Drum de peste 15 milioane de euro, dedicaţie de la echipa Frunzăverde...

Drum de peste 15 milioane de euro, dedicaţie de la echipa Frunzăverde pentru firmele portocalii

2
DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean Caraş Severin, condus de vicepreşedintele PD-L Sorin Frunzăverde, a refuzat să pună în aplicare două sentinţe sorin frunzaverde 11definitive ale Curţii de Apel Timişoara şi trei decizii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, încăpăţânându-se să scoată câştigătoare ale unei licitaţii de peste 15 milioane de euro două din firmele de casă. În septembrie 2009, CJ Caraş Severin a demarat licitaţia pentru construcţia drumului Slatina Timiş – Văliug, care va scurta distanţa de la Drumul European 70 către staţiunea turistică cu aproximativ 80 de kilometri. La licitaţie au participat 15 concurenţi, criteriul după care trebuia stabilit câştigătorul fiind cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic. În noiembrie, câştigătorii licitaţiei sunt declarate firmele Tehnocer SRL Nădrag şi Excav Prod SRL Bouţar, care au venit cu o ofertă comună, acestea ajungând pe primul loc după ce comisia de licitaţie a descalificat firmele care au venit cu oferte financiare mai bune – Star Trading Impex SRL Piteşti şi compania portugheză MonteAdriano, care a finalizat centura Lugojului înainte de termen şi fără să depăşească bugetul iniţial. Firma Tehnocer este condusă de Florin Măran, un apropiat al pedeliştilor din Timiş şi Caraş Severin, iar Excav Prod îl are ca unic acţionar pe Axente Obrejan, un apropiat al vicepreşedintelui CJ Caraş Severin, pedelistul Ionesie Ghiorgioni, soldatul credincios al lui Sorin Frunzăverde, şi cel care conduce comisia de licitaţie. Conform site-ului argumet-cs.ro, cele două firme sunt abonate la contractele consiliului judeţean condus de Frunzăverde.

Portughezii de la MonteAdriano au fost descalificaţi pe motiv că au venit cu un preţ prea mic – adică peste 5,2 milioane lei mai puţin decât cei declaraţi câştigători. După plângerea făcută la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, portughezilor li s-a dat dreptate, constantându-se că ” decizia de a respinge ca neconformă oferta contestatorului este nelegală” şi dispunându-se anularea tuturor deciziiilor şi „reluarea procedurii de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor”.  Aceiaşi decizie a obţinut de două ori în instanţă Star Trading Impex SRL Piteşti prin sentinţe definitive şi irevocabile ale Curţii de Apel Timişoara.


Comisia de licitaţie a ignorat decizia CNSC, a cerut nişte explicaţii aiuritoare şi, pe motiv că la „alte clarificări, răspunsul a fost neconcludent” , i-a descalificat din nou pe cei de la MonteAdriano, câştigătoare fiind tot firmele portocalii. Pe motiv că „solicitările de clarificări ca şi rezultatul procedurii au avut ca scop exclusiv şicanarea ofertei cea mai avantajoasă”, portughezii au depus o nouă contestaţie la CNSC. Şi de data aceasta li s-a dat dreptate. Consiliul a anulat pentru a doua oară rezultatul licitaţiei şi a constatat că reprezentanţii nu au respectat prima decizie de reluare a licitaţiei de la momentul evaluării. Subordonaţii lui Frunzăverde au ignorat, din nou, decizia CNSC, au descalificat cele două firme contestatoare cu oferte mai bune din punct de vedere financiar. Pentru a treia oară, portughezilor de la MonteAdriano li s-a dat dreptate de CNSC. În documentul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se arată că organizatorii licitaţie nu au respectat „cele dispuse în mod identic de către consiliu şi instanţe”  şi că „desele şi repetatele clarificări solicitate ofertanţilor sunt de natură a demostra, fie superficialitatea comisiei de evaluare în activitatea de analiză a ofertelro, fie dorinţa autorităţilor contractante de a înlătura societăţile contestatoare, cu orice chip”. Această ultimă decizie a CNSC a fost atacată în instanţă de firma Tehnocer, licitaţia fiind blocată până la soluţionare.

Întrebat de PRESSALERT.ro de ce Consiliul Judeţean Caraş Severin nu a respectat două sentinţe ale Justiţiei şi trei decizii ale CNSC, preşedintele Sorin Frunzăverde a declarat că ” nu cred că există aşa ceva. Vorbiţi cu Ghiorgioni, el se ocupă. La revedere”. Ionesie Ghiorgioni a susţinut că „am respectat toate deciziile. Am reevaluat ofertele, am cerut noi detalii. Am rămas consecvenţi, însă. Noi cunoaştem foarte bine judeţul. Am vrea să facem un drum reprezentativ pentru Caraş Severin, pentru atacaraea acelui bazin – turismul este obiectiv strategic. Nu ştiu de apropierea Tehnocer de PD-L. Ştiu de calitatea drumurilor făcute”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.