EXCLUSIV La cine ajungea 60% din şpaga vameşilor de la Moraviţa

EXCLUSIV La cine ajungea 60% din şpaga vameşilor de la Moraviţa

4
DISTRIBUIȚI

Arestaţii din dosarul şpăgilor de la vămile aflate la graniţa cu Serbia încep să dea tot mai multe detalii despre circuitul banilor, euro evantaiapărând tot mai multe elemente care confirmă informaţiile vehiculate până acum. Unul dintre cei arestaţi în acest caz este vameşul Stoian Velimir, care a fost şef de tură atât în vama Moraviţa, dar şi la Foeni, atunci când acest punct de trecere a frontierei era deschis.

Conform probelor strânse de procurorii DNA, în 24 septembrie 2010, aflat la vama Foeni, Stoian a permis intrarea în ţară a mai multor maşini încărcate cu ţigări de contrabandă, iar la finalul turei „a împărţit suma de 2400 euro şi 400 lei, reprezentând banii primiţi, cu titlul de mită, de la contrabandişti, în mod egal, între lucrătorii vamali şi poliţişti, înmânând „partea” poliţiei de frontieră, în cuantum de 1200 euro şi 200 lei, lui B.V.


(colaborator cu identitate protejată)”. În 12 ianuarie, în vama Moraviţa, Stoian Velimir a împărţit de două ori cu poliţiştii de frontieră şpăgile primite – prima dată le-a dat 450 de euro, iar a doua oara 995 euro şi echivalentul în lei a aproximativ 35 de euro. Când  împărţea banii, Stoian a vorbit şi despre sumele date poliţiştilor din localităţile din apropiere pentru a asigura protecţia traficanţilor de ţigări pe traseul parcurs după ieşirea din vamă.

Cordonator la împărţitul şpăgilor în vamă ,  Stoian Velimir a declarat, în timpul anchetei, că din suma de bani ce revenea lucrătorilor vamali un procent de 60% le remitea „unui superior ierarhic”, se arată în una dintre încheierile Curţii de Apel Bucureşti. Originar din Caraş Severin,  Stoian este un personaj interesant, acesta mutându-se, în urmă cu câţiva ani, de la Vamă la Garda Financiară şi revenind, în urmă cu aproximativ doi ani de zile, din nou, în sistemul vamal.

4 COMENTARII

  1. 2.400 euro si 400 lei spaga stransa la sfarsitul unei ture? Astea-s povesti de adormit copii; poate 24.000 euro, poate 240.000 euro; asa e mai credibil

  2. Velimir a fost o „stea” a lumii vamale din Timis, alaturi de Cancescu, angajati in 1997 la vama Timisoara, s-au dovedit „lucratori vamali” (a se citi stringatori vamali) de exceptie ! Rezultatele bune „profesionale” ale lor i-au recomandat in diverse mutari…Velimir de exemplu umbla cu stas-uri la el si cu ruleta la orice operatiune de import si, intotdeauna dovedea ca „e asa cum spune el” Desigur, mutarile lui sunt cel putin discutabile…Abia daca stia sa vorbeasca, profesional in domeniul legislatiei vamale fiind un zero (0) a reusit sa se mute la garda financiara, unde, locul fiind sub asteptarile lui (profesionale, desigur) nu a stat prea mult. Nici pinda pentru „produse accizabile” la vama Cenad nu l-a satisfacut, si, in final a ajuns la Foeni….vajnic pazitor al granitelor UE….E un spagar amarit care acum se pare, a gasit ceea ce cauta : PUSCARIA

  3. Se pare ca Stoian Velimir „s-a savirsit intru cele vesnice” ca sa folosim un limbaj bisericos, sau, pe lb romana, altfel spus a „predat bocancii de vames” in lipsa, adica, s-a gindit sa moara putin. La moartea acestei stele a lumii vamale timisene , doar doua necrologuri pot fi gasite, unul oficial al DRAOV Timis (…LOL) si unul al unie fete….Rest in Peaces , Velimire…….Se pare ca stressul arestarii si nu numai (lol 😉 mustrari de la care constiinta ??? 😉 si-au spus cuvintul…Se spune ca a fost gasit in casa, pur si simplu mort de „moarte”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.