EXCLUSIV Şeful sectorului de şpagă Moraviţa, comisarul şef Vasile Turda, scos basma...

EXCLUSIV Şeful sectorului de şpagă Moraviţa, comisarul şef Vasile Turda, scos basma curată de IGPF

8
DISTRIBUIȚI

Comisarul şef Vasile Turda este, alături de subcomisarul Cristinel Şaptebani, unul dintre personajele care, după tsunami-ul antişpagă, a fost numit de IGPF într-o nouă funcţie de conducere, deşi a condus sectorul de şpagă şi contrabandă Moraviţa, iar numele său apare în dosarul DNA. Turda era titularul funcţiei de şef al sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa, numirea sa fiind făcută, conform regulilor valabile în perioada respectivă, direct de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Interceptările aflate la dosar şi declaraţiile date în faţa procurorilor arată că Turda nu era străin de circuitul şpăgilor. Unul dintre agenţi i-a destăinuit agentului sub acoperire Cristian Vodă, conform interceptărilor ambientale, că ” ultima oară când am lucrat în trafic, în primăvară, avea Turda comisionului 40%. Aşa se făcea atunci. Acum cred că e mai mult. Dar şi dacă se făcea 300 de euro pe tură, el vroia 40%. Şi al dracu şi ştia când s-a făcut şi cât s-a făcut”.  Dănuţ Antoni a explicat modul în care Turda monitoriza lucrurile, în declaraţia sa afirmând că „în perioada septembrie, octombrie am fost rugat de şeful SPF Moraviţa, comisarul şef Turda, prin intermediul şoferului său, agent Toma, să am grijă de şeful de tură Felecan Radu, dacă face contrabandă cu ţigări, ceva”.

Alţi şefi de tură erau favoriţii lui Turda , Dănuţ Butta notând în faţa anchetatorilor că ” Turda Vasile a impus să fie desemnaţi ca şefi de grupă Baul Alin, Dică Nicolae, Chiosa Costinel şi Haşu Gabriel Bebe. În aceea perioadă, susţinerea pe care o aveau cei patru şefi de grupă era atât de mare din partea lui Turda Vasile încât ei decideau practic în orice privinţă, mai presus de şefii de tură”. Într-un alt denunţ se consemnează faptul că poliţiştii de frontieră erau nemulţumiţi de faptul că o parte din şpagă strânsă „era dată lui Turda Vasile, acesta fiind şef de sector, iar la rândul său acesta îi dădea o parte din bani lui Buda, acesta fiind şeful Poliţiei de Frontieră”. În una dintre înregistrările ambientale, vameşul Milan Gubic se plângea de faptul că deşi „m-am înţeles cu Turda, am lucrat foarte mulţi ani, că de la sergent îl ştiu”, în vama Moraviţa ajunsese să nu se mai înţeleagă din cauza împărţirii şpăgilor.

În perioada monitorizată de DNA, Turda a fost mai mult absent de la sectorul Moraviţa, chiar şi după perioada în care Şaptebani l-a înlocuit, vorbindu-se de protecţia de care ar fi beneficiat din partea şefului Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda.


Ofiţerul Viorel Lilian Matei a declarat în faţa procurorilor  faptul că Turda a ştiut de faptul că a fost declanşată operaţiunea anticorupţie  „spre sfârşitul lunii decembrie 2010 mi-a spus că ar fi mai bine să-mi iau concediu de odihnă şi să nu mai merg la serviciu motivând că Vodă nu este în regulă”. Faptul că Turda ştia de ancheta DNA a fost confirmat şi de declaraţiilor altor subordonaţi de-ai săi. Un alt ofiţer, Dragomir Valerian, a declarat în faţa procurorilor anticorupţie că „la iniţiativa mea, la sfârşitul anului 2010, a avut loc o întâlnire la un restaurant între mine, Vodă şi Turda Vasile”. La această întâlnire, agentul sub acoperire i-a cerut să o mute pe tura în care lucra cu Dragomir pe Chira Dora, Turda fiind de acord cu condiţia ca Vodă să-l scape de câţiva incomozi. „Ulterior, Turda Vasile a dispus mutarea pe tura mea a numitei Chira Dora, dar cu toate acestea, nu s-a realizat mutarea din cauza intervenţie făcute de şeful IGF, chestorul Buda Ioan, Ştiu acest lucru de la Turda Vasile”, a declarat Dragomir. Deşi ulterior arestărilor masive din vămi, a fost găsit vinovat de grave deficienţe de management,  comisarul şef Turda a fost mutat de IGPF tot într-o funcţie de conducere. De data aceasta într-un loc mai discret – la aeroportul internaţional „Traian Vuia” Timişoara.

Comisarul şef Vasile Turda a catalogat acuzaţiile foştilor colegi ca fiind „minciuni ordinare. Am avertizat pe toată lumea la modul general să aibă grijă ce face. Le-am spus –  vedeţi ce se transmite de la preşedinte, de la minister. Atât. Cine m-a ascultat e acasă bine merci ca drept dovadă. Acum se poate spune orice. Sunt discuţiile lor simple cu 40% şi alte lucruri de genul ăsta. Sunt minciuni ordinare. La cât am fost filat şi de urmărit mă dovedeau. N-am nici o problemă de corupţie. Îl cunosc pe domnul Buda de când eram la Nădlac şi domnia sa director la Oradea. Nu am nici o legătură personală cu domnia sa. După cercetarea prealabilă de la IGPF am primit avertisment. Atât. Am fost nevinovat. Nu este adevărat nimic în legătură cu Chira. Nu m-am văzut cu ei doi niciunde, poate doar în punct. A, da, eram să mănânc la restaurant şi a apărut Vodă cu Dragomir, că erau fraţi de cruce că au venit de la Deta împreună. Ei spuneau că au ajuns întâmplător la restaurant, dar nu ştiu dacă nu m-au urmărit. Nu-şi permitea Vodă, care era doar un simplu agent, să-mi ceară aşa ceva. În faţa mea era cu capul jos. Se dădea el mare că are spate, dar cu alţii.  Discuta el cu Dragomir că ar fi bine să-i mute pe tura lor pe unii pe alţii, dar nu a fost vorba de aşa ceva. N-am nici o problemă de corupţie. Mă duc oricând în faţa unui procuror sau judecător. Nu m-a chemat nimeni până acum”.

8 COMENTARII

  1. e un gunoi ! a fost protejat, ca de, stie si omu pe unde a uns…
    toti sunt gunoaie ! dar nu va faceti griji, fiecare va plati pt faptele sale, mai devreme sau mai tarziu, dar va plati sigur !

  2. Da! Foarte beton! Mana-n mana cu Borseta! De aia l-a tinut pe Chiosa acolo. Mai canta unchiul sau Gheorghe Turda pe la cateva chefuri la minister si il pune Ministrul lor inapoi pe „nepotel”.In Rechizitorii scrie totul despre el. Totul e adevarat. El stabilea comisioanele spagii din partea Politiei.II dadea lui Buda, ca doar de aia la pus, dupa un simulacru de concurs la care desi el era cel mai slab a luat concursul pt ca venea de la ARAD si stia subiectele cu o zi inainte. Colegii lui de la frontiera nu il suportau. Ingamfat si jepcar!

  3. lasati-l ca-i nevinovat….dna-ul inca nu l-a luat.il va lua totusi prostia si nesimtirea din el.pariu ca nu stie nici sa scrie .ce mai faceti d-le basculanta.dar priviti-le fata la amandoi .zapciul sef si fratele lui ……cum vreti voi.oricum e un ,,om,, mic,un vierme
    numai bun pentru vremurile astea.bravos mai sergentule de la bariera ,ca asta-i inceputul tau si nivelul tau vrei , am auzit, oarece sef pe la ….

  4. bai porcule ce esti de TURDA si cu tot cu lingaul de TOMA [SOFERUL LUI PERSONAL]minti cu nerusinare TU AI STIUT DE VODA SA TE BATA DUMNEZEU CA NEAI VANDUT si mai ai tupeul sa minti NINOROCITULE cate ore stateai de vorba cu VODA PE ZI ARE DREPTATE DRAGOMIR tu lai bagat si pe BATOTI [ESTI UN IUDA ] SPUNE SI TU LA TOATA LUMEA CATI BANI AI PRIMIT DE LA MORAVITA NINOROCITULE

  5. Ha hahahah…s-a gasit CURVA de Macrina sa comenteze….bai zdreanta ordinara tu esti amanta lui Turda si ii sugi pxxx aia de mos zbarcit doar pt siguranta si sa fii unde esti si mai ai tupeu sa comentezi…du-te si iesi pe aradului si fa in continuare ce stii sa faci!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.