Lotul Naidăş vrea să scape de arest pe motiv de boală. Află...

Lotul Naidăş vrea să scape de arest pe motiv de boală. Află de ce suferă şpăgarii UPDATE 1 Decizia Înaltei Curţi

0
DISTRIBUIȚI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, astăzi, recursurile împotriva deciziilor Curţii de Apel Bucureşti legate de lotul  de poliţişti delot naidas 1 pfrontieră şi vameşi de la vama Naidă, puşi sub acuzare de DNA. În acest caz, instanţa a dispus arestare pe 29 de zile a lui  Barbuli Claudiu Bojidar, Babeţi Gheorghe Norbert, Cohuţ Sorin Ştefan, Moţ Valentin Gheorghe, Nistoran Ion Flavius, Pantea Sorin Marian, Borceanu Cristian,  Coman Aurelian Dan, Soare Ion Ionuţ, Topolniceanu Mihai Cristinel, Pruteanu Cătălin Ciprian, Dumitraşcu Daniel, Dragotă Simion şi Novanc Ion Flavius. Pentru vameşul Enache Adreian Dan a dispus cercetarea acestuia în stare de libertate cu interdicţia de a părăsi ţara, din cauza stării sale de sănătate. Toţi sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.  Arestaţii au făcut recurs, dar şi DNA în cazul lui Enache.

Procurorul DNA a cerut ca şi Enache să fie arestat pe motiv că ” şi atunci când a comis faptele de luare de mită era în aceeaşi stare de sănătate, care nu l-a împiedicat să-şi exercite autoritatea publică şi nici să împartă banii din mită în WC-ul vămii Naidăş”. După ce Enache a scăpat de arest pe motiv de boală, mai mulţi apărători ai altor inculpaţi au adus ca argument, la ÎCCJ, starea de sănătate a acestora. În cazul unuia s-a susţinut că suferă de obezitate severă morbidă. „Priviţi, onorată instanţă, circumferinţa abdomenului clientului meu. Este de peste 33 de centimetri cât ar fi normal. Are 43 de centimentri. Trebuie să fie supus unei diete severe şi  unui tratament adecvat că nu cumva să ajungem la ce este mai rău- moartea.


Să se ţină cont şi de acest aspect”, a cerut unul dintre avocaţi. Într-un alt caz, apărătorul lui Nistoran a susţinut că arestatul suferă de glaucom neoperabil şi riscă să orbească „deoarece i-a fost interzis să-şi expună ochii la lumină artificială, ori în arest numai de lumină artificială are parte. În cazul lui Topolniceanu, avocata care-l reprezintă a cerut eliberarea din arest pentru că ar trebui să se opereze la ligamentele de la picioare în urma unor răni provocate după un incident pe care l-a avut în timpul serviciului cu mai mulţi contrabandişti de ţigări.

Singurul dintre inculpaţi care a vrut să dea declaraţii în faţa judecătorilor a fost Novanc Ion care a susţinut că „investigatorul Iovu avea tot timpul o atitudine de a instiga colegii la luare de mită. Eu cu el am fost tot timpul în conflict şi am cerut să fiu mutat, aşa am fost detaşat pentru 60 de zile la Stamora Moraviţa. Nu am luat nimic pentru că nu aveam de ce să iau”. Avocatul lui Babeţi Gheorghe a încercat să explice acuzaţiile care i se aduc clientului său prin faptul că „a făcut parte dintr-un sistem pe care l-a moştenit, nu l-a creat el. Nu putea el să facă altfel decât făceau ceilalţi”. În cazul lui Pantea, avocatul acestuia a cerut eliberarea deoarece săptămâna viitoare clientul său vrea să se ducă în faţa procurorilor DNA să-şi recunoască faptele şi să-şi dea demisia din Poliţia de Frontieră „pentru a nu păta această instituţie”. Nu au lipsit referirile la valoarea mică a şpăgilor primite, la lipsa pericloului social al celor arestaţi sau la faptul că au fost provocaţi de investigatorii infiltraţi. Procurorul DNA a cerut respingerea recursurilor celor arestaţi pe motiv că „nu mai considerau că ei comit o infracţiune luând mită, ci vorbeau de omenie, privind banii primiţi ca un lucru firesc pentru bunăvoinţa lor de a nu respecta legea”. Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru a afla decizia instanţei.

UPDATE 1 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile ca nefondate, rămânând în vigoare decizia Curţii de Apel Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.