Şeful vămilor din vest, Aurel Mătiuţ, acuzat că a cerut şpagă pentru...

Şeful vămilor din vest, Aurel Mătiuţ, acuzat că a cerut şpagă pentru el şi pentru Blejnar

0
DISTRIBUIȚI

Aurel Mătiuţ, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, este acuzat de patronul unei firme din Ploieşti aurel matiut-01 pcă a cerut şpagă pentru a asigura liberă trecere unor importuri de uleiuri minerale. Conform declaraţiei date celor de la săptămânalul prahovean Altphel şi prezentate de Realitatea TV, Mătiuţ s-a întâlnit, în iulie 2010, cu patronul chiar la vila sa din Arad. Conform denunţătorului, Mătiuţ i-a transmis că pentru a nu fi probleme cu importurile de uleiuri minerale din Polonia trebuie acceptul şefului ANAF Sorin Blejnar „pentru că nici măcar un porumbel nu poate intra în ţară fără acceptul lui”. În timpul discuţiilor, patronul a fost anunţat că pentru fiecare tonă de ulei mineral adusă în ţară trebuie să plătească şpagă „40 euro pentru domnul Blejnar, 10 euro pentru Relu Mătiuţ şi 10 euro pentru şeful Gărzii Financiare. Pentru fiecare cisternă era 1.500 euro.(..) Domnul Relu ne-a prevenit că avem nevoie de ajutorul domnului Pop(şeful Gărzii Financiare Arad, n.a). L-a sunat şi i-a zis <<avem o treabă comună de la domnul preşedinte şi trebuie să ne vedem>>. La ora 7 mi-a spus că putem să aducem câte cisterne vrem noi. M-a întrebat câte maşini pot să aduc şi i-am spus că una două. Mi-a spus că trebuie să aducem 10 maşini pe zi, că  nu poate să se duc la Bucureşti cu 3.000 euro.


Mătiuţ mi-a spus că trebuie să facem un volum mare ca să fie atractiv pentru domnul Blejnar”.  Patronul a dat detalii despre vila lui Mătiuţ unde a fost să negocieze, povestind despre SPA-ul de la subsolul vilei, mobila din lemn masiv, limuzinele din garaj şi colecţia impresionantă de sticle de whisky. Acuzatorul lui Mătiuţ susţine că nu a mai apucat să dea şpaga pe motiv că i-au fost confiscate cisternele de Garda Financiară din Arad pe motiv că existau suspiciunea că ar transporta motorină. Acest lucru nu s-a confirmat, dar încărcătura din maşini ar fi dispărut în mod ciudat.

Fost şef al vămi arădene, Aurel Mătiuţ a fost susţinut de puternica filială a PD-L condusă de Gheorghe Falcă pentru a ajunge în fruntea Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara. Din această poziţie a avut grijă ca vameşi din Arad să ajungă în funcţiile cheie ale vămilor de la graniţa cu Serbia, ulterior mulţi dintre ei fiind arestaţi în ampla operaţiune antişpagă a DNA. Deşi subordonaţii i-au fost arestaţi pe capete, Mătiuţ, cercetat de DIICOT pentru favorizarea infractorului,  a declarat cu nonşalanţă că nu i-a fost semnalat faptul că se lua şpagă în vămi. Ulterior acestei declaraţii, şeful vămilor din vestul ţării s-a internat în spital, susţinând că este grav bolnav şi urmează să fie operat. Aurel Mătiuţ nu a putut fi contactat pentru a a-şi spune punctul de vedere legat de acuzaţiile pe care patronul din Ploieşti le-a făcut la adresa sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.