Jurnal de alegător (1) – vrăjeala electorală a „primarilor” Timişoarei

Jurnal de alegător (1) – vrăjeala electorală a „primarilor” Timişoarei

2
DISTRIBUIȚI

A trecut prima săptămâna de campanie electorală. Candidaţii la funcţia de primar al Timişoarei s-au năpustit să-şi împrăştie mesajele către popor. Ca alegător m-am oprit să văd oferta de promisiuni la panourile de la colţul blocului. Dintr-un afiş galben, ţărănistul Adrian Orza promite „continoutate” la primărie şi reia ideea atât de prăfuită şi falsă a administraţiei fără politică. Cum fără politică, când toate deciziile se iau în cosiliul local unde-i o majoritate …politică. Niciunul nu este independent. Nici măcar Orza, căruia retrasul Gheorghe Ciuhandu încearcă să-i transfere capitalul de imagine. Singura şansă ca să fie continuitate pentru „nea Jean” secretarul, stăpânul firelor de iarbă  care costă un euro bucata – Ciupa şi alte personagii celebre ale administraţiei Ciuhandu  din care Orza a făcut parte. Cât despre puterea ” motORZA”, o singură nedumerire – ce face un motor, oricât de bun ar fi, fără alimentare şi alte curele şi dispozitive pentru a pune cu adevărat în mişcare maşina Timişoara? Liberalul Nicolae Robu, candidatul USL, cu părul estompat la tâmple şi privirea „aruncată” undeva în spatele meu, îmi spune că „Schimbarea în bine, depinde de tine”. Şi are grijă să-mi amintească acest lucru în orice intersecţie, de pe orice bloc sau din orice colţ de panou. O agresivitate outdoor care-mi dă o senzaţie de deja-vu amintindu-mi de campania portocalie din 2008. Plus o nedumerire – cine dă banul şi de ce? Cât despre slogan, dacă depinde de mine schimbarea în bine, de ce să-l mai votez pe Robu primar? Pedelistul Gheorghe Nodiţi, ascuns după verdele mărului, mă îndeamnă să aleg sănătos, în calitate de medic.


Nimic despre viermele portocaliu care-n ultimii ani a „arat” prin interiorul mărului România. Afişele cu Nodiţi transmit atâta lehamite că trec rapid mai departe.

Cu cea mai bună fotografie de campanie dintre toţi candidaţii, independentul Ioan Coriolan Gârboni îşi anunţă prioritatea „Timişoara înainte de toate”. Înainte de politicieni sau de interesele de grup? Încă e mister. Culoarea de campanie, întâmplător sau nu, identică cu a unui alt independent celebru – primarul Oprescu de la Bucureşti.

Uneperistul Ioan Răducanu îmi cere să am curaj ca să-l votez şi anunţă respect pentru oraş. Dar cine nu are? Apare şi cu echipa de consilieri. Pozele-s înghesuite pe afiş ca la defuctele panouri de onoare. Sigla e însă nouă – cu vulturul uneperist. Afişul candidatul Alianţei „Uniţi pentru Timişoara” îţi sare-n ochi cu literele de-o şchioapă cu care-i scris numele candidatului – Claudiu Butuza. Fără slogan, dar cu un îndemn clar- votaţi primar.  Fostul şef al Poliţiei Municipale, Ilie Bertea, cu cravata regulamentar violetă a  la Dan Diaconescu, zice că vrea primar „din dragoste şi dreptate pentru timişoreni”. Şi ciocoii, unde-s ciocoii? Rodica Vlad, acum la Partidul Ecologist Român, anunţă cu o faţă de Barbie retuşată abrupt în Photoshop că este „primarul perfect pentru Timişoara curată”. Probabil, fără molozul clădirilor istorice lăsate intenţionat să se prăbuşească. Aflu că există şi Partidul Prodemo care mă îndeamnă să îndrăznesc să-l votez pe Suciu Marinel. O ruletă rusească, altfel spus. Trec mai departe şi dau peste un candidat înconjurat de cruci – Nicolae Antonie de la Partidul Naţional Democrat Creştin.  Prea multă durere pentru un suflet de primar.

 

2 COMENTARII

  1. domnule BOTA,daca tot faci o analiza pertinenta asupra candidatilor la Primaria Timisoarei,de ce nu faci lista completa a acestora?! Poate vrei sa fii doar spiritul negativ in acest context! Sa inteleg ca pe TRIF de la ROMANIA MARE l-ai lasat deoparte din acest motiv?! As fi vvrut sa vad parerea ta si in legatura cu el! Poate esti in asentimentul meu,ca face parte dintr-o alta categarie in raport cu cei pe care i-ai amintit mai sus,mai ales daca ai participat la confruntarea de la Camera de de Comert,unde TRIF a avut un mesaj de departe mai concret si mai realist in comparatie cu ceilalti.Trebuie sa recunosti ca are clasa,daca ai fost acolo.Esti formator de opinie si daca esti independent cum sustii,FII OBIECTIV!!!

  2. si unde este acum DL.TRIF?……k n,a adunat decat sub o mie de voturi……trece-l la istoria partidelor pt ca nu mai este valabil…..s-a facut de 2 bani de doua ori…..nu,i de ajuns?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.