Şobolanii

Şobolanii

2
DISTRIBUIȚI

sobolaniiAparent nu au nici o legătură. Sunt de fapt o mare gaşcă. Pe care o regăseşti la câte un chiolhan tovărăşesc. Participarea este semnul apartenenţei la şleathă. Avidă să controleze totul. Nu contează partidul. Totul se reglează pe firul scurt al şpăgilor şi traficului de influenţă.


Sunt fraţi cu oricine-i ajută să rămână la putere. Această putinţă a păstrării fotoliului şi caşcavalului îi face să se creadă intangibili. Până la urmă, ei sunt statul. Aşa că legea devine facultativă, iar orice gest este considerat normal. Pentru ei a trimite un microbuz de la stat până la Budapesta pentru a-i aduce acasă pe prietenii întorşi dintr-o  excursie privată este la fel de natural ca şi semnatul de contractele cu firmele de familie. Ştiu că n-are cine să-i întrebe de sănătate.  Politrucii care conduc şi care le binecuvântează şmenurile? Exclus.  Şefii mai atenţi la comisioane decât la orice altceva? Imposibil. Procurorii care n-au curajul să se autosesize indiferent cât de clar este matrapazlâcul? Nici gând. În ţara prea plină de tonuri gri,  şobolanii continuă să-şi umfle burtihanele cu bucăţi de stat intrat în putrefacţie.

2 COMENTARII

  1. Ei tataie, ne-am luat cu vorba si l-am atacat, cu toti, pe procuroru’ Pompita dar am uitat ca in gasca vesela de la Budapesta mai era un personaj, consider io, mai emportant decat nea Pompita Stanciu.
    Este vorba despre Nea … Vasile Tarc(i)atu. Cunoscut de noi, cimisorenii, ca omu’ care ne-a insurat si ne-a „nenorocit”cu aceea ocazie. Nea Vasile este un personaj linistit, tern, sters care nu a iesit cu nimic in evidenta.
    Dar nea Vasile sta pe o mina de aur. Cine stie cel mai bine in Timisoara, daca un fost propritar de imobil confiscat abuziv a avut mostenitori si daca acestia mai traiesc? Ca daca nu a avut mostenitori sau acestia nu mai traiesc, se poate fabrica un testament, nu-i asa? Cine stie daca un copil poate fi infiat sau nu? Si cine poate urgenta procedura de adoptie? Care serviciu din primarie are toate datele despre noi, nascuti sau domiciliati in Timisoara? Si cine conduce acest serviciu?
    La toate aceste intrebari este un singur raspuns, de fapt doua. Servicul este cel de evidenta populatiei si este condus de nea Vasile. Pai, ia ganditi-va cate retrocedari pe „testamente” s-au facut in Timisoara? Nea Vasile chiar nu are nici o implicare in treaba asta. Cum de au stiut acei oameni, care au murit prin anii 70 si 80, ca va venii o zi in care comunismul va cadea si casutele lor vor fi retrocedate? Si cum de au incheiat testamente cu acelasi grup de oameni arhicunoscuti?
    Pentru cine nu stie, aflati ca oriunde ati pleca in lume si va casatoriti, divortati sau muriti informatiile acestea sunt transmise si la locul nasterii. Asa ca Nea Vasile stie totul despre noi. Daca cumva ne-am casatorit sau am divortat in tari straine, nea Vasile este primul informat. Cum tot asa, Nea Vasile stie cand am crapat si varsa o lacrima de crocodil pentru noi.
    Pretenarul meu, oldmenu’ de pe balta verde, mi-o zis mie acu cativa ani ca-i ceva putrad la Premarie si la Pasapoarte, cand ne-am intalnit cu Löti care o devenit intre timp Robi, ca facuse ceva prostii pe la Germanica si fusese espulzat si cu enterdictie. Pai, pretenu’ meu Löti s-o schimbat numele in Robi cu tot cu data nasterii, cenepeu, nume parinti, ce mai, totului tot. Atunci o picat doar Dulgheru de la Pasapoarte si ala e acu’ bine mersi in pensie la pesede.
    Dar, cum io facut astia pasaport lui Löti, pardon Robi? Simplu. Pai, Robi intai s’o schimbat numele si cefertecatu de nastere la premarie, apoi s’o facut bolentin si dupa aia s’o luat pasaport. Pai, buba’i la cefertecatu’ de nastere. Pai, ala e eliberat de serviciu lui Nea Vasile.
    Ei vedeti de ce nea Vasile este mai emportant decat procuroru’ Pompita. Pai, serviciu lu’ Nea Vasile acu elibereaza si cartoanele alea lucioase cu carele calatorim de la Bucuresti la Lisabona si de la Stockholm la Atena. E tare Nea Vasile, asta si cand te gandesti ca a pornit de jos de la cununii facute la Casa Tineretului. De unde a plecat prin 92 cu tot cu serviciul de casatorii dupa ce nu s-a mai inteles la „onorarii” cu Jupan Caius (derectorul de atunci de la Casa Tenerelului). De pe atunci, Nea Vasile promitea sa devina ceea ce este, chiar mai mult decat atat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.