EXCLUSIV Cum îl protejează prim procurorul şi judecătorii din Deta pe primarul...

EXCLUSIV Cum îl protejează prim procurorul şi judecătorii din Deta pe primarul pedelist Şargan

2
DISTRIBUIȚI

Primarul PD-L din Gătaia, Iosif Şargan, este  scos basma curată, de cinci ani, de procurorii şi judecătorii din Deta dintr-un dosar în care Tribunalul Timiş a decis că se impunere trimiterea în judecată a edilului, a secretarului Florin Gheţa şi a contabilei Rodica Bistrian. Ancheta a pornit, în 2006, de la o sesizare legată de modul în care a fost vândut un imobil de pe strada Carpaţi din Gătaia la un preţ subevaluat şi cu încălcarea legii către chiriaşul din spaţiul respectiv, soţia şefului de post. Operaţiunea a început, în 2004, înainte de alegerile locale, când Şargan era viceprimar. Interesant este că hotărârea de consiliu local apare în aceeaşi zi cu depunerea solicitării de cumpărare a spaţiului de către chiriaş.  Ulterior, după ce a ajuns primar, în decembrie 2004, pedelistul a continuat operaţiunea prin care clădirea a ajuns în final în proprietatea fosţilor chiriaşi. Imobilul a fost vândut direct în condiţii total dezavantajoase pentru primărie, acceptându-se, printre altele, scăderea din preţ a investiţiilor făcute de fostul chiriaş în baza unor simple evaluări neînsoţite de documente justificative şi realizate fără autorizaţii legale obligatorii. Când a ajuns primar, Şargan a numit o nouă comisie care a acceptat decontarea lucrărilor cu pricina, deşi anterior acest lucru a fost refuzat de oficialii din Gătaia pentru că nu se respecta legea. Ba mai mult, consilierii locali au aprobat vânzarea spaţiului printr-o hotărâre de consiliu, la propunerea secretarului primăriei, deşi acesta era atributul comisiei special desemnate pentru vânzarea spaţiilor, conform legislaţiei în vigoare.

Poliţiştii au anchetat de nu mai puţin de trei ori cazul şi au propus trimiterea în judecată a primarului pedelist şi a celorlalţi apropiaţi ai săi, dar prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta, Jean Gabriel Moraru, a decis scoaterea de sub urmărire penală a acestora.


După ce şi superiorii i-au confirmat soluţia lui Moraru  dată în 2009, Constantin Coneru, fost viceprimar în perioada 2004 – 2008 cel care a sesizat ilegalităţile, a atacat rezoluţia procurorului în instanţă. În primă fază, la Judecătoria Deta, plângerea i-a fost respinsă. Tribunalul Timiş, în recurs, a constatat „încălcarea sistematică” a procedurilor legale în procedura de vânzare a imobilului respectiv fapt pentru care a casat sentinţa instanţei de la Deta şi a dispus trimiterea în judecată a primarului Iosif  Şargan şi a secretarului Florin Gheţa pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals şi a contabilei Rodica Bistrian pentru fals intelectual. Printre altele, cei trei judecători de la Tribunalul Timiş au constatat că Şargan a numit comisia de vânzare a spaţiilor ilegal, stabilirea preţului de vânzare s-a făcut ilegal şi că secretarul primăriei i-a indus în eroare cu bună ştiinţă pe consilierii locali.

Cu toate acestea, la judecarea pe fond a cazului, Judecătoria Deta a hotărât, în martie 2011, achitarea celor trei pe motiv că nu s-a adus nici un fel de prejudiciu patrimoniului comunei Gătaia şi nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor. Ba mai mult, primarul şi secretarul sunt scuzaţi că „niciunul din cei doi inculpaţi nu au încheiat contractul de vânzare cumpărare al imobilului având reprezentarea faptului că prejudiciază patrimoniul oraşului Gătaia şi că încalcă prevederile Legii nr.550/2002 ambii fiind convinşi că această lege nu se aplică acelui imobil ci că ar fi aplicabil dreptul comun în materie”. Şi această sentinţă a fost atacată de Coneru, primul termen la Tribunalul Timiş fiind stabilit pentru 15 septembrie. Pensioanar acum, fostul viceprimar Constantin Coneru a declarat pentru PRESSALERT.ro că „merg până la capăt ca să se faţă dreptate. În zona Deta este un triunghi al Bermudelor între Poliţie, Parchet şi Judecătorie. Nu ai cum să câştigi acolo un proces împotriva mafiei. La Deta, mor legile ţării şi Constituţia”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.