EXCLUSIV Banii municipalităţii daţi FC Timişoara, folosiţi ilegal pentru plata ratelor de...

EXCLUSIV Banii municipalităţii daţi FC Timişoara, folosiţi ilegal pentru plata ratelor de leasing şi achitarea facturilor telefonice

11
DISTRIBUIȚI

Milioanele de lei date de Primăria Timişoara echipei de fotbal patronate de Marian Iancu s-au dat în baza unui contract dezavantajos marian iancu intalnire cu oficialitatile 02 ppentru municipalitate, iar decontările s-au făcut, în multe situaţii, cu încălcări flagrante ale legii – acestea sunt concluziile auditorilor de la Curtea de Conturi. Referitor la contractul prin care municipalitatea s-a angajat, în 2009, să dea nouă milioane de lei clubului FC Timişoara, s-a constatat că „dacă obligaţiile Primăriei pe anul 2009 sunt cât se poate de clare şi concrete, nu acelaşi lucru se poate spune despre cele ale SC Fotbal Club Timişoara SA în sensul că, deşi beneficiile acesteia sunt evidente din punct de vedere al participării municiului Timişoara în cadrul asocierii repsectiv contribuţia de 9 mil. lei anual, nu se specifică concret şi în termeni cuantificabili, clar definite şi măsurabile obligaţiile acesteia.(…) Nu s-a prevăzut în contract şi posibilitatea diminuării valorii contractului în cazul nerealizării în totalitate a obiectivelor respective sau pentru nedepunerea la un termen convenit a tuturor documentelor justificative, pentru care primăria ar avea dreptul să refuze decontarea cheltuielilor efectuate cu ocazia desfăşurării acţiunilor”. Conform contractului semnat, verificarea modului în care s-au cheltuit banii s-a făcut de Serviciul Audit Public Intern de la primărie, dar acest lucru a fost considerat ilegal pentru că auditorii interni au fost implicaţi în desfăşurarea unor activităţi pe care, ulterior, ar fi trebuit să le controleze. Ba mai mult, acordarea vizei pentru certificarea legalităţii pe ordonanţările de plată a cheltuielilor s-a realizat de către… Direcţia de comunicare din Primăria Timişoara „fără a fi însă un serviciu autorizat să confirme corectitudinea sumelor de plată”.


Primarul Gheorghe Ciuhandu a susţinut în nota pe care a dat-o că Serviciul de Audit „nu a efectuat activităţi excedentare cadrului normativ în vogoare. Vă referiţi la participarea şefului de serviciu Ardelean Ioan Alexandru,  în calitate de consultant, la verificarea documentelor justificative anterior efectuării plăţilor către clubul sportiv”.

Verificările efectuate numai la capitolul „alte cheltuieli” au scos la iveală faptul că numai aici s-au acceptat plăţi ilegale estimate la 769.260 lei. Printre cumpărăturile făcute din bani publici, care încalcă legea, se numără facturi de Romtelecom şi Vodafone, maşină de tuns iarba sau rate de leasing pentru o maşină. „În fapt sumele alocate cu această destinaţie generează profit în patrimoniul societăţii comerciale Poltehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA. Mijlocul de transport achiziţionat în rate de leasing, generează profit şi nu justifică scopul alăcării sumelor de către unitatea administrativ teritorială”, au afirmat auditorii. Reprezentanţii municipalităţii au acceptat să deconteze diverse sume pentru cazări la hoteluri de patru stele, fără a exista documente justificative conform legii.  Reprezentanţii Curţii de Conturi au concluzionat „condiţiile în care documentele privind cheltuielile efectuate au fost supuse verificării de către un „consultant”(…)au determinat prejudicierea bugetului local cu suma de 2.817.190,07 lei.  Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea a declarat că ” din câte ştiu eu, tot ce era legat de finanţarea lui Poli a căzut la mediere. Oricum raportul Curţii de Conturi a fost contestat”. Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, unul dintre cei mai înfierbântaşi suporteri ai FC Timişoara a susţinut că ” nu ştiu nimic de bani, de decontări. Nu e la mine Posta care se ocupă de lucrurile astea. Nu am nici o treabă. Am eu altele în raportul Curţii de Conturi”. La DNA există deja o plângere penală depusă de avocatul timişorean Carmen Obîrşanu care a reclamat finanţarea echipei conduse de Marian Iancu, pe motiv că s-au dat bani publici unei societăţi comerciale. Până acum anchetatorii nu au dat o soluţie legată de această plângere.

11 COMENTARII

 1. In domeniul asta oricum o dai iesi prost. Daca nu dai bani la Poli esti acuzat ca nu incurajezi sportul si in special fotbalu’. Ca suporter ifocat al echipei Poli mi se pare normal ca municipalitatea sa sustina financiar, material, logistic si in orice alt mod echipa Poli. Cu atat mai mult ca mahaleant, carele avem noi fotbalu’ si druckeria in sange. A nu se uita ca Mehala era numita in perioada interbelica Copacabana Romaniei pentru numarul mare de fotbalisti nascuti si crescuti pe strazile copilariei mele.
  Daca dai bani la clubul Poli esti acuzat ca risipesti banu’ public.
  Adevaru’ este undeva la mijloc, dar noi romanii neavand simtul echilibrului si al medierii preferam sa ne comportam astfel.
  Io personal consider ca este bine ca s’au dat bani la clubul Poli. Nu este bine faptul ca nu au fost respectate toate clauzele pe care clubul Poli si l’ea asumat. De ce nu si le’a respectat? Simplu. Pentru ca a dat parandaratu’. Acu nu va ganditi neaparat la spaga. Nu Marian iancu nu a dat neaparat spaga. A dat Policarduri, a dat locuri moca la tribuna, a platit deplasari la ipochimenii din administratie si alte asemenea.
  Daca bine ne amintim, Pitzyponcu’ Gastric inainte de a fi inaintat in grad la Bucuresti (unde contesta prin ganguri ascunse autoritatea si Brendu’ liderului regional) i se spunea Alin Policard. De ce? Simplu, pai el era responsabil cu procurarea policardurilor pentru (…?). Tata Jean sufera pe banca alaturi de conducerea clubului la fiecare minge primta in ate si se bucura ca un copil la fiecare gol a lui Poli. Si altele…
  Dar oricum:
  Zi cu soare, fara soare
  Noi la Poli tot venim

  si asta conteaza.
  M… Dinamo.

 2. Din punctul de vedere al unui jurist nu intereseaza atit de mult oportunitatea unui act cit legalitatea acestuia.
  In primul rind finantarea unei societati private este ilegala atunci cind se face din bani publici.
  De la inceput am spus ca ce face primaria este ilegal nu numai pentru ca finanteaza privat din resurse publice ci si pentru ca nu verifica cel putin cum este cheltuit banul public.
  hai sa facem diferenta intre ce se poate face pentru sport din banul public.Atunci cind sportul care se practica profita intregii comunitati atunci este permisiv insa atunci cind societatea comerciala are la baza activitatii sale furnizoare de profit spectacol pe teren atunci nu mai ofera legalitatea sponsorizarii.
  Daca din bani publici s-ar fi achitat contravaloarea unor manifestari ca ziua sportului pentru timisoreni atunci putem sa intelegem dar in situatia de fata o echipa cu 11 sportivi alearga pe teren dupa balonul rotund, citeva sute de spectatori se uita dupa ce au achitat pretul biletelor venit la societate si la sfirsit sau la inceput municipalitatea plateste o suma care ar fi putut fi folosita in interes public. De ce?
  sa ne gindim ca daca ne intereseaza sa ne mindrim cu Timisoara banii astia 2 miulioane si ceva de euro pe an puteau fi folositi pentru amenajarea unor cartiere marginase unde nu poti calca de miros si noroi, sa construiesti locuinte sociale pentru prapaditii aia din blocul explodat sau de ce nu pentru a asfalta strazile in mod corect.
  De ce sa nu fim primul oras in care se scad impozitele locale daca municipalitatea coinstata ca are in plus la buget 2 milioane de euro. Credeti ca daca s-ar mediatiza acest lucru „reducerea impozitelor in Timisoara” nu ar reprezenta o fala pentru acest oras?
  Ceea ce m-a revoltat profund a fost si este prima oara cind o spun situatia in care un fost client al unui arest mi-a spus ca va prezenta un pusti oficialilor societatii comerciale si pentru acest fapt urma sa primeasca o suma deloc neglijabila.L-am intrebat de unde se cunoaste cu acesti patroni Raspunsul a fost: am fost colegi de celula.Ce cauta acel pusti aici?Drept de a se stabili in Romania.
  Vedeti unde se negociaza cheltuirea banului public?
  Am citit si rechizitoriul intocmit de DIICOT Bucuresti si am constatat ca modul de gestionare al banului in aceasta societate este identic cu modalitatea de savirsire a infractiunilor din acel rechizitoriu.De citi ani se judeca procesul acela ? de 6 ani.
  Va invit oameni buni sa va ginditi cu mintea limpede ca nu este moral si corect si pe deasupra legal ca din pensiile unor zeci de mii de prapaditi de circa 500-600 lei/luna sa se ia bani ca sa creasca veniturile altora la citeva milioane de euro pe an.
  Ce om normal considera ca este drept ca un batrin cu pensia de 500 lei sa se inghesuie sa plateasca la primarie impozitul care creste de la an la an iar sumele rezultate sa intre in parte in buzunarele unor personaje care nu pot munci fizic de slanina ce le curge peste pantaloni dar care au limba ascutita si tipa ca nu le ajung milioanele de euro? De ce oare numai atunci cind guvernul va umbla la salarii si la pensii va manifestati nemultumirea si atunci cind se fura din banul public taceti din gura?
  Ca avocat am ascultat si parerea unor personaje implicate direct in afacerea aceasta si m-a uluit raspunsul lor. M-au intrebat de ce ma implic ca doar nimeni nu imi ia mie din buzunar si ca poate as avea de cistigat daca tac. De ce sa tac? Nu fac avocatura ca sa excrochez ci pentru ca imi place notiunea de dreptate si justitie. Niciodata nu mi-am pus prima data intrebarea cit iese dintr-un caz ci care este modalitatea de solutionare a cauzei.
  Este corect ca din bani publici sa se plateasca convorbiri private ale unor afaceristi si rate la masinile acestora? Raspunsul este nu. Nici macar in clauzele acelui contract nu se permitea asa ceva.
  Ati vazut cum s-a eschivat si primarul si secretarul cind au vazut ca gestionarea banului public s-a facut cu incalcarea legii?La fel ca atuncui cind secretarul mi-a raspuns si mie: Altii fura mai mult.
  Il rog pe domnul Robu daca are bun simt,fata de concluziile acestui raport de control sa isi ceara scuze timisorenilor.Modalitatea de gestionare a banului public promovata de dinsul pe Facebook este daunatoare intereselor comunitatii.

 3. Din cate inteleg io, Curtea de Conturi a constatat ca doar 2,8 milioane din noua milioane au fost cheltuiti fara justificare, adica actele prezentate nu se incadreaza ca si cheltuieli decontabile.
  Asta inseamna ca onor auditorii de conturi au considerat ca acel contract (care a stat la baza achitarii intregii sume) este legal.
  Din ce inteleg io, miticu’ a prezentat acte „la oha” sa pushte sumele si sa incaseze bistarii. Mi se pare normal. Si io ash fi facut la fel. Daca echipa este folosita de Ciuhendu’, de Brendu’, de Robu, de Pitzypponcu’ Gastric si de alti ipochimeni in campania electorala, este normal ca acestia sa aloce banii pentru agentu’ electoral 008: Iancu, Marian Iancu.
  Pai cand stiu ca politicienii locali, vin la echipa de fotbal ca la Sfantu’ Munte in perioada electorala si se pozeaza cu jucatorii, este normal sa depun acte in doru’ lelii, ca doar cine sa spuna ca nu marca banu’. Pai, imediat apar la tembelizor si spun ca renunt la finantarea echipei, imi iau jucariile si plec.

  Acu’ io o intrebare mai am. Ce se’ntampla daca „agentul 008: Iancu, Marian Iancu” pleaca? Io sunt convins ca se va gasi un alt om de afaceri la fel de potent care sa preia echipa.

 4. dna avocat, pe matale ce te mana in lupta? dreptatea? ma faci sa rad! :))))))) credeam ca e cineva in spatele dv. dar intamplator am auzit pararea unui confrate de-al dv de meserie, care spunea ca sunteti un personaj ciudat. asta ca sa fiu elegant in exprimare.

 5. Ciuhandu si Orza, la fel, dintre noi. Cu bune si rele.
  Pe Cojocari doar nu-l putem ierta, si-a vandut sufletul pentru cateva kile de jambon. 🙁

  P.S: aradeni M*** aradeni!

 6. @zerognost
  Sa intelegem ca de astazi Timisoara mai are un cartier. Daca nu stiai afla ca „agentul 008: Iancu, Marian iancu” este nascut si crescut in Giulesti. N’o avut loc acolo de ardeleanul Copos din Tasnad-Satu Mare si a venit la Timisoara, poate isi spala pacatele.
  Asa ca las’o mai moale cu „de’ai nostrii, dintre noi” ca s’ar putea sa ai surprize.

 7. Fara Toni Dobos, Marian Iancu si oamenii -mai buni sau mai rai- din spatele lor sau de langa ei, astazi cei mai multi „microbisti” „nascuti si crescuti” in Timisoara ar fi fost suporteri ai echipelor din Bucuresti.
  Sa nu-mi spuneti ca si d-voastra erati printre cei 50 de suporteri care veneau la fiecare meci din divizia B, pe cand Poli se zbatea sa scape de retrogradarea in C…
  prin 2002-2003 vreo 40.000 de timisoreni sustineau ca sunt „dintre cei 50 care veneau la fiecare meci din B”.
  Cu toate ca sunt multe nereguli acum, unele necunoscute publicului larg, la Poli: daca pleaca maine Marian Iancu vom trai multi ani fara „visul unei nopti de vara”.
  Pentru faptul ca a luptat pentru noi, pentru culori/denumire/palmares … desi este „nascut si crescut in Giulesti” cum spuneti – Marian Iancu e unul dintre noi.
  Nu mai astept de mult un om de afaceri localnic la acest club… stiti poate ce se zicea prin Moldova in perioada in care Poli era in B/C despre noi cei din Banat : „bănăţenii mai bine se arunca in Bega cu toţi banii lor decât să investeasca la Poli”. Sigur, era o exagerare.
  P.S: Hai POLI!

 8. @zerognost
  Pana la un punct ai dreptate.
  Nu sunt unul din cei 50. Sunt unul din cei 40.000 care au stat pe stadion la Celtic. Atunci am stat in copac. Noroc ca eram mai slabutz si mic de statura, astfel ca m’am urcat pana in varful unui copac si asa am vazut meciul.
  Din cauza unui meci am ramas corijent la limba romana. Am chiulit ca sa merg la meci. Dar sunt sigur ca sunt multi care au povesti cu Poli. Comentariile mele nu sunt neaparat anti Iancu, ma enerveaza faptul ca daca tot primesti neste bani, folosestei pentru echipa si prezinta acte corecte. Dar tare imi pare ca diferenta care a fost imputata de Curtea de Conturi reprezinta de fapt parandaratu’. Pentru ca, asa cum am mai spus, Curtea de Conturi face referire doar la o parte din suma de 9 milioane (aproximativ 30%, cam suna cunoscut – cam asta este parandaratu’ si la portocalii).
  In rest, subscriu la : HAI POLI!!!!

 9. Am si eu povesti cu Poli. Chiar din Belgrad, Stuttgart, Amsterdam si Manchester …
  Si fara Marian Iancu aveam povesti cu Poli. Dar doar de la Timisoara, arad, Craiova, bucuresti… chiar poate Turda, Deva, Lupeni …
  Cu Celtic n-am fost, nu eram nascut. Cred ca a fost tare frumos, am vazut poze, am citit cronici.
  Poli, unica iubire!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.