Blejnar, pila mică și șpaga mare

Blejnar, pila mică și șpaga mare

3
DISTRIBUIȚI

Noroc cu stenogramele lui Blejnar că așa am aflat de la fostul șef al ANAF cum stă treaba cu nepericuloasa „pilă mică”. Tradiţional românească, am putea chiar completa. Aparenta sinceritate a lui Sorinel, necunoscutul căruia preşedintele Băsescu îi cerea date despre situaţia prietenilor asfaltatori, n-a fost decât o perdea de fum abil aruncată. Căci imediat analiştii s-au repezit să analizeze-n dungă şi-n adâncime zicerea. Uitând cu desăvârşire de faptul că a apărut prima probă directă care-l leagă pe Blejnar de mafia vămilor.


Şi nu oricum. Ci prin propriile vorbe prin care ordona numirea şefilor şpăgarilor din vămi. Care, odată ajunşi pe funcţii, s-au transformat în maşini de făcut bani negrii. Şi, aşa cum unii dintre ei au recunoscut. au trimis mare parte din şpăgile făcute mai departe. Spre protectorii lor care le-au dat siguranţa că pot să facă orice. Cu abilitatea sa şerpească, Blejnar a evitat subiectul şi nu a răspuns nici o secundă la întrebări esenţiale – de ce i-a vrut pe cei trei şefi de tură la Moraviţa, cine i-a susţinut şi pe câţi bani? Şpăgile mari făcute la vămi au acoperit ani la rândul mizeriile sistemului, acoperind mai toate gurile cu teancuri de euroi îndesate ca la îndopatul gâştelor. Crăpătura făcută în zidul „neimplicării” lui Blejnar în toată această operaţiune urât mirositoare se poate transforma într-un crater care să-l înghită. Cu o singură condiţie – să aibă cineva tupeul să lărgească cu ranga legii crăpătura.

3 COMENTARII

  1. Spaga din vama n-a fost un secret pentru nimeni, pentru ca fiecare, de la persoanele fizice si pana la firmele care tranzitau vamile, pentru orice „neregula’, deliberata sau nu, cotizau constienti de ceea ce fac, fapta fiind incriminata la fel si in cazul celui care dadea si in cazul celui care lua. Vamile devenisera si continua sa ramana o industrie (masini de facut bani), inca din anii ’90, cand a inceput importul de cafea, tigarete, bauturi alcoolice, bijuterii din aur, produse petroliere, etc. Indiferent de guvernare (FSN-ista, PNTC-dista, PSD-ista, PNL-ista, PDL-ista), nici un guvern nu s-a preocupat real de starpirea acestei mizerii care usura bugetul public cu miliarde de dolari, marci sau euro anual. Sistemul, tot mai perfectionat si mai eficient, a fost preluat de la guvernare la guvernare si exploatat atat de structurile politice cat si de cele administrative. Cine avea controlul vamilor, avea bani si garantia ca nu pleca cu mana goala de la guvernare. „Nenorocirea” care s-a abautu asupra vamilor – din nefericire pentru cei care n-au fost anuntati sa se opreasca sau sa dispara pentru o vreme din sistem _, n-a fost nicidecum dorinta guvernantilor de a face ordine in vami, ci a fost o lupta fratricida in interiorul PDL, adica intre gruparea Blaga, care controla vamile si se pregatea sa controleze si PDL si gruparea din spatele lui Blejnar si Marta, care aveau teoretic controlul asupra vamilor, dar nu si practic, pentru ca sefii vamilor ascultau tot la comenzile lui Blaga. A fost chiar un avertisment din partea lui Blaga catre Marta (cel care chema si negocia la Bucuresti, cu fiecare sef de vama, conditiile „colaborarii”), Blaga amenintandu-l pe Marta ca-i „rupe capul” daca nu se linisteste. Numai ca tentatia era prea mare, pentru gruparea din spatele lui Blejnar si au riscat (stiind ca-l aveau de partea lor inclusiv pe Basescu), declansand un razboi total in vederea preluarii controlului, razboi in care multi vamesi si politisti au fost victime colaterale (nu ca n-ar fi fost vinovati, ci pentru ca n-au schimbat la timp macazul). Dupa preluarea „puterii” in vami si trecerea lui Blaga in planul secund, sa nu credeti ca vamile n-au mai produs. Au produs in continuare, colectand sume uriase de bani care ajungeau la Marta sau alti intermediari. Chiar daca pare neverosimil, Blejnar n-a primit niciodata nimic, direct, pionul principal fiind Marta Codrut, combinatorul principal, cel care colecta totul. De aceea Blejnar sta linistit si nu-i pasa, pentru ca nu exista probe directe care sa-l incrimineze. Si ce daca a numit sefii vamilor ? Acestea ii erau atributiile. Poate cineva sa dovedeasca ca i-a data ceva pentru numire sau mentinere in functie ? Poate dovedi cineva ca a primit ordin de la Blejnar sa colecteze bani negrii ?
    Din pacate, Blejnar nu este o persoana oarecare si nici unica ci este o creatie a unui sistem imoral, ticalosit, putred si molipsitor, care nu va disparea odata cu disparitia functionarului Blejnar. Blejnar nu este un nume ci un fenomen, pe care toate guvernarile din 1990 incoace l-au creat si exploatat. Este tipul functionarului bine pregatit profesional, lipsit de scrupule, siret, servil cu toti cei de care depindea cariera lui, umil in fata autoritatilor (SRI, Politie, Parchet, unde, prin slugarnicie excesiva si-a cultiat prietenii – vezi prietenia cu Coldea, Morar, Olaru, etc.)),orgolios, arogant si dur cu cei din subordine, care nu erau pe placul sau sau cu cei care-l deranjau. Mi-e tema ca in pofida zgomotului si scandalului creat de persoana Blejnar, nimic nu se va schimba. Din contra, deja se afla la incalzire, gata sa intre in arena, o duzina de alti Blejnari, antrenati la aceeasi „scoala”, care vor prelua din mers si exploata sistemul, turandu-l la maxim. Umbla zvonul ca se vor redeschide Duty-free-urile din Moravita, iar daca „incasarile” nu vor fi suficiente, se va trece la varianta II, preluata de la PDL si anume comasarea vamii cu Garda Financiara si Activitatea de control fiscal din cadrul ANAF, in speranta ca, antrenati si „profesionisti” cum sunt, „expertii” din vama vor sti sa deturneze si bruma de taxe si impozite ce se mai plateste benevol, in prezent, catre buget. Iar putinii profesionisti pe care ii mai are ANAF-ul si care n-au intele ca „pactul cu Diavolul” este viitorul, vor fi cantonati in vami, acolo unde nu mai este ce colecta, sa numere TIR-urile care intra in tara si sa completeze statistici inutile, sporind birocratia. Intre timp, personalul vamal, recalificat urgent din mers, se va adapta noului sistem si va relua colectarea, sfidand injuraturile printre dinti ale contriuabililor cinstiti. Face pariu cineva cu mine ca peste trei ani acesta va fi sistemul care va alimenta pusculitele puterii? Intrebati-l pe Domnul Ciobanu, daca nu ma credeti sau pe actualii sefi a-i ANAF in care D-l Ponta are atata incredere. Daca ar sti ce papusari manuiesc aceste marionete si ce scenariu pun la cale acesti sforari, pe mana cui sunt banii tarii, D-l Ponta si-ar da demisia urgent, inainte de a fi fortat sa plece de incompetentii din ANAF, a caror unica preocupare este sa distruga totul, instaurand Apocalipsa dupa Blejnar. Doar i-au fost discipoli si elevi.
    Sa dea Dumnezeu sa n-am dreptate !

  2. acelas lucru si la vamile din vest…….daca “incasarile” nu vor fi suficiente, se va trece la varianta II, preluata de la PDL si anume comasarea vamii cu Garda Financiara si Activitatea de control fiscal din cadrul ANAF….este un citat de mai sus.

  3. Respect,
    Un cuvant potrivit pentru analiza lui suspiciosul.
    Ne aflam intr-un cerc vicios strans de aceasta definitie numita ban, mai ales ban public.
    Orice politician care poate fura de acum incolo din banul public, nu are si nu va avea niciodata, vreun interes de a crea o legislatie protectiva a banului public ci dimpotriva da-i inainte cu furtul banului public si cu inselarea prostului de contribuabil.
    O situatie de criza exceptionala cum este aceasta super hotie la nivel de politican impune ca si solutie una radicala, nu este timp pentru jumatati de masura.
    Dar cine are curajul si ce fel de solutie radicala se impune?
    Ar fi foarte multe dar cine sa le implementeze? clasa actuala de politicieni?
    Tare imi este frica de faptul ca ne aflam intr-o situatie fara iesire.
    Nu s-a inventat inca un cod penal pentru politicieni, iar pt. cei care ma vor critica cum ca sunt politicieni condamnati, le voi raspunde ca acestia ori nu au furat si impartit destul cu cine trebuia ori ca nu stiu fura.
    Pacat ca sunt contemporan cu aceste vremuri, am copilarit pe vremea lui ceausescu iar acum traiesc pe vremea anarhiei banului public si a intereselor nationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.