(P) Avantajele şi dezavantajele metodelor de combatere a ambrosiei

(P) Avantajele şi dezavantajele metodelor de combatere a ambrosiei

0
DISTRIBUIȚI

Ambrosia, cunoscută şi ca iarba pârloagelor,  poate fi stârpită prin metode mecanice, chimice, biologice. Eribicidarea este una dintre metodele chimice de luptă . Substanţele la care este sensibilă această buruiana sunt: imazetapirul, pendimetalinul, linuronul, metaclorul +, atrazinul, clorsulfuronul, tifensulfurolul şi altele. Mijloacele biologice constă în infestarea culturilor agricole cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile: Entyloma, Albugo, Phyllachora, Verticillium, Macrophomina sau în atacul dirijat al unor insecte fitofage care să reducă efectivele populaţiilor de ambrosia. Metodele mecanice constă în anumite tipuri de lucrări agricole ce necesită folosirea unor maşini şi unelte agricole specifice.

Dacă ambrosia este observată pe un teren, este necesar să se organizeze o intervenţie ce vizează suprimarea plantei, intervenţie adaptata stadiului de evoluţie, respectiv anvergurii infestării suprafeţei vizate. Smulgerea plantei se face înainte de perioada de înflorire. Această metodă mecanică de eradicare comportă anumite inconveniente – nu este o metodă care să poată fi aplicată pe suprafeţe mari; această operaţie nu se execută la plantele cu flori; în caz de necesitate este indicat să se poarte mânuşi şi mască de protecţie; este o tehnică ce necesită mult timp şi mult personal, iar pentru ca să poată fi aplicată, densitatea plantelor trebuie să fie mică pe unitatea de suprafaţă. Există însă şi avantaje –  înlăturarea plantei asigură maximum de eficacitate în reducerea cantităţii de polen şi a seminţelor; se poate efectua manual sau prin mijloace mecanice; trebuie efectuată în primul stadiu de dezvoltare al plantei – la sfârşitul perioadei de creştere vegetativă se smulge planta cu rădăcină cu tot.

Eradicarea prin lucrări agricole ca de exemplu săpat – praşilă manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul – prezintă următoarele inconveniente: dacă după tăiere tulpina rămâne de 5 cm, va putea înflori deci emisia de polen nu este oprită; există riscul eliminării vegetaţiei competitive (plantele de cultură); tăierile trebuiesc adaptate la înălţimea tulpinilor prin modificarea sau achiziţionarea de noi echipamente; aceste metode nu pot fi aplicate întotdeauna la culturile agricole.


 Avantajele lucrărilor agricole sunt: intervenţia se face de preferinţă înaintea înfloririi; înălţimea la care se va efectua tăierea este de 2-6 cm sau de 10 cm în cazul culturilor de graminee; sunt tehnici rapide, ecologice, aplicabile pentru diminuarea producţiei de polen si de seminţe; este posibila utilizarea maşinilor de tuns rotative sau a maşinilor de curăţat buruieni; tăierile frecvente sunt foarte eficiente.

Erbicidarea, ca metodă de eradicare a speciei A. artemisiifolia prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje. La capitolul dezavantaje vorbim despre: risc de impact asupra sănătăţii; există puţine erbicide care pot fi utilizate de exemplu în cazul unor culturi precum floarea-soarelui; necesitatea repetării erbicidării; multe din substanţele eficiente împotriva ambrosiei distrug şi celelalte plante din culturile la care se aplică această metodă. Avantajele erbicidării sunt următoarele: se recurge la erbicidare ca la o ultimă soluţie cu mare eficacitate totuşi, mai ales în culturile de graminee; dacă combaterea ambroziei nu este posibilă cu această metodă, se pot folosi mijloacele combinate de control constând în reunirea celor mecanice şi chimice.

Terenurile necultivate, care se întind în lungul zonelor comerciale sau industriale, sunt propice instalării ambroziei. Pentru a se evita acest lucru, se recomandă instalarea cât mai rapidă a unui covor vegetal, a unor peluze etc. sau protejarea acestor suprafeţe cu materiale care să oprească germinarea seminţelor din sol precum materiale geotextile, piatră concasată.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.