Lovitură pentru contrabandişti – duty-free-urile pot vinde doar 2 pachete de ţigări/om...

Lovitură pentru contrabandişti – duty-free-urile pot vinde doar 2 pachete de ţigări/om în 24 de ore

1
DISTRIBUIȚI

Traficanţii de ţigări, care se aprovizionau din duty-free-urile de la graniţa cu Serbia, au primit o lovitură dură de la Guvern prin tigari duty freeintrarea în vigoare, de astăzi, a Ordonanţei de Urgenţă nr.54. Dacă până acum, duty-free-urile puteau vinde ţigări sau alcool „în cantităţi rezonabile” fără a exista alte explicaţii, prin ordonanţă se precizează „cantităţile destinate uzului personal pentru o persoană într-un interval de 24 de ore sunt limitate la doua pachete ţigarete/călător/zi;  ţigări (cu o greutate maximă de 3 grame/bucată) — 100 de bucăţi; ţigări de foi — 20 de bucăţi; tutun de fumat — 250 grame; băuturi spirtoase — 1 litru; produse intermediare — 2 litri; vinuri sau băuturi fermentate — 20 litri; bere — 25 litri”. Aceste produse trebuie să fie vândute numai” în ambalaje şi cantităţi destinate consumului personal” şi trebuie să fie însoţite de bonuri fiscale care să cuprindă, printre altele, toate datele de identificare ale cumpărătorului. O prevedere nouă pentru magazinele duty-free este aceea că ” aparatele de marcat electronice fiscale vor fi conectate on-line la un server din cadrul biroului/punctului vamal în a cărui rază de competenţă se află magazinul duty-free.


Aplicaţia informatică trebuie să permită din punct de vedere tehnic semnalarea deconectării sau neconectării aparatelor de marcat electronice fiscale”. Pe toate produsele de tutun şi pe băuturile distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase vor trebui aplicate, în maxim 30 de zile, timbre de culoare roşie cu inscripţia „EXPORT”.

Pentru comercializarea unor mărfuri peste limitele destinate uzului personal sau pentru refuzul de a prezenta organelor de control documentele financiar-contabile, duty-free-urile pot să se trezească cu autorizaţia de funcţionare suspendată pentru şase luni. Prin aceiaşi ordonanţă constituie infracţiune de contrabandă ” introducerea în sau scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vama a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor(alcool, tutut) şi mai mare de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri. De asemenea, este infracţiune de contrabandă şi în cazul în care o persoana este prinsă de două ori într-un an în situaţiile de mai sus, dar valoarea mărfurilor este sub limitele amintite. Asimilate infracţunii de contrabandă sunt şi „colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia”.

1 COMENTARIU

  1. Da.S-au spalat pe maini cu ordonanta data asa repede ,repede.Oricum contrabanda cu tigari abia acum incepe cu adevarat.Din Ucraina si Moldova intra in tara tigari la greu.Pana acum contrabandistii erau deranjati de organele de control care stateau sa pazeasca duty free-urile.Cu ordonanta data aceste magazine se vor inchide singure,organele de control vor disparea si atunci se va lucra in liniste.Mare branza au facut,sau poate asta s-a urmarit,pt.ca magazinele erau controlate,se cerea zilnic situatia vanzarilor,care ajungea pana la Bucuresti Acuma nu mai stie nimeni nimic.Doar nu o sa ceara nimeni situatii ucrainienilor sau moldovenilor.Sa fiti sanatosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.