EXCLUSIV Preţul noului pavilion administrativ al Muzeului Satului, crescut ilegal cu 60%

EXCLUSIV Preţul noului pavilion administrativ al Muzeului Satului, crescut ilegal cu 60%

0
DISTRIBUIȚI

Costurile pentru construirea noului  pavilionul administrativ şi expoziţional de la Muzeul Satului, finanţat din bugetul Consiliului Judeţean pavilion administrativ muzeu satului 1 pTimiş, au fost mărite ilegal cu 60% – aceasta este concluzia Curţii de Conturi şi a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Documentele celor două instituţii de control scot la iveală şi alte grave disfuncţionalităţi în privinţa modului în care cei conduşi de pedelistul Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJ Timiş, administrează fondurile publice. În decembrie 2006 a fost organizată licitaţia pentru construcţia pavilionului administrativ de la Muzeul Satului, iar în ianuarie 2007 a fost desemnată câştigătoare firma Constructim, care a venit o ofertă de 4.348.875,98 lei(TVA inclus). Demararea procedurilor de licitaţie s-au făcut în mare grabă de instituţia subordonată CJT, la momentul respectiv neexistând nici autorizaţia de construire şi nici acordul de mediu, fapt ce a dus ulterior „la o întârziere nejustificată a lucrărilor”, după cum se arată în raportul Finanţelor. Lucian Nagy, şeful Biroului investiţii – achiziţii publice, nimeni altul decât soţul şefei organizaţiei de femei a PD-L Timiş, a explicat graba prin faptul că ” în acel moment obţinerea avizului de mediu şi implicit obţinerea autorizaţiei de construcţie era o chestiune de timp, motiv pentru care s-a considerat oportună efectuarea licitaţiei”.

Lucrările au fost întârziate, însă, mai bine de un an, deoarece Mediu nu a acordat avizul pentru locaţia iniţială, fiind nevoie de modificarea poziţiei pavilionului. În momentul obţinerii celor două documente lipsă, înainte de a mişca vreun metru cub de pământ, Constructim a solicitat, în septembrie 2008,  suplimentarea valorii contractului pe motiv că preţurile la materialele de construcţii au explodat între timp.


Muzeului Satului a trimis Consiliului Judeţean Timiş, finanţatorul şi principalul ordonator de credit, o adresă prin care solicita permisiunea pentru ajustarea sumei. Cei de la Finanţe nu au găsit însă vreun răspuns de la CJT.  În schimb, la sediul consiliului judeţean au loc mai multe întâlniri între cele trei părţi pe tema banilor. Deşi a lipsit un acord scris din partea consiliului, conducerea muzeului încheie un act adiţional, în ianuarie 2009, prin care preţul lucrării este mărit cu…60%, conform solicitării venite de la Constructim.  Preţul lucrării a ajuns la aproape şapte milioane de lei, cu peste 2,6 milioane lei mai mult decât contractul iniţial.  Curtea de Conturi a constatat că mărirea s-a făcut „contrar normelor legale”, preţul trebuind să fie mărit doar cu indicele de preţuri comunicat de Institutul Naţional de Statistică. La rândul lor, Finanţele Publice au stabilit că indicele de 60% este „mult peste nivelul legal admis”.

CJ Timiş nu are nimic împotriva acestei umflări de preţ şi lucrările încep în forţă până spre sfârşitul anului trecut. Începe scandalul când o parte din facturi sunt achitate fără viza controlului preventiv pe răspunderea directorului muzeului. Încep controalele şi se constată că preţul a fost „umflat” ilegal şi că  s-au făcut şi plăţi ilegale de peste 400.00 lei.  În această situaţie, conducerea muzeului refuză să mai  plătească diferenţa de preţ către constructor, la această oră fiind pe rol un proces între muzeu şi Constructim. La această oră, lucrările de construcţie sunt blocate, şantierul fiind practic abandonat. Pe tot parcursul derulării contractului, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, nu a spus nimic despre problemele de la Muzeul Satului.  Acum, brusc, când conducerea a refuzat să mai facă plăţile pentru majorările declarate ilegale de Curtea de Conturi şi Finanţe, şeful CJT a avut mai multe ieşiri publice în care a vorbit despre schimbarea conducerii, desigur, pentru îmbunătăţirea activităţii instituţiei din subordine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.