Cum controla Aurel Mătiuţ circuitele contrabandei cu ţigări la graniţa cu Serbia

Cum controla Aurel Mătiuţ circuitele contrabandei cu ţigări la graniţa cu Serbia

1
DISTRIBUIȚI

Sistemul piramidal de împărţire  a banilor negri colectaţi de la contrabandiştii de ţigări era dublat în vamă de controlul aurel matiut 2 pinformaţiilor şi al oamenilor – aşa reiese din probele adunate de procurorii DNA în dosarul şpăgilor de la Moraviţa. Directorul Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ, este acuzat nu numai că primea cea mai mare parte din şpăgi, ci şi că era cel care controla cu mână de fier tot ce mişca în vămile din vestul ţării. „Mătiut Aurel a dorit să aibă un control absolut asupra tuturor verificărilor ce se puteau face pe linia legislaţiei vamale”, se arată în declaraţia vameşului Gheorghe Verdeţ. Una dintre metodele arădeanului Mătiuţ a fost de a-şi numi oameni de încredere în punctele cheie. Pe lângă şefii de vamă, Mătiuţ a numit ca şefi de tură la echipajele mobile, în trei din cele patru funcţii, foşti colegi de-ai săi aduşi de la Arad.


Principala misiune a echipajelor mobile era de a controlea pe traseu maşinile suspectate că ar transporta mărfuri de contrabandă. Ancheta procurorilor anticorupţie a scos la iveală faptul că în loc să prindă traficanţii de ţigări, vameşii care făceau parte din echipajele mobile erau antemergători pentru maşinile încărcate cu tutun de contrabandă, asigurându-le securitatea până la destinaţie după ce ieşeau din vamă. Mătiuţ este, de asemenea, acuzat de faptul că a dat ordin ca, în perioada în care duty-free-urile funcţionau la capacitate maximă, toate datele legate de vânzările magayinelor să-i fie transmise numai lui. Având monopol asupra informaţiilor, Mătiuţ a putut bloca extrem de uşor orice fel de acţiuni de combatere a afacerilor ilegale cu tutun de la graniţa cu Serbia.

Când şeful vămii Moraviţa, Ştefan Prisecariu, i-a cerut lui Verdeţ să-i intermediaeze o întâlnire cu şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean, pentru a se asigura că nu va fi schimbat, nu a venit singur, ci însoţit de Mătiuţ. Explicaţia a fost una simplă – ” Mătiuţ Aurel nu agrea ca o persoană din subordinea sa să ia contact sau să aibă legături directe cu persoane din conducerea ANV sau ANAF, ci impunea ca acest gen de relaţionare să se realizeze numai prin intermediul său”. Şeful vămilor din vestul României, Aurel Mătiuţ, nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile care i-au fost aduse.

1 COMENTARIU

  1. Verdet, si I si II, infractori cu acte in regula, niste turnatori, iar asta din material un parsiv care se lauda pana mai ieri ca are cheltuieli de facut cu ziaristi betivi si spagari precum poelinca, ilas etc. si aduna bani de pe la vamesii pe care ii prostea ca le asigura protectie. Dar ce sa mai vorbim despre lepra de gheorghita care pana si pe ta’su l-a facut de o suma considerabila de bani, sa-i dea chipurile ”sefului mare” de la acea vreme, ca sa-l unga sef la Cimisoarea. Iar despre politicienii cu care se inconjura si se afisa, niste gunoaie ca toti cei care au adus tara in starea asta jalnica in frunte cu emblematica ”mona”. Asa ca institutiile statului abilitate sa starpeasca coruptia au in indivizi ca astia niste colaboratori care le fac mare cinste si onoare! In incheiere spun doar ca asta merita acest brav popor cu ast mare si chipes conducator!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.