EXCLUSIV Apartamentul mamei prefectului de Timiş, reabilitat termic fără autorizaţie

EXCLUSIV Apartamentul mamei prefectului de Timiş, reabilitat termic fără autorizaţie

5
DISTRIBUIȚI

Apartamentul din Timişoara în care locuieşte mama prefectului de Timiş, Mircea Băcală, este reabilitat termic fără ca firma care execută lucrările să aibă autorizaţie de construcţie. La scara D, a blocului cu numărul 14 de pe strada Amforei, muncitorii au ridicat schela până la etajul unu, în dreptul apartamentului  unde locuieşţe Sara Kiss, mama celui pus de guvern să vegheze la respectarea legalităţii în judeţul Timiş, şi au „tapetat” zidul cu polistiren. Acesta este singurul apartament de pe scarp, care până acum a fost „învelit” de constructori care, de altfel, lucrează de zor să finalizeze şi blocul din faţa, unde lucrările sunt aproape gata. Asta chiar dacă reabilitarea s-a făcut într-un mod ciudat existând bucăţi de perete rămase neizolate termic. „Acum lucrăm la ăsta că e umbră, mai încolo trecem şi la celălalt când se mai lasă soarele”, ne-a explicat unul dintre muncitori. Pe niciunul dintre blocuri nu există acel panou obligatoriu în care să se specifice cine este constructorul care să efectueze lucrările de reabilitare, autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Timişoara şi durata lucrărilor. Viceprimarul Sorin Grindeanu, cel care coordonează activităţile de reabilitare a blocurilor din Timişoara, a declarat pentru PRESSALERT.ro că „un bloc nu poate fi reabilitat parţial.


Ori este izolat termic tot blocul, ori nu. De altfel, autorizaţiile de construcţie nu se dau pentru bucăţi de scară. Nu există o autorizaţie de construcţie emisă pentru str. Amforei, nr.12, sc. D şi nici pentru Amforei, nr.10, sc.A. Vom face verificări de îndată acolo pentru a verifica dacă este respectată legalitatea”.

Contactat telefonic pentru a comenta situaţia reabilitării ilegale a apartamentului mamei sale, prefectul Mircea Băcală s-a încurcat în explicaţii, în prima fazîă susţinând că ” sunt plecat din ţară de abia mâine vin. Am aflat de la mama mea că au început reabilitarea care se face exclusiv din banii locatarilor.  Ieri, am duspus sistarea lucrărilor prin intermediul şefului meu de cabinet (?!?) până voi ajunge să văd ce este acolo. Am înţeles că toţi locatatrii au semnat contracte cu constructorul”. Când a fost întrebat de începerea lucrărilor fără existenţa autorizaţiei de construcţie, Băcală, jurist de meserie, a dat un răspuns năucitor „Mâine la 11 mă întâlnesc cu domnul Ion Constantin. Am înţeles de la constructor că există un act normativ care permite acest lucru şi pentru astfel de lucrări nu trebuie autorizaţie de construcţie. Nu sunt de specialist în construcţii să ştiu cum e. Răspunde mama  dacă a greşit”. Prefectul Mircea Băcală este finul deputatului PD-L Alin Popoviciu şi este fostul consilier juridic al preşedintelui CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc. Conform ultimei declaraţii de avere, mama i-a împrumutat lui Băcală 45.000 euro pentru a-şi ridica casa, bani care trebuie restituiţi de prefect în următorii zece ani.

5 COMENTARII

  1. Vai ce bomba de presa !
    Ia cititi aici:
    Legea nr. 50/1991 din 29/07/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii:
    „Art. 3. – Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
    a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11;
    Art. 11. – (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
    a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
    b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii…”
    Deci, nu era nevoie de nici o autorizatie de constructie.

  2. Reabilitarea termica schimba esential caracteristicile initiale ale constructiilor- in special in ceea ce priveste cerinta de exigenta -F economie de energie si izolare termica (altfel de ce s-ar mai face reabilitarea termica)- si schimba evident si aspectul arhitectural.
    Deci e la mintea cocosului ca trebuie autorizatie. In plus, referitor la programul de reabilitare e afisata procedura cu stipularea clara a necesitatii obtinerii autorizatiei de constructie, chiar pe site-ul MDRL-http://www.mdrl.ro/_documente/lucrari_publice/reabilitare_termica/brosura_reabilitare_termica.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.