EXCLUSIV Sorin Blejnar, acuzat la DNA că dă afară vameşi cum vrea...

EXCLUSIV Sorin Blejnar, acuzat la DNA că dă afară vameşi cum vrea şi protejează firme. Vezi reacţia şefului ANAF

4
DISTRIBUIȚI

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost acuzat într-o declaraţie de martor dată în faţa procurorilor DNA de faptul că schimbă după cum vrea vameşii incomozi şi asigură protecţia unor firme. Acuzaţiile au fost făcute de preşedintele  Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” , Vasile Lincu, care a fost audiat ca martor în dosarul şpăgilor de la Moraviţa. În ampla declaraţie dată în faţa anchetatorilor de la DNA, Lincu a susţinut că „în sistemul vamal din România există, încă din anul 1999, o corupţie generalizată şi organizată şi chiar instituţionalizată. Am utilizat termenul de corupţie înstituţionalizată deoarece conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor a creat (mă refer la întreaga perioadă din 1999 şi până în prezent) premisele săvârşirii de către lucrătorii vamali a faptelor de corupţie”.

O primă metodă identificată de liderul de sindicat şi prezentată DNA a fost „utilizarea de către decidenţii din ANV a perogativei de numire temporară, de multe ori, cu încălcarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte obţinerea avizului de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi cu încălcarea duratei maxime de 6 luni, a tuturor persoanelor în funcţii de conducere de la nivelul birourilor vamale şi a direcţiilor regionale. Astfel, numirea unui asemenea şef pe o perioadă scurtă de timp îl determină pe funcţionarul în cauză să depindă de persoana care l-a numit temporar şi că depinde de acesta pentru a rămâne în respectiva funcţie”.

Altă variantă de lucru prezentată de preşedintele de la „Sed Lex” era „formarea unor echipe omogene de lucrători vamali prin utilizarea în acest sens a recomandărilor adresate de şeful biroului vamal către directorul ANV, urmărindu-se îndepărtarea vameşilor care erau consideraţi incomozi şi aducerea altor persoane agreate”. Lincu a vorbit şi despre existenţa „sistemului piramidal”, explicând că „ iniţial sumele de bani provenite cu titlu de mită erau colectate de către lucrătorii vamali care ajungeau la şefii de tură, iar ulterior la şefii de vamă sau alte persoane care aveau legătură cu conducerea ANV şi care colectau acele sume de bani la nivel regional”.

Preşedintele de la „Pro Lex” a susţinut de asemenea „ştiu că  anumite societăţi comerciale privat sunt protejate sub aspectul  dispunerii unor controale, în special în ce priveşte plata accizelor, de către preşedintele ANAF”.


Ca exemplu a fost dat cazul a doi inpectori vamali care în 2010 au făcut un control la Petrom şi au constatat că nu s-au plătit accize de cinci milioane de euro. „Chiar în ziua în care au întocmit acel act de control, cei doi inspectori  vamali au fost chemaţi de preşedintele ANAF, Blejnar Sorin, în biroul său, împreună cu şefii ierarhici ai celor doi inspectori vamali. Cu această ocazie, Blejnar Sorin  le-a cerut socoteală pentru controlul efectuat, fiind întrebaţi de ce au fost în control şi de ce au făcut constatările din actul încheiat. De asemenea, Blejnar Sorin le-a solicitat şefilor ierarhici ai celor doi inspectori vamali să-i dea afară pe aceştia, iar acest lucru s-a şi întâmplat. Ulterior, deşi SC Petrom SA a contestat în instanţă acel act de control, instanţa de judecată a menţinut respectivul act şi a obligat societatea la plata sumelor datorate la buget”, se arată în declaraţia de martor a lui Lincu dată în faţa procurorilor DNA.

De asemenea, liderul de sindicat l-a acuzat pe preşedintele ANAF de implicare în schimbarea şefului biroului vamal Siret, Tudor Ioan. În momentul în care acesta a confiscat 24.000 de pachete de ţigări „deţinute ilegal de către doi cetăţeni ucraineni, Blejnar Sorin a fost deranjat de acest aspect şi a dispus schimbarea din funcţie a celui menţionat. Ca atare, la numai trei zile de la data întocmiriii acelor acte de control, Tudor Ioan a fost înlăturat din funcţie. Mai precizez că în momentul în care au fost efectuate percheziţiile de către DNA la  Biroul Vamal Siret, funcţia de şef al acestui birou era ocupată de două persoane, una dintre acestea fiind Tudor Ioan care a câştigat în înstanţă repunerea în funcţie”.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru PRESSALERT.ro că Vasile Lincu „trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru toate declaraţiile pe care le face. Este cu mine într-un proces pentru că l-am dat în judecată pe Vasile Lincu pentru calomnie. Dosarul este pe rol. Eu nu dau oameni afară, nu schimb, nici nu mut vameşi. Dacă voi fi chemat de procurorii DNA voi da toate explicaţiile. Nu am nici un fel de vină. Pentru toate inepţiile pe care le-a debitat Lincu avem pe rol procesul de calomnie unde tot găseşte scuze ca să nu vină”.

4 COMENTARII

  1. De ce nu spune Lincu ,ce metode aplica el cand era director de personal , iar Stoica conducea ANV , ca Tanasescu era inexistent……….cum muta el vamesii…..mai ales pe la cenad !!!

  2. Generalitati! Atat si nimic mai mult! Trebuia sa vina Licu la DNA ca sa souna ce toata lumea stie, deja? Sunt lucruri care au aparut in presa de ani de zile!!! Cred ca asta conspecteaza ziarele! Vai de mama lui!

  3. Nu stiu daca Blejnar este implicat in aceste elimanari de vamesi incomozi ,dar sigur cineva din ANV se ocupa cu aceasta.Cea mai recenta demonstratie de forta a acestui creier diabolic a fost reorganizarea birourilor vamale prin reducerea personalului incomod prin realizarea unui simulacru de testare.Cine credeti ca nu a trecut examinarea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.