EXCLUSIV Sfatul şpăgarilor pentru nou veniţii la Stamora Moraviţa:”nu eşti nebun când...

EXCLUSIV Sfatul şpăgarilor pentru nou veniţii la Stamora Moraviţa:”nu eşti nebun când ai ajuns şi tu la borcanul cu miere”

4
DISTRIBUIȚI

Orice nou venit care ajungea în capitala mitei, vama Stamora Moraviţa, era luat la „frăgezit” de veteranii şpăgilor. Poliţiştii de dga 1 pfrontieră şi vameşii, care aveau grijă să nu existe fisuri în reţeaua de colectat banii de la contrabandişti, începeau cu prelucrarea psihologică a novicilor. „Să nu faci figuri, să nu te încorzi la nimeni pe aici. O să fie bine dacă asculţi de noi şi la sfârşitul turei o să fi mulţumit şi tu” sau „doar nu ai venit aici să faci constatări. Ce drac, că nu eşti nebun când ai ajuns şi tu la borcanul cu miere. Să nu te încorzi că nu capeţi nimic şi o să pleci acasă cu mâna-n cur”  erau câteva din îndemnurile şefilor şpăgarilor.Începătorii erau puşi, de obicei, să ţină contabilitatea maşinilor şi a încărcăturilor acestora şi învăţaţi cum să ia banii de la „chiloţari”, amărăştenii care treceau cu câteva cartuşe.


În aceste cazuri metoda era să „bată cinciul” – şpaga fiind plasată-n palmă ca sa nu se poată observa nimic pe camerele de supraveghere. Dacă vreunul dintre micii contrabandişti nu plătea conform tarifelor, risca ca să nu mai primească undă verde pentru următoarele transporturi. De transporturile mari se ocupau direct şefii de tură, care negociau condiţiile. Multe dintre maşinile cu care se transportau ţigări de contrabandă erau date în consemn şi, conform procedurilor, de fiecare dată când treceau prin vamă ar fi trebuit să fie controlate la sânge. Asta teoretic, pentru că practic treceau prin punctul de trecere a frontierei fără nici un fel de problemă. În cazul în care ar fi apărut controale neaşteptate, cu toţi ştiau antidotul „în 99% din cazuri se dă cu banul şi se scapă”.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.