(P) Cum se luptă cu ambrosia

(P) Cum se luptă cu ambrosia

1
DISTRIBUIȚI

Ambrosia reprezintă o problemă extrem de serioasă pentru autorităţile din înteeaga lume, căutându-se metode de combatere a iarbei pârloagelor, dar şi a efectelor alergiilor provocate de aceasta. În Canada, se estimează ca această plantă produce alergii la 10-12% din populaţie. La Quebec, mai mult de 600000 de indivizi sunt alergici la polenul său. Un alt studiu recent a încercat să calculeze costurile economice care au fost estimate la 1,5-2 milioane de franci la 100.000 locuitori . Costurile medicale pentru tratarea alergiilor cauzate de ambrosia sunt importante în regiunile puternic invadate Valea Ronului în Franţa, Ungaria, Croaţia şi Nordul Italiei.

Austria, Germania, Italia şi Slovenia utilizează cu precădere metodele preventive, precum creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei, prevenirea răspândirii şi introducerii în zone neinfestate şi monitorizarea. De asemenea, utilizează şi metode convenţionale de combatere precum cele mecanice, chimice şi biologice, însă acestea sunt însoţite de reglementări legislative foarte clare. Modul de stabilire a metodelor de control ce urmează a fi aplicate este dependent de gradul de invadare şi zona afectată. China a dezvoltat combaterea biologică prin utilizare unei specii nocturne de molie, însă eficienţa acestei metode are proporţii foarte diferite.

Canada a testat metode mecanice precum smulgerea manuală sau cosirea pentru a determina eficienţa acestora în combaterea florii pustei.


Nici una dintre metodele analizate nu au eradicat planta, însă au micşorat cantitatea de seminţe produsă. Combaterea chimică s-a dovedit mai eficientă comparativ cu cele mecanice. În Croaţia s-a încercat combaterea biologică cu ajutorul speciei Zygogramma suturalis care s-a dovedit ineficientă.

În Ungaria a fost creată o comisie interministerială pentru combaterea ambrosiei alcătuită din opt miniştri ungari, rolul acestea fiind de a crea o bază legislativă pentru obligativitatea combaterii florii pustei. Astfel combaterea acestei specii a devenit obligatoriu pentru fiecare proprietar de teren înainte de perioada înfloririi. Proprietarii care nu se supun acestor reglementări pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 20000 şi 5 milioane forinţi. Măsurile de combatere aplicate sunt aceleaşi ca în Austria, Germania şi Italia.

Elveţia foloseşte cu precădere cosirea şi aplicarea erbicidelor pentru combaterea florii pustei, în funcţie de tipul de folosinţă al terenului pe care apare. Au fost realizate materiale imprimate pentru informarea publicului larg, respectiv proprietarii de gospodării şi terenuri privind impactul speciei şi modul de combaterea a acesteia în zonele locuite. În cazul terenurilor agricole se utilizează rotaţia culturilor împreună cu erbicidarea. De asemenea, a fost creată o pagină de web (http://www.ambrosia.ch) cu informaţii în limbile franceză, italiană şi germană. În această ţară floarea pustei este subiectul unei campanii oficiale, combaterea ei fiind obligatorie. Astfel, din anul 2006 această specie a fost declarată buruiană de carantină în agricultură. De asemenea, au loc acţiuni concertate care reunesc diverse domenii în scopul de a reduce răspândirea acestei specii la costuri cât mai scăzute.

1 COMENTARIU

  1. Dar in Romania exista oare legislatie pt. combaterea Ambroziei?In Giroc,de exemplu e paradisul Ambroziei, e groaznic pt. o persoana alergica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.