Ce a declarat principalul martor al DNA în dosarul „şpagă la Finanţe”

Ce a declarat principalul martor al DNA în dosarul „şpagă la Finanţe”

2
DISTRIBUIȚI

Horia Cardoș, principalul martor al DNA în dosarul „şpagă la Finanţe” a fost audiat, la ultimul termen, de instanţa care-i judecăt pe Gabriela Ionescu, fostul director adjunct al Finanţelor Publice Timiş şi pe complicele acesteia, Dinu Călin. Martorul a declarat că îl cunoaște pe Călin Dinu din 2005, relația lor fiind una de afaceri – Dinu avea o fermă de porci, iar el vindea concentrate. Divergențele între cei doi au început din momentul în care Dinu a luat  marfă de 400.000 de lei şi nu a plătit. Dorind să-și recupereze cu orice preț banii pierduți, Cardoș a devenit foarte insistent: „Dinu mi-a oferit drept garanție un imobil susținând că el este posesorul acestuia dar în actele de proprietate figura altă persoană. Dinu Călin nu a făcut nici un demers în vederea achitării datoriei deși eu am făcut presiuni asupra acestuia propunându-i diferite soluții pentru a se ajunge la un consens. Mi-am dat seama cu ușurință că era un mod al său de a amâna plata.”

Acesta a mai relatat că la începutul anului 2010, Călin Dinu i-a spus că poate să îl ajute prin relația pe care o are cu Gabriela Ionescu- angajată la Direcția Generală a Finanțelor Publice, mai ales că urma să fie învestită într-o funcţie de conducere. Cardoș a mărturisit că a acceptat această propunere gândindu-se la beneficiile pe care urma să le aibă. Deși nu era convins de seriozitatea lui Dinu la scurt timp a avut ocazia să verifice: „În primăvara lui 2010, la societatea mea, Devest Farmatech, a avut loc un control. Doi inspectori de la Direcția Generală a Finanțelor Publice au realizat un control timp de 3 săptămâni în cadrul căruia s-au constatat întârzieri de plată către bugetul de stat. S-a constatat că eram dator către bugetul de stat cu suma de 170.000 lei și mi s-a aplicat o amendă. În perioada derulării controlului, i-am cerut ajutorul lui Dinu spunându-i să ia legătura cu inspectorii pentru a diminua sancțiunea. În săptămâna finalizării controlului am luat legătura din nou cu Dinu care mi-a confirmat că a vorbit cu Gabriela Ionescu și că totul este sub control”.
Ulterior, Dinu a început să-i ceară diferite sume de bani. În 2010 i-a cerut lui Cardoș 40.000 de lei pe care acesta i-a dat în tranșe de câte 5000 si 10.000 lei, motivându-i că are nevoie de bani urgent pentru Gabriela Ionescu care avea să fie numită șef de serviciu. În același timp Dinu îl asigura că va fi ajutat în continuare cu orice problemă la Finanțe.
După ce Gabriela Ionescu a fost învestită în funcție i-a telefonat lui Cardoș. Potrivit lui Cardoș, numeroase convorbiri telefonice au fost purtate pe telefonul lui Călin Dinu.
După cum a declarat martorul cererile de împrumut nu mai conteneau.


Astfel, în februarie 2011, Dinu i-a cerut suma de 5000 euro pentru Gabriela Ionescu întrucât aceasta era la București și avea nevoie urgentă de ei. „ M-am întâlnit cu Dinu la câteva zile după ce mi-a telefonat la sediul firmei Devest unde am scos bani din casierie. Ulterior a trebuit să mă împrumut de la altcineva pentru a completa suma de bani. Am avut confirmarea că banii au ajuns la Gabriela Ionescu întrucât am primit în aceeași zi un mesaj de mulțumire”. După două săptămâni, Călin Dinu i-a cerut încă 5000 euro spunându-i că suma îi va fi restituită în scurt timp. „După două săptămâni am încercat să-l sun pe Dinu în încercarea de a obține banii însă acesta nu a răspuns la telefon. Nervos, am plecat spre biroul Gabrielei Ionescu care m-a primit imediat ce a fost anunțată de prezența mea, purtarea ei fiind una destul de rezervată. Mi-a spus foarte explicit să-l caut pe Dinu. După câteva ore acesta m-a contactat. Ne-am întâlnit la mine la firmă și m-a întrebat cum de am îndrăznit să intru în biroul ei”.
În luna august a anului 2011 Dinu Călin a început din nou să-i ceară bani lui Cordoș. „Mi-a cerut suma de 20.000 lei, sumă de care avea nevoie urgent. Îmi amintesc că eram plecat cu familia în concediu și acesta m-a sunat. I-am spus că nu-i mai dau nici un ban reproșându-i de cei 10.000 euro pe care mi-i datorează. Întrucât l-am refuzat, a doua zi suma a scăzut la 2000 euro dar l-am refuza din nou. Am primit un sms de la doamna Ionescu în care mă ruga să rezolv problema cu <<prietenul nostru>>. Văzând că nu cedez, suma a scăzut la 5000 lei”. Cardoș a declarat că Dinu i-a cerut bani și materiale pentru a-și finaliza construcția. „Deși m-am expus prin acest demers m-am hotărât să rup acest cerc vicios. Am cerut să fiu protejat pe parcursul urmăririi penale pentru că nu am vrut să-mi expun familia și afacerile. Organele de urmărire penală mi-au spus să nu schimb nimic în comportamentul meu față de inculpați, ceea ce am și făcut ”, a concluzionat Cardoș.
Un alt martor audiat a fost nepotul lui Călin Dinu, Răzvan Oprea, angajat al Direcției Generale de Finanțe Publice. Acesta a mărturisit că unchiul său venea destul de des la Directia Generală de Finanțe Publice chiar și de câte trei ori pe zi. Acesta a mărturisit că nu cunoaște motivele pentru care vizitele lui erau atât de dese. Nepotul lui Dinu avea atribuția de a introduce în computere firmele care erau supuse controlului. De asemenea, acesta a mărturisit că nu cunoaște motivele pentru care i s-a solicitat de către Dinu ca Devest să fie ”prinsă în control”. „Călin Dinu a folosit expresia <<a declanșa jihadul>>, expresie din care am înțeleles că se impunea un control dur” a mărturisit Răzvan Oprea. Dinu îi cerea nepotului său să-i transmită anumite mesaje Gabrielei Ionescu şi de asemenea numeroase convorbiri telefonice s-au purtat de pe telefonul său mobil. Următorul termen a fost stabilit pe 27 aprilie când vor fi audiați alți nouă martori.

 

2 COMENTARII

  1. Pe când urmează olari Ionel sa îl arestați acest om care a nenorocit sute de oameni(cazul radison) nu merita acest infractor sa stea in libertate nici el nici familia lui fiusu se distreza prin oraș de unde bani si infractorul de olari conduce o mașina de lux mai are bani la pusculita acest infractor sau nici acuma nu s-a potolit cu luatul de foloase necuvenite.

  2. INTREBARE ??? ALESUL PARDIDELOR PD-L UNPR-DIRECTRORUL GENERAL (MIRCEA CALIN)DORMEA IN MOMENTUL IN CARE DOAMNA IONESCU SI CU DOMNUL DINU CALIN FACEAU AFACERI IMPREUNA CHIAR NU VEDEA NIMENI DIN FINANTE ???
    CONSIDER CA STIA DOMNUL MIRCEA CALIN DATE DESPRE DOAMNA IONESCU G.
    INSEAMNA CA ESTE UN DIRECTOR SLAB PREGATIT SAU…….
    CASA DE LA SACALAZ VILA – CASUTA …SI-A CONSTRUIT-O PE BANI CASTIGATI DE LA FINANTE…??????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.