Veteran de Irak: „Astăzi cu ultimii bani din casă am cumpărat pâine....

Veteran de Irak: „Astăzi cu ultimii bani din casă am cumpărat pâine. Mâine nu ştiu ce o să fac”

14
DISTRIBUIȚI

L-am cunoscut în infernul de la închisoarea Abu Ghraib. Dormea într-o celulă unde cu câteva luni înainte erau razvan ghergina abu ghraib 1schingiuiţi adversarii regimului Saddam Hussein. Asta când nu îngrijea insurgenţii irakieni sau militarii sfârtecaţi de gloanţe. Era unul din echipa medicală românească care a scris acolo istoria.  Plutonierul Răzvan Gherghina, asistent medical. După ani de zile m-am reîntâlnit cu el acasă, în România. Unde veteranul( că are la activ trei stagii în zone de conflict – Somalia – 1993-1994, Irak – 2004 -2005 Abu Ghraib, 2005-2006 Camp Buca) medaliat de armata americană trebuie să ducă propriul război. De supravieţuire. La propriu. Nu i-am cerut acordul pentru a scrie despre toate lucrurile pe care mi le-a spus pentru că ştiu că ar fi refuzat. O fac cu riscul de a se supăra pe mine, dar sperând că, odată pentru totdeauna, statul român va învăţa să-i respecte pe cei care-l slujesc .

„Astăzi am strâns ultimii bani din casă. Am cumpărat pâine şi asta am mâncat. Mâine nu ştiu ce o să fac. După 23 ani de muncă ca asistent medical (15 în cadrul armatei), după trei misiuni în afara graniţelor tarii, dupa ce în 21 decembrie 1989 am fost în celebrul balcon al CC-ului (măcar am avut bunul simţ să nu îmi scot certificatul de revoluţionar ) am ajuns în situaţia de a cerşi pentru a putea supravieţui, am ajuns să mor de foame lucrând în armata română ca personal civil contractual.


Eu şi soţia câştigăm împreună 3200 lei. Atâta avem şi cheltuieli că aproape 2000 lei sunt rate. Atunci când am făcut creditele aveam o salarizare corespunzătoare care să-mi asigure şi ratele la credit şi un trai decent. Cu banii obţinuti în prima misiune în Irak am putut sa plătesc avansul pentru achizitionarea unui Logan, pentru diferenţa de bani trebuind să fac un credit. Cel de-al doilea credit l-am luat în idea de a-mi renova locuinţa, însă datorită reducerii salariilor am rămas şi cu banii daţi şi cu apartamentul neterminat. Din ce să îi mai dau copilului să manance sau cu ce să-l imbrac?! Nu vreau pomană. Vreau doar să fiu plătit corespunzator pentru munca efectuată, vreau respect pentru mine ca om, nu vreau batjocura că m-au “ciuruit”…. sau să-mi plăteasca statul cele doua credite si ca salarizarea îmi va ajunge cât de cât pentru un trai la limita subzistenţei. Ce soluţii îmi mai rămân acum?!?! Să fur!?!? Sa jefuiesc?! Să dau în cap cuiva!?? Pentru a putea supravieţui, dupa amiaza, în puţinul timp liber care îl mai am, am  început să “prestez” diverse activităţi “la negru”…comisioane, transport persoane, muncă pe şantier,  însă nu sunt venituri permanente pe care să mă pot baza. Renunţ şi la armată dacă e nevoie pentru un job plătit decent. Am carnet de conducere, vorbesc engleză şi franceza fluent, abilităţi pe computer, persoană sociabilă, volubilă. Cineva interesat?”.

14 COMENTARII

  1. @Mihai:

    Problema nu este ce-a facut de s-a indatorat (si de ce). Eu o vad altfel: regula s-a schimbat in timpul jocului, aici este buba! Nu prea cred ca este corecta „condamnarea” a sute de mii de persoane care au lucrat/lucreaza in armata. Pur si simplu, tot efortul depus de acesti oameni pe parcursul a multi ani este aruncat la cos. Iar viata de militar nu a fost deloc usoara (nu se pune «specializarea» de intendent a actualului ministru – intrebati orice ofiter sau subofiter care a lucrat la trupa care este parerea lui legata de intendenti!). Multi au aplaudat masurile luate impotriva militarilor, dar fara sa se gandeasca si la tot ce au indurat ei. Numai absolvirea unei scoli militare in anii ’70 sau ’80 inseamna ceva – si este un lucru pe care toata adunatura de politicieni, parlamentari si aplaudaci de tot soiul nu l-ar fi putut face intr-un procent de, hai sa zic, 15%. Iar ca pregatire, in multe domenii cu apropiere de meserii din viata civila, multi (fosti) ofiteri din promotiile dinainte de 1989 (mai ales cei din armele tehnice) le dau clasa la peste jumatate din absolventii diverselor facultati de dupa ’90. Si acesti oameni chiar nu merita comparati cu securistii si militienii, care au fost intotdeauna favorizati fata de ei, pe toate planurile. Chiar si astazi, ei beneficiaza de acelasi tratament, din pacate.
    Poate ca era mai bine pentru societate sa nu se fi renuntat la serviciul militar obligatoriu. Nu este o afirmatie gratuita, pe multi indivizi, armata i-a facut oameni, in adevaratul sens al cuvantului.

  2. @mihai
    Esti un bou. Nimeni nu se duce sa se imprumute de bine.
    Care a fost greseala acestui om? Ca a crezut in statul roman si in legile lui. Stiai ca schimbarea salariului, a locului si felului muncii se face cu acordul ambelor parti, conform Codului Muncii?
    Poti sa-mi spui, Guvernul Piticot cui a cerut acordul pentru reducerea salariilor cu 25%? Nimanui.
    Oi fi si tu un redus mintal portocaliu cu lichid maroniu in loc de creier, sa te apuci sa judeci un om pentru ca a avut incredere intr-un stat mafiot.

  3. @peter
    Revin cu un citat: ,,şcoala va fi bună când popa va fi bun, darea mică, subprefecţii oameni care să ştie administraţie, finanţe şi economie politică, învăţătorii pedagogi, când şcoala va fi şcoală, statul stat, omul om, precum e în toată lumea, iar nu ca la noi – ca la nimeni”.
    Acestea sunt vorbe spuse acum 140 de ani de catre poetul nepereche Mihai Eminescu. Ele sunt acum la fel de actuale. Ca si vorbele spuse de I.L. Caragiale, Cezar Petrescu si altii.
    Problemele Romaniei sunt multe, dar ele pleaca din nerespectarea catorva reguli simple, de baza.
    Daca esti atent la ceea ce spune Eminescu: „subprefectii oameni care sa stie …” observi ca in acele vremuri prefectii erau numiti politic, ca si acum, desi prin lege ei sunt inalti foctionari publici.
    Pai, pechinezul de Gigel Pacala ce fonctionar public este el? Este o sluga nevolnica a unui tzutzar local (termenul de baron, io personal, consider ca-i inobilieaza pe acesti ipochimeni) carele il pune sa faca sluj atunci cand are nevoie.
    Revenind la cazul prezentat de Dragos, singurul sfat care pot sa-l dau (cu mahnire in suflet) este: Go west.

  4. Susnumitul cu niste reply-uri:
    @mihai: crezi ca daca stiam ca mi se va reduce leafa mai faceam creditele?!pe vremea cand le-am facut salariul imi ajungea….acum, dupa reducerea de 25%+niscaiva sporuri nu prea.

    @peter si aburici de mehala: multumesc pentru sustinere, stiu ca sunt multi romani (in armata)care sunt in situatia mea insa de frica nu au curajul sa-si ceara drepturile. Cat despre „go west” este o alternativa cat se poate de viabila. As gasi un loc de munca relativ lejer, remunerat corespunzator, am aplicat chiar si pentru canada si am intrunit baremul de puncte necesar plecarii. Am fost si raman insa un bou sentimental, legat de patria noastra, in speranta ca poate totusi ne va fi mai bine. Cat am fost plecat in afara granitelor, abia asteptam sa ma intorc la rude, la prieteni, la tot ce inseamna ROMANIA in general. Cei care au fost plecati in teatrele de razboi pot pretui cu adevarat ROMANIA. Are cineva idee ce vrea sa zica aia sa ti se faca dor de mamaliga!? sau de mici?! sau de banala varza murata care din pacate acolo lipseste?! Are cineva idee cat de dor ti se face sa musti dintr-un banal usturoi (cat am fost in somalia usturoiul era marfa de contrabanda, era un dolar un catel de usturoi). N-am facut creditele pentru ca am fost dobitoc sau imi era toxic de bine. Le-am facut pentru ca am vrut o banala masina si sa-mi renovez casa. Salariul meu de bugetar nu-mi permitea sa achit integral costul lor si am fost nevoit sa apelez la banci pentru asta. Daca ati lua un logan in rate si ati renova casa reprezinta o crima, atunci sunt dispus sa platesc. Insa nu voi fi niciodata de acord cu ce a facut onor presedintele si guvernul, sa-mi reduca din leafa si sa nu ma lase sa traiesc.Niciodata! Daca va fi nevoie voi ajunge si la CEDO pentru ai face sa-mi respecte dreptul la viata, drept prevazut prin Constitutia Romaniei.

  5. Stiam eu ca patriotismul nu tine de foame.Daca si purtatorii de uniforma au ajuns sa sufere din cauza acestor maimutoi perversi si lacomi care conduc aceasta tara, inseamna ca jaful national, se face pe fata acum.Deja baietii si-au scos cagulele si striga in gura mare: da ma noi va furam, ne pisham pe voi fraierilor, ca nu aveti ce sa ne faceti,tragem pe voi cat putem!
    Trist ,daca nici haina militara nu mai este respectata,nu mai vorbim de medici, profesori…e clar.Singura solutie ,SA BAGAM ROMANIA IN GREVA GENERALA!!! Revizie tehnica tata, sa vina strainii sa ne guverneze!!

  6. Mi-e scarba de uniforma aia… si asta doar pentru ca nu reprezinta nimic. De ce nu reprezinta nimic… pentru ca atata dau ei pe ea si sunt atat de dobitoci incat sa nu tina cont de cine o poarta si cat trage/a tras.
    Armata romana e o rusine ! Oamenii care servesc tara sunt pusi pe ultimul loc si in loc primeasca un trai sigur si decent primesc replica patriotismului.
    Rusine hotilor care conduc statul, sa traiti voi cu minimul pe (sub)economie.
    Razvan, mult noroc in actiunea ta!
    Sper sa ti se faca dreptate cumva !

  7. @razvan g
    Ti-as recomanda sa te adresezi justitiei, dar se prea poate sa nimeresti peste neste judecatori Vanish care sa nu inteleaga nimic din actele depuse si sa-ti respinga actiunea pentru ca asa vor muschii lor sau pentru ca s-au trezit cu fatza la cearceaf.
    De abia dupa aceea poti sa ajungi la CEDO, care va lua in discutie dosarul tau dupa aproximativ 5 ani. Pana atunci esti oale si ulcele. Asa ca singura alternativa viabila este „go west”. Am pretenari care au plecat si lucra in spitale din Italia, Anglia, Franta si Canada. Vin in Romania in concediu ca sa-si aline dorul de tara.

  8. udrea basescu nastase vanghelie hrebenciuc falca igas blaga boc videanu ostaficiuc sipos berceanu muresan iliesarbu mazare isarescu remes ciuhandu cojocari borza bojin etc etc
    si toti doamne platiti de la buget si din afaceri cu banii publici,si spaga,si doamne ce bine o duc ei si familiile lor.
    ii las deoparte pe magistrati politisti , si ma refer la cei cu …grade mari , toti cu vile masini scumpe si conturi burdusite cu para.
    geaba l-atzi puscat pe ceausescu…ca au venit banditii astia la putere si au ras tot .
    asa ca bietu fost luptator din irak n-are decat sa-i blesteme alaturi de majoritatea saraca a tarii pe lupii astia hulpavi care au talharit tot.
    da-i doamne romaniei un cutremur nimicitor sa-si i-a pedeapsa toti ticalosii si parvenitii astia.praful sa se aleaga de averile lor si de capetele lor.

  9. Daca dorul de mamaliga,de varza murata si de usturoi sunt pricipalele motive pentru care te încapatânezi sa ramâi într-un sistem stricat si prost,atunci îti meriti pe deplin soarta. Da-i în judecata,asteapta…si poate ca o sa ai parte de un catel de usturoi si o bucata de mamaliga. Dar nu mai mult. Ti-o scriu ca unul care e în teatre îndepartate de mult,mult timp : mamaliga,mici si românisme poti sa gasesti si în alta parte. Mai putin bataia de joc continua si mizeria completa,care sunt atributele noastre perpetue în România. Ai gresit servind un stat dement.Sa gresesti e omeneste,sa perseverezi e…prosteste.

  10. @razvan g
    Am o veste proasta pentru tine. Toate felurile de mancare pe care le-ai enumerat nu sunt specifice doar romaniei.
    Banala mamaligutza o gasesti si in Italia sub denumirea de polenta. De altfel, pe vremea lui Stefan cel Mare moldovenii nu mancau mamaliga.
    Mici si sarmalutze sa sti ca gasesti si in Grecia si Turcia. De altfel, de acolo au si fost importate de romani. Iar, usturoiu’ din market este din China.
    Problema noastra este ca nu prea avem nimic romanesc pe aici. Cam totul este de import. Singurul lucru care ma opreste sa plec sunt pretenii, de aici si poate frica de necunoscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.