Cum dai „ţepe” de peste 2,5 milioane euro

Cum dai „ţepe” de peste 2,5 milioane euro

0
DISTRIBUIȚI

Peste un milion de euro plus peste 1,6 milioane lei este „ţeapa” dată celor 27 de firme din România şi Ungaria, care au intrat intrat uscatu 1 pîn „vizorul” lui Cristinel Uscatu în perioada 2005-2009. La această sumă se adaugă peste 3,7 milioane de lei, „ţeapă” dată bugetului de stat prin evaziune fiscală. Uscatu a cumpărat de la grâu, floarea soarelui, oţel beton sau ulei  până la băuturi răcoritoare.  Printre victimele escrocului s-au aflat firma care produce produsele din gama Pepsi sau exploataţia agricolă a fostului senator şi actual consilier judeţean PSD, Viorel Matei.

Uscatu se prezenta ca un om de afaceri prosper, dând nenumărate garanţii de seriozitate şi bună credinţă, astfel că a reuşit să convingă partenerii de business să încheie contracte şi să-i livreze marfa. Unii dintre cei păcăliţi s-au bazat pe asigurărilor unor cunoscuţi că Uscatu este un om de afaceri serios, iar alţii s-au lăsat convinşi să facă afaceri cu acesta, chiar dacă aveeau anumite dubii, după lejeritatea cu care semna CEC-urile prin care, chipurile, plătea marfa achiziţionată.


În mai toate cazurile când se duceau cu CEC-urile la bancă, firmele aflau că nu au nici o valoare pentru că nu exista nici un leu în cont sau documentele erau de mult retrase. Pentru a-l determina pe administratorul unei firme să-i vândă  2.000 tone de grâu şi să accepte plata ulterioară a acelei cantităţi, Uscatu i-a promis că urma să îi achiziţioneze la un preţ mai mare decât cel de pe piaţă la momentul respectiv întreaga cantitate de floarea soarelui care urma să fie recoltată în toamna lui 2008, dând astfel impresia unui om serios de afaceri, cu rulaje mari în domeniul comerţului cu cereale.  Acţionar în mai multe firme, Uscatu a vândut acţiunile, dar a continuat să se prezinte ca şi administrator, deşi nu era decât un simplu împuternicit. Mai multe firme din Ungaria au fost păcălite să livreze cereale, după ce Uscatu le-a plătit o mică parte din contravaloarea mărfii livrate. Pentru a i se pierde urma, acesta a  folosit şi o carte de identitate pe care a obţinut-o declarând o adresă falsă. Când era găsit la telefon de păgubiţi, Cristinel Uscatu invoca tot felul de scuze de la faptul că au rămas camionele blocate în trafic, până la faptul că fiica sa s-a îmbolnăvit şi trebuie operată în Israel. Pe tot parcursul anchetei, inculpatul a găsit, conform rechizitoriului DNA, tot felul de explicaţii pentru „afaceri”, numai că scuzele s-au bătut cap în cap. Cristinel Uscatu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în aproape toate formele posibile. Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.