EXCLUSIV Complexul Aurora, un alt scandal imobiliar al Primăriei Timişoara după modelul...

EXCLUSIV Complexul Aurora, un alt scandal imobiliar al Primăriei Timişoara după modelul anchetat de DNA

5
DISTRIBUIȚI

Taxe neplătite pentru zeci de mii de metri pătraţi, clădiri ridicate fără autorizaţii, complicităţi incredibile ale reprezentanţilor complex aurora 1 pPrimăriei Timişoara, prejudicii de sute de mii de euro – aşa s-ar putea sintetiza noul scandal legat de complexul Aurora, după controlul efectuat de Curtea de Conturi. Auditorii au avut surpriza să descopere un caz identic cu cel investigat deja de DNA, legat de terenurile de la clubul Heaven unde, ani de zile, s-a plătit chirie doar pentru o mică parte din terenul exploatat, şi unde şefii municipalităţii au fost chemaţi să dea cu subsemnatul.

În baza unei hotărâri de consiliul local, în ianuarie 2008, Primăria Timişoara a semnat un contract cu SC Aurora SRL pentru concesionarea a 55.242 metri pătraţi pe 49 de ani,  pentru construirea unei zone de agrement. Conform documentului, trebuia plătită o taxă de concesiune anuală de 10,55 lei pe metru pătrat ocupat de construcţii, 1,60 lei pentru terenul neconstruit şi 0,0102 lei pentru luciul de apă şi se prevedea că odată cu ridicarea de construcţii pe terenul folosit să crească şi redevenţa.  Încă de la semnarea contractului, municipalitatea s-a lăsat furată. Suprafaţa construită pentru care se plătea redevenţa fiind diminuată la doar 2148 mp, în baza unui plan de situaţie întocmit în 2005, deşi exista un alt plan de situaţie cu un an mai vechi în care era trecută suprafaţă total construită reală, care era de aproape trei ori mai mare. Deşi încă din ianurie 2008  s-a constatat diferenţa, a fost semnat un act adiţional prin care s-a reparat „eroarea” de abia în septembrie.

Surpriza cea mare a venit în momentul în care auditorii Curţii de Conturi au solicitat departamentelor din Primăria Timişoara să facă verificări pe teren la complexul Aurora.


În urma controlului efectuat de Serviciul autorizare şi control construcţii din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef , s-a constatat „existenţa  unui număr de 22 de construcţii despre care există suspiciunea de executare în condiţiile nerespectării prevederilor legale în semnsul obţinerii autorizaţiei de construcţie”. Serviciul Banca de date urbane a constatat că „suprafaţa totală construită de SC Aurora SRL este de 35.451 mp”. Asta în condiţiile în care se plătea redevenţă doar pe 6.453 mp. Printre clădirile ridicate ilegal pentru care s-au dat amenzi au fost o sală de festivităţi, o terasă de vară, mai multe fundaţii. S-a constatat că situaţia a fost posibilă deoarece primăria „nu a efectuat verificări asupra stadiului de realizare a investiţiilor, aceasta bazându-se doar pe informaţiile primite de la SC Aurora SRL” şi „colaborarea defectuoasă între Direcţia de Patrimoniu şi Direcţia de Urbanism privind circuitul informaţiilor”. La o primă estimare, valorea „găurii” aduse bugetului local prin neplata corectă a redevenţei, numai pentru perioada 2008 – 2009, este de 754.332 lei. Această sumă nu cuprinde şi taxele locale care ar fi trebuit plătite. Primăria Timişoara a contestat rezultatele din raportul de control în instanţa de contencios-administrativ.

Directorul Direcţiei Patrimoniu, Constantin Miuţ, a susţinut că acum lucrează la un material pentru a stabili valoarea exactă a prejudiciului, dar că ” nu ştiu cum s-a ajuns la situaţia asta. Omul îşi va plăti datoriile şi gata. Curtea de Conturi a venit când am mers noi în control. Noi le-am dat datele. Cel de la Aurora nu şi-a întabulat construcţiile pentru că nu era PUZ aprobat şi nu se putea da autorizaţie de construcţie. Pe cine să pună Curtea de Conturi vinovat dacă nu pe şeful de serviciu, pe femeia de serviciu?Aşa se face , se nominalizează directorul”.


5 COMENTARII

  1. Miut e FARA VINA! Sa se termine cu tot felul de articole defaimatoare! Ziaristii cauta subiecte de presa!! El, cel mult a luat o spaguta acolo…
    Acum pe bune: – Ar trebui sa se infiinteze un serviciu special la Curtea de Conturi care sa verifice tot ce a semnat inculpatul Miut! Spor la treaba!

  2. @dependent de aburici
    Mai caut inca luminitza. Sunt in pana de inspiratie. N-am apucat sa-mi iau dara de aburi, asa ca … pe altadata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.