Tribunalului Timiş şi ai Curţii de Apel Timişoara. Schein, trimis în judecată pentru trafic de persoane şi trafic de minori de DIICOT Timiş, a devenit celebru după ce procurorii DNA i-au reţinut pe comisarul şef Viorel Renu şi avocatul Tiberiu Tiba pentru că au făcut trafic de influenţă pentru a-i strămuta dosarul la o altă instanţă din ţară

În dosarul de trafic de persoane, avocatul lui Schein a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Timişoara de prelungire a mandatului de arestare preventivă. Curtea de Apel judecă, de asemenea, apelul împotriva sentinţei prin care Tribunalul Timiş l-a condamnat la zece ani de închisoare pe Iacob Schein. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avocatul Adrian Fanu Moca a invocat, la termenul din 3 mai,  faptul că  măsura arestării preventive a încetat de drept încă din 2008 deorece „la termenul din data de 22 mai 2008, Curtea de Apel Timişoara – Secţia penală, în condiţiile recuzării completului de judecată, a dispus, prin încheiere definitivă, menţinerea stării de arest a inculpatului, urmând ca aceasta să fie verificată până la împlinirea termenului legal de 60 de zile. La termenul din data de 29.05.2008, inculpatul şi-a retras recursul formulat, care viza doar nelegalitatea şi netemeinicia menţinerii măsurii preventive a arestării, instanţa de recurs luând act de aceasta.


În acest sens, instanţa de recurs a pronunţat o decizie. În contextul în care recursul formulat a fost retras, menţinerea dispusă prin încheierea din data de 22.05.2008 nu poate produce efecte ulterior pronunţării instanţei asupra recursului, respectiv, datei de 29.05.2008, întrucât, datorită retragerii recursului, toate actele efectuate în cadrul acestei faze procesuale rămân fără efect, generând, prin urmare, încetarea de drept a măsurii arestului preventiv”.

Dupăce iniţial au amânat pronunţarea , cu majoritate,  judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursul formulat de Iacob Schein, au casat încheierea Curţii de Apel Timişoara şi rejudecând au constatat ” încetată de drept măsura arestării preventive a inculpatului. Dispune punerea de îndată în libertate dacă nu este arestat în altă cauză”. A existat şi o opinie separată de respingere a recursului. Schein Iacob nu a fost, însă, pus în libertate deoarece din martie 2010 îţi ispăşeşte condamnarea de patru ani din dosarul de corupţie instrumentat de DNA. Practic, sentinţa ÎCCJ a confirmat faptul că Schein a stat ilegal în arest aproape doi ani, perioadă în care judecătorii celor două instanţe, Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara, i-au prelungit ilegal de nu mai puţin de 13 ori starea de detenţie, deşi ar fi trebuit eliberat.

„N-am mai crezut că Justiţia va mai face lumină în acest dosar după atâţia ani. Există o plângere la CEDO exact pe acest motiv al arestării ilegale a lui Iacob Schein în care am cerut statului român despăgubiri de un milion de euro. Practic, prin această sentinţă statul român şi-a recunoscut vina, înainte ca să se pronunţe CEDO. Vor urma şi alte demersuri”, a declarat, în exclusivitate pentru PRESSALERT.ro, avocatul Adrian Fanu Moca.

5 COMENTARII

  1. Se vede a „taspea” oara ca justitia din Romania este facuta de procurori Ariel, Vanish si judecatori taietori de frunze la caini (pardon, cer scuze anticipat, diamante).
    Daca avem „bulau”, musai trebe sa’l umplem cu ceva. Si doar nu o sa-i punem p’ai nostri.
    Frumoasa tara, in care oamenii pot sta inchisi pentru ca asa vrea muschii lu’ domnii Ariel, Vanish si Mr. Muscolo – instalatoru’ gel.
    Trebuia omu’ sa fie tinut inchis poate „se schimba” afara si atunci sa vezi, cum sa-l tii inchis pe Renu fara probe.
    Io , de fapt am alta curiozitate? Cati judecatori si procurori sunt vinovati, ca sa stie si domnu’ Va(od)caroiu (ala de la Curtea de Conturi, de’i ziceau unii Saniuta) la cat trebe sa imparta imputatia de un milion de ioroi? Ca dor náti vrea sa plateasca bongetaru’ roman, gaura voastra.

  2. Asa sant justitiari tin oameni arestati transmit prelungirile telefonic sant manan- mana curtea de apel cu tribunalul cel putin la timisoara este dezastru DINCA CU SMANTANA SAI TRASNEASCA RAUL CAU TINUT OAMENI NEVINOVATI SA AIBE PARTE DE MANCAREA PUSCARIEI LA PENSIE DACA O MAI APUCA.

  3. DINCA si SMANTANA !?
    si cand te gandesti ca dinca o fost juristconsult ani buni la fabrica de lapte ! deci specialist in… smantana !
    vai de mama lor c-o tinut atatia ani un om in puscarie, nevinovat.
    sa-i bata dumnezeu si pe ei si pe fameliile lor.nenorocitii !!!!!!

  4. an timisoara sant toti corupti posibili an tribunal parchet curte apel si pentenciar un mizilic ce credem noi nu vedem bine justitia romana si guvernu asta e adevarata mafie an romania cea mai mare carakatita din tara asta tot ce e an justitie e mafiot si unu care vrea sa fie corect nu poate de javrele vechi putregaiu nu iese usor asa ca trebe sa ne obisnuim cu ce avem adika rusine pana nu mor cativa pe strada nu se potolesc fak ce vor ca doar legea e la ei da dumnezeu stie ce trebe sa le faka

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.