EXCLUSIV Vameşii de la Moraviţa adunau şpăgi ca să finanţeze modernizările pentru...

EXCLUSIV Vameşii de la Moraviţa adunau şpăgi ca să finanţeze modernizările pentru aderarea la Schengen

1
DISTRIBUIȚI

Motivele invocate în faţa anchetatorilor DNA pentru a justifica şpăgile strânse de vameşii şi poliţiştii de frontieră de la vama Moraviţa sunt dintre cele mai susrprinzătoare. Vameşul Florin Dărăbuţ a declarat în faţa anchetatorilor că „în octombrie 2010 am avut o discuţie ci şeful Biroului Vamal Moraviţa, Prisecaru Ştefan, care mi-a dat de înţeles că era necesăr să „produc” anumite sume de bani pe care să i le dau, motivând că banii erau necesari pentru acoperirea cheltuielilor neacoperite bugetar şi care fuseseră făcute cu renovarea clădirii vămii din PTF Moraviţa Feroviar, dotarea cu mobilier şi instalaţii de climatizare”.


Toate lucrările de modernizare pentru aderarea României la spaţiul Schengen s-au făcut cu fonduri europene şi fonduri alocate de la bugetul de stat.

Ştefan Prisecariu i-ar fi indicat şi modul în care să se facă rost de bani – „facilitarea introducerii de ţigări în ţară şi primirea în schimb a unor sume de bani cu titlu de mită”. Dărăbuţ a susţinut că astfel de discuţii ar fi avut Prisecariu şi cu ceilalţi şefi de tură. Ulterior, Dărăbuţ i-a dat 50% din şpăgile colectate de tura sa, livrarea banilor făcându-se „în biroul lui, dimineaţa, când ieşeam de tură”. Sumele erau, de obicei între 200 şi 500 de euro. Numele lui Ştefan Prisecariu a fost invocat şi în declaraţiile altor vameşi care au lucrat la Moraviţa, aceştia confirmând afirmaţia lui Dărăbuţ că şeful biroului vamal era cel care colecta şpăgile de la subordonaţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.