Gărâna Jazz Festival, locul unde te simți imigrant în propria țară

Gărâna Jazz Festival, locul unde te simți imigrant în propria țară

3
DISTRIBUIȚI

Gărâna.  1000 de metri altitudine. Poiana Lupului. Jazz Festival. Plouă exact în momentul în care scriu. În surdină cântă inconfundabilul Louis Prima – „Just a gigolo ain’t got nobody”.  După ce ai pășit pe poarta festivalului, lăsându-ți pantofii în cort poți intra în Europa. În Europa multiculturală, asta pentru că la Gărâna te simți imigrant în propria țară. De la americani în costume de firmă cu cizme și pelerină, la hippioți cu brațe tatuate și freze cosânzene, de la iubitorii de gulaș la cântăreți avizați, toți se plimbă nonșalanți și frumoși, relaxați, dar cu urechile ciulite la muzica de pe scenă.  La Gărâna, artiști nu au față de fufă și nu umblă cu ciomege lăcuite la ei. Modestia unuia dintre ei m-a frapat.  La mirarea mea tâmpă mi-am primit o replică pe măsură – „Statutul meu nu trebuie să mă împiedice să ma piș fără să dau socoteală nimănui!”.

După ce în prima seară a festivalului, Avishal Cohen, a cântat aproximativ trei ore  numai în biss-uri a urmat a doua seară cu trupa Hiromi Trio.


Hiromi Uehara cu ale ei degete fenomenale  a făcut să plângă pianul.

Sunetiștii și staff-ul artiștilor pregătesc scena.Trepădușii în pelerine  și cizme roz-bonbon, crem și blue-ciel  se fâțâie prin noroi pregătind a treia seară de festival, când vor urca pe scenă Froy Aagre Quartet (Norvegia), Mario Florescu & The Teachers (România) alături de Mathias Eick Quintet (Norvegia), Nick Baertsch Ronin (Elveția) – Lyria. În încercarea mea de a face clismă de opinie organizatorului festivalului, Marius Giura, am aflat că acum 15 ani Gărâna Jazz festival era un pui născut în șopronul unei pensiuni din sat și că abia după cinci ani au putut plăti un cap de afiș. Plus că, acum, la a 15 a ediție, autoritățile publice livrează „palide sume” pentru un eveniment de amploarea Gărânei unde vin anual peste 20.000 de spectatori. Făcând referire la cei care dau tonul în jazzul contemporan, Marius Giura crede ca norvegienii sunt în prezent „noul jazz contemporant detronând curentul free jazz”. Gărâna arată ca un tranșeu al luptelor de idei unde unii citesc cu nesaț ziare culturale și de satiră distribuite gratuit,  alții se mișcă contemplativ pe sunetele molcome, iar alții își desfată intrigați papilele în clătite din mălai cu brânză.

 

 

 

3 COMENTARII

  1. „În încercarea mea de a face clismă de opinie organizatorului festivalului, Marius Giura”,…..dar nu prea inteleg formularea asta:))))jur. CLÍSMĂ, clisme, s. f. Introducere a unui lichid în intestinul gros, pe cale rectală, pentru evacuarea forțată a materiilor fecale, de obicei în cazurile de constipație; clistir. – Din ngr. klísma, germ. Klysma.

  2. sincer…eu am o minte bolnava si alterata pe alocuri…asa ca eu am facut un decupaj ceva mai lipsit de elaborare si din respect pentru taste si ochii cititorilor prefer sa ramana doar in mintea mea bolnava si alterata:))

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.