Vămuirea şpăgii la români

Vămuirea şpăgii la români

2
DISTRIBUIȚI

Vama este una dintre cele mai nereformate instituţii din România. Dacă vrei să afli filosofia şpăgii sau să vezi un sistem mafiot în formă pură trebuie doar să arunci o privire asupra ANV. Aic contează doar famiglia din care faci parte. Acesta este punctul de reper. Dacă eşti pe val sau stai în exil până vin ai tăi. Ca să ajungi din nou la caşcaval şi să câştigi într-un an câţi alţi în zece vieţi. Printre ultimii  bugetarii ca salarii, vameşii sunt printre primii dintre bugetari la vile şi limuzine.

Indiferent de culoarea politică, toate regimurile au preferat să întreţină această stare de lucruri – oameni prost plătiţi care se duc la lucru să „grebleze”  şi care sunt unelete perfecte pentru învârtelilor mai marilor zilei. Afacerile murdare de la graniţe au fost întotdeauna una din sursele de bani negri pentru campaniile electorale.


Milioanele de euro obţinute din contrabandă au pus bazele unor cariere politice mai mult sau mai puţin fulminante. Indiferent de războaiele din interior, Omerta funcţionează ăn vamă mai bine decât oriunde. Protecţia de care se bucură acest sistem corupt până-n măduva oaselor îi face pe reprezentanţii săi să se comporte ca unii aflaţi deasupra tuturor. Singura lege pe care o mai respectă este cea a propriului interes. Sistemul vamal dă în continuare dovadă de cea mai mare rezistenţă la schimbare, iar, atunci nu pot fi evitate, modificările-s făcute cu forcepsul.

Acţiunile punctuale ale procurorilor sunt nişte firave zgârâieturi pe platoşa pietrificată de şpagă şi legături mafiote în care este învelit sistemul vamal. Cangrena este atât de întinsă încât, la ora actuală, singura soluţie ar fi un sistem vamal absolut nou cu oameni tineri, plătiţi conform responsabilităţilor importante pe care le au la graniţă. La cât se fură, înlocuirea vechilor vameşi hârşiţi în ale şpăgii cu unii neexperimentaţi, dar mult mai cinstiţi, nici nu s-ar simţi în bugetul statului. Dar statul însemnă oameni cu propriile lor interese mai importante decât interesul naţional, tocit deja de discursurile politicienilor români. Care, dacă ar pune,  acum,  vamă pe şpaga colectată de vameşi, s-ar trezi că şi din asta oamenii sistemului şi-au luat partea.

2 COMENTARII

  1. Ma Bota,ii duminica,si tu iti faci pacate?Chiar asa..Sau nu ai unde sa iesi,sau cu cine..si scrii tampenii??Get a life,and leave those people alone..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.