Reportervirtual.ro: „Unde sunt banii statului? Dosarul Căpuşa Bojin”

Reportervirtual.ro: „Unde sunt banii statului? Dosarul Căpuşa Bojin”

1
DISTRIBUIȚI

Prim-vicepreşedintele interimar al PSD Timiş şi unul dintre candidaţii la şefia social-democraţilor bănăţeni, Titu Bojin, este subiectul unei ample anchete titu bojin pancarta ppublicată, astăzi de Reportervirtual.ro, sub titlul ” Unde sunt banii statului? Dosarul Căpuşa Bojin”. Este prezentată pe larg implicarea firmelor controlate de familia social-democratului în contracte cu Direcţia Apelor Banat, condusă din 2001 aproape tot timpul de Bojin, singurul pesedist de frunte ţinut de PD-L în fruntea unui serviciu deconcentrat din Timiş.

Unul dintre proiectele mari de investiţii derulat de DAB este cel de “consolidare şi reprofilare râu Timiş pe sectorul Lugoj – frontiera Serbia”, în valoare de peste 153,4 milioane de lei, antreprenor fiind firma Repcon SA Oradea. Tergiversarea lucrărilor a dus la depăşirea termenului limită, fiind executate doar 60% dintre acestea. Specialiştii au constatat că există abateri de la planul de executare a proiectului, care ar putea produce catastrofe în cazul unor inundaţii serioase. Reprofilarea digului s-a realizat doar prin lărgirea bazei spre albie, existând riscul ca pământul depus să fie luat de viituri şi să apară breşe. 

Întâmplător, în lungul şir de subcontractori se află, conform Reportervirtual.ro,  şi firma Remodet TMB SRL, condusă de Maria Bojin, soţia directorului, firmă care apare ca subcontractor la un alt proiect nefinalizat “regularizare râu Bistra pe sectorul Oţelu Roşu – Iaz”.


De altfel, din 1998 şi până acum, firma soţiei poate fi regăsită ca subcontractor la majoritatea câştigătorilor licitaţiilor organizate de DAB. Bineinţeles că inspectorii instituţiei au găsit toate lucrările în regulă, iar decontarea lor s-a făcut la foc automat. Remodet TMB a executat  lucrări de închidere a breşelor formate în digul râului Timiş pe raza localităţilor Crai Nou şi Cruceni, materialele fiind achizionate de la o firmă aparţinând lui Florin Măran, întâmplător unul dintre cei care au în concesiune o balastiera în localitatea timişeană Găvojdia.  O altă firmă în care sunt acţionari soţia şi fiul şefului DAB – Emilian Constantin, Temadi TMB, a primit două lucrări – amenajarea unor acumulări de apă în localităţile Dumbrăviţa şi Ianova, perioada  contractelor fiind de 8 şi respectiv 10 ani, susţine Reportervirtual.ro.

Conform aceleiaşi surse, una dintre afacerile de succes gestionate de DAB sunt balastierele de pe cursurile râurilor, considerate adevărate mine de aur pentru cei care obţin concesiunea. Astfel, din cele 33 de balastiere existente pe râul Timiş, doar 6 funcţionează în legalitate, deţinând atât avize cât şi autorizaţii de gospodărire a apelor emise de DAB. În aceste condiţii, sume importante obţinute din exploatarea resurselor minerale sunt scoase de sub orice control fiscal al statului. Una din variantele folosite pentru fentarea legii este depunerea cu întârziere a documentaţiilor pentru obţinerea autorizaţiilor de gospodărire a apelor şi funcţionarea în baza celor din anul anterior. O altă metodă este întocmirea unor proiecte de corectare a cursului de apă, care sunt ulterior respinse, dar care sunt folosite ca scuză pentru activităţile ilegale de extragere a pietrişului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.