EXCLUSIV Vama „restructurată” a rămas cu un câine antidrog şi un câine...

EXCLUSIV Vama „restructurată” a rămas cu un câine antidrog şi un câine antitabac la graniţa de vest

6
DISTRIBUIȚI

Restructurarea vămilor, lansată cu mare tămbălău de guvernul Boc, seamănă mai degrabă cu o reglare de conturi, care a vizat eliminarea „elementelor reacţionare” care nu s-au aliniat la sistemul de şpagă din interior. „Întâmplător” în urma evaluărilor profesionale printre cei picaţi s-au aflat majoritatea specialiştilor în combaterea traficului de droguri sau a contrabandei cu ţigări. Astfel s-a ajuns la incredibila situaţie ca, la ora actuală, pe graniţa de vest a României în sistemul vamal să mai existe un singur câine antidrog la Timişoara şi un câine antitabac la Drobeta Turnu Severin. În aceste condiţii, un singur câine antidrog trebuie să acopere judeţele Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi, graniţa externă a Uniunii Europene cu Serbia, plus judeţele Arad şi Humedoara. Asta pentru că nu mai puţin de trei dintre specialiştii care aveau câini antidrog au fost disponibilizaţi pentru că nu au luat testele. Au picat la examenul oral unde au obţinut cu o sutime sau cinci sutimi mai puţin decât cei care au rămas în sistemul vamal. În aceste condiţii, oamenii au fost disponibilizaţi, iar câinii casaţi. „Cel puţin un an şi jumătate durează formarea unui câine specializat în depistarea de tutun sau droguri, după care urmează o permanentă pregătire.


Până se formează alte echipe se poate întâmpla orice”, ne-a explicat un specialist.

În plus, majoritatea celor care au fost găsiţi necorespunzători pentru sistemul vamal de români şi daţi afară sunt absolvenţii unor cursuri speciale de pregătire în Germania, Franţa sau Ungaria, având experienţă de ani de zile în aceste domenii. Echipele canine care au dispărut peste noapte erau prinse în planul de securizare a frontierei externe a Uniunii Europene întocmit de Eurocustoms.  Prin natura atribuţiilor de serviciu, de combatere a traficului de droguri sau a contrabandei cu ţigări, disponibilizaţii aveau printre atribuţiile de serviciu inclusiv monitorizarea situaţiilor din vămi pe aceste zone. Nu trebuie uitat că  graniţa cu Serbia este una dintre cele mai fierbinţi puncte pe harta contrabandei  cu ţigări, iar judeţele din vestul ţării sunt pe rutele internaţionale de tranzit ale reţelelor de trafic de droguri. Tot cu ocazia „reformei” din sistemul vamal, s-a ajuns la situaţia ca să mai rămână, la această oră, un singur vameş la vama Moraviţa, care are autorizaţiile necesare pentru folosirea Roboscan-ului, folosit în „citirea” TIR-urilor care intră sau ies din România. Asta după ce pentru acest echipament erau şi câte doi vameşi pe tură specializaţi în folosirea acestuia. Pentru formarea unor oameni este nevoie de timp deoarece aceştia trebuie să fie autorizaţi de CNCAN ca utilizatori de unitate nucleară şi, în plus, de noi fonduri. Ca totul să fie românesc până la capăt, înainte de „restructurare”, autorităţile române au decis creşterea numărului de echipe canine din vămi.

6 COMENTARII

  1. Nu vreau sa fiu malitios, nici ironic si nici rautacios: asta cu cainii restructurati, am vazut-o in deschidere la canalele de stiri, saptamana trecuta, atat pe Realitatea cat si pe Antena. A doua zi a fost si in presa. E adevarat ca stirea facea referire la toti cainii din MAI care „ies la pensie” si nu defalcat pe judete:))

  2. Ce articol de 2 bani,pai cand acesti GOLANI de vamesi si politisti de frontiera erau cu miile atat pe drumuri,prin vami,prin boscheti,de te opreau TOTI CRETINII PE SOSELE PT. A TE INTREBA UNDE MERGI,cum de contrabanda cu tigari era in floare??? SIMPLU. Se facea cu complicitatea lor si cu spaga de rigoare ! Si acum se mira toti „NEVINOVATII” ca de ce sunt trimisi in judecata de DNA. LA COASA,LA SAPA CU VOI,NENOROCITII DRAQ.
    PS-Celor trimisi in judecata de DNA,nu pot decat sa le urez sa fie condamnati la puscarie pt.cativa ani.

  3. O sa beliti p..a cand nu o sa mai aveti politisti care sa va pazeasca !O sa intre migrantii peste voi toti in casa care comentati asa dezinvolt (vezi cazul cu tunisianul care a atacat un taximetrist !). Stau cu miile migrantii la granita Turcia-Gracia pentru a ajunge pe la noi ! Platesc bani grei pentru a ajunge in ceea ce numesc ei „lumea civilizata”, pentru ca apoi sa tranziteze Romania spre vest. „Sa-i dam afara pe toti/sa-i bagam in puscarie” – devize idioate ale unor necunoscatori de cauza. Libia/Tunisia/Siria/Iraq/Afganistan/Maroc sunt numai cateva cetatenii ale celor care au trecut ilegal in Romania anul acesta. Dupa toate problemele care le avem in tara cu criza economica, exact asta ne mai lipseste – sa le preluam pe cele din lumea a III-a (cu tot cu bolile aferente) !

  4. Dupa ce o sa-i dea afara pe politistii de frontiera e sa aveti liber la contrabanda, fratilor, ca nu o sa mai aiba cine sa intervina ! Puteti sa va faceti de cap fara greturi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.