EXCLUSIV Cum dă tainul Enel Electrica Banat firmelor italiene

EXCLUSIV Cum dă tainul Enel Electrica Banat firmelor italiene

0
DISTRIBUIȚI

După ce a devenit acţionar majoritar la Electrica Banat, cumpărată la pachet cu filiala Dobrogea pentru doar 112 milioane euro, Enel enela început o amplă operaţiune în urma căreia acţionarul minoritar, statul român, a rămas cu buza umflată. Specialiştii italieni instalaţi de noul acţionar majoritar au avut urmărit maximizarea profitului şi direcţionarea spre exterior a acestuia, având grijă ca să trimită contractele importante către firme controlate de cetăţeni italieni. Cea mai simplă metodă a fost blocarea proiectelor de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii. Inevitabil s-a ajuns la avarii şi întreruperi ale curentului, conform statisticilor media întreruperilor fiind de sute de minute pe consumator pe an, în timp ce în Italia este de doar zeci de minute. Au fost situaţii când cartiere întregi din Timişoara nu au fost alimentate cu electricitate şi opt ore. Situaţia este şi mai gravă în mediul rural, unde sunt întreruperi zilnice din cauza defectării unor transformatoare de mare putere depăşite din punct de vedere tehnic . Majoritatea sumelor pentru investiţii au fost dirijate către firme controlate de italieni, echipamentele fiind aduse sub acoperirea unor contracte de consultanţă tehnică sau contracte încheiate pe final de an. În multe situaţii, achiziţiile se fac la preţuri peste cele de pe piaţa locală sau sunt aduse echipamente de generaţii mai vechi.

Anul trecut, Enel Distribuţie Banat a cumpărat întrerupătoare de manevră- separatoare de stâlp izolat de la Col Givanni Paolo Italia pentru patru milioane lei . SC Telecomponenti Romania SRL Bucuresti a livrat transformatoare trifazate în ulei în valoare de peste două milioane lei pentru Enel Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. Detectoarele de curent de defect direcţional şi de absenţă de tensiune pentru posturi de transformare telecontrolate au fost achiziţionate de Enel Banat de la Ducati Sistem Italia pentru 600.000 lei , de Muntenia Sud de la Col Giovanni Paolo SA Italia pentru 800.000 lei plus, iar filiala Dobrogea de la Thytronic SPA pentru 600.000 lei. De la Thytronic SPA, Enel Distribuţie Banat SA a cumpărat şi terminale de protecţie în valoare de aproape şase milioane lei. Tot cu Ducati Sistem, ENEL Banat a încheiat un contract de piese de schimb în valoare de peste 280.000 lei , iar cu Enel Distributione SpA pentru mentenanţă colectivă şi mentenanţă evolutivă de pestre 320.000 euro.


Lavanderie dell Alto Adige SpA a încheiat cu filialele Enel Banat şi Dobrogea contracte pentru echipamente industriale de protecţie în valoare de peste 2,6 milioane lei. Enel Distribuţie Banat a cumpărat de la Industrie Transformatori Newton transformatoare trifazate în ulei în valoare de 4,8 milioane lei, iar cei din dobrogea au dat aproape 8,9 milioane lei. Transformatoarele de măsură au fost achiziţionate de la Wattsud Lep SA de filialele Banat şi Dobrogea pentru două milioane lei. Modernizările pentru lucrările de investiţii din 2009 a fost semnat de Enel Banat cu IMESA SpA pentru aproape 17 milioane lei, aceiaşi firmă încheind cu filiala Dobrogea un alt contract de 13,6 milioane lei pentru „conexiuni MT în container pentru staţii periferice”. Pentru unităţi periferice standard stâlp şi standard extinse pentru post de trafo”, Enel Distribuzione SpA a încheiat contracte cu filialele Banat şi Dobrogea în valoare de jumătate de milion de euro. O altă metodă folosită este încheierea de contracte pe sume mici şi suplimentarea ulterioară prin acte adiţionale, fiind semnat, de exemplu, un contract iniţial de doar 600.000 lei pentru servicii evaluate la peste trei milioane lei. Alte trucuri folosite pentru dirijarea banilor către firmele favorite – stipularea în proiectele tehnice a unui volum mai mare de lucrări decât cel necesar şi abateri de la proiecte care sunt trecute cu vederea. Deşi l-am solicitat, până acum nu am primit un punct de vedere oficial de la Enel legat de modul în care s-au făcut achiziţiile.

UPDATE  Biroul de presă al Enel a trimis un punct de vedere în care susţine că ” achiziţiile de materiale pentru toate companiile Enel în Romania se efectuează absolut transparent, în baza Legii Achiziţiilor Publice, iar cele de valori foarte mari se publică inclusiv în Jurnalul European, la care au acces furnizori din întreaga lume, nu numai europeni. Precizăm că în prezent contractele incheiate cu furnizorii români încep să aibă o pondere importantă având în vedere faptul că Enel are anumite standarde stabilite la nivel internaţional în ceea ce priveşte  calitatea materialelor utilizate şi a serviciilor prestate de către terţi.(…) În ceea ce priveşte furnizorii străini, lucrăm atât cu furnizori italieni, dar şi cu cei din alte state cum ar fi Austria sau Franţa.(…)Începând cu 2005, când compania a intrat pe piaţa din România şi până la sfarşitul anului 2009, Enel a investit în România 328 milioane de euro, suma direcţionată îndeosebi către îmbunătăţirea şi modernizarea reţelei. Din cauza complexităţii lor, lucrările de modernizare sunt însă de durată, iar efectele lor, inclusiv în ceea ce priveşte reducerea semnificativă a numărului de întreruperi, se va putea resimţi abia peste câţiva ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.