Război între arhitecţii timişoreni şi Mioara Simcelescu pentru „lifting-ul” Cazarmei U

Război între arhitecţii timişoreni şi Mioara Simcelescu pentru „lifting-ul” Cazarmei U

2
DISTRIBUIȚI

Prezentarea unui simplu concept pentru reabilitarea celebrei cazarme U din Piaţa Mărăşti din Timişoara a transformat sala consiliului mioara simcelescu 1 plocal în teatru de război. Pe de o parte – Mioara Simcelescu, cea care este acum proprietara clădirii, şi arhitectul bucureştean Dorin Ştefan, câştigătorul concursului internaţional de arhitectură Taiwan Tower, iar de cealaltă parte – restul lumii, adică arhitecţii timişoreni plus cel care ocupă funcţia de arhitect şef al municipiului, Ciprian Cădariu. Arhitectul Dorin Ştefan a venit cu un concept care presupune completarea actualei clădiri cu un corp nou, ajungându-se la un imobil cu parter plus 10 sau chiar 12 etaje. Pe lângă spaţii pentru birouri, aici urma să apară şi un hotel de cinci stele. Principala nemulţumire a celor care nu au fost de acord cu acest concept a fost legată de faptul că prin noua construcţie Piaţa Unirii ar fi „sufocată”.


„Vreţi un Hilton de cinci stele, care trebuie să aibă minim o sută de camere, bine. Dacă nu, bine. Cred că deranjează. Niciodată nu o să avem un hotel de cinci stele. Am văzut atâta răutate”, a comentat, cu o voce stridentă, Mioara Simcelescu atunci când Cădariu şi-a expus opiniile contrare. Şi alţi arhitecţi timişoreni s-au declarat împotrivă, venind cu diverse argumente de la integrarea clădirii ca poartă a vechii cetăţi a Timişoarei, până la înălţimea exagerată a noii clădiri care a strica peisajul din zona Pieţii Unirii. S-a propus demolarea actualei clădiri pentru că nu este monument istoric şi construirea unui nou hotel respectându-se regimul de înălţime al zonei sau chiar ridicarea hotelului chiar în intersecţia de la  Piaţa Mărăşti. „Încep să vă cunosc. Sunteţi nemulţumiţi că nu am luat un arhitect din Timişoara. Vă spun că nici nu o să iau. E vorba de răutate. Dacă era un arhitect din Timişoara nu era nici o problemă. Când pentru lituanieni a venit arhitectul Sturza cu un proiect de zece etaje, pentru că era din Timişoara, nu a fost nici o problemă. Să distrugem tot, să ne opunem şi suntem şmecheri”, le-a replicat agitată Mioara Simcelescu celor care au avut alte idei decât ale sale. „Sunteţi singura obraznică din această sală. Nici pe bani foarte mulţi n-am lucra pentru dumneavoastră”, i-a replicat unul dintre cei vizaţi. Întâlnirea s-a terminat fără nici un rezultat, rămânând ca în ianuarie discuţiile să fie reluate.

2 COMENTARII

  1. Nu-s vreun apropiat de-al doamnei Simcelescu dar femeia are dreptate.Nu se intampla nimic daca la 150-200 de metri de piatza Unirii se ridica un turn.Am vazut destule prin mari orase europene in apropierea unor locuri cu cladiri vechi,de patrimoniu.

  2. Am vazut in PRAGA hotel HILTON dar nu depasea nivelul de inaltime al cladirilor din jurul sau .
    Stelele nu constau in inaltimea cladirii.

    Felicitari arhitectilor timisoreni care vor ca zona CETATE sa ramana cu arhitectura actuala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.