EXCLUSIV Primarul Ciuhandu, acuzat că-şi semnează stimulente financiare ilegale

EXCLUSIV Primarul Ciuhandu, acuzat că-şi semnează stimulente financiare ilegale

0
DISTRIBUIȚI

gheorghe ciuhandu cu hartie 1 pPrimarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi cei doi viceprimari, Sorin Grindeanu şi Adrian Orza, beneficiază ilegal de o serie de drepturi salariale, altele decât cele prevăzute de lege – au constatat, într-un raport, inspectorii Corpului de control al primului ministru.  Conform legii, pe durata mandatului, primarul sau viceprimarul „primesc o indemnizaţie lunară, ca unică formă de renumerare a activităţii corespunzătoare funcţiei” şi „nu beneficiază de sporul de vechime în muncă şi nici de alte sporuri prevăzute de lege”.  Cu toate acestea printr-o hotărâre de consiliu local din 2006, s-a stabilit ca şi primarul şi viceprimarii să primească sporuri care „vor fi suportate în proporţie egală din fondurile de stimulente constituite la nivelul fiecărei structuri în parte”.


Din dispoziţiile de primar puse la dispoziţia echipei de control, a reieşit că primarul Gheorghe Ciuhandu şi-a semnat aprobarea unor stimulente substanţiale – de 2.500 lei în decembrie 2007, de 1900 lei în decembrie 2008  sau de 3.734 lei în noiembrie 2009. Viceprimarii au primit  şi ei tot 2.500 lei în 2007 şi 2.953 lei în noiembrie 2009. Inspectorii au constatat că prin adoptarea acestei hotărâri prin care primarul şi vicperimarii primesc stimulente au fost încălcate mai multe articole din Legea 215/2001 şi din Constituţia României.

Conform statelor de personal, pe lângă aceste stimulente, primarul Timişoareişi viceprimarii mai primesc indemnizaţie de dispozitiv de 25% şi spor de condiţii vătămătoare în cuantum de 10%, „doar indemnizaţia de dispozitiv  fiind obţinută în urma unei hotărâri judecătoreşti”.  Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, susţine, însă, că totul este în regulă „sporurile sunt legale. Le-am obţinut în instanţă  Ne-am acoperit cu hotărâri judecătoreşti. Au fost atacate hotărârile în ansamblu şi au fost respinse, aşa că toate prevederile au rămas în vigoare. În România, hotărârea judecătorească e lege. În alte părţi prin ţară au fost probleme că nu aveau hotărâri judecătoreşti. E normal ca primarul să-şi semneze acordarea de stimulente pentru că e primar şi e principalul ordonator de credite. N-are cine să semneze că nu are adjuncţi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.