Noul CPC: Avocatul, obligatoriu în judecarea recursului

Noul CPC: Avocatul, obligatoriu în judecarea recursului

5
DISTRIBUIȚI

Noul Cod de procedură civilă aduce o noutate absolută în privinţa dreptului la apărare. Astfel, când dosarul ajunge în recurs cererile/acţiunile judiciare şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute în faţa instanţei decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic. SIngura excepţie este atunci când partea sau mandatarul acesteia, soţ ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, este licenţiată în drept.[art. 13 alin. (2)]. Cei care nu pot susţine cheltuielile impuse de declanşarea şi susţinerea unui proces civil pot beneficia de asistenţă judiciară, în condiţiile legii speciale privind ajutorul public judiciar.  Beneficiaza de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele doua luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat. Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de căre stat în proportie de 50%. Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obisnuită şi cel din România.


Toate detaliile despre ajutorul public judiciar aici.

Procesele în curs de judecată la data schimbării competenţei instanţelor legal investite, ca urmare a intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, vor continua să fie judecată de acele instanţe, potrivit vechiul Cod de procedură civilă. Hotărârile judecătoreşti pronunţate în aceste procese se supun căilor de atac (apel, recurs, după caz) prevăzute de vechiul Cod de procedură civilă.

 

5 COMENTARII

  1. Ciocanul lui Thor din imaginea ataşată articolului nu e un simbol al sistemului nostru de justiţie. Sau NCPC îl prevede, sau aţi ales imaginea aiurea, google search şi copy-paste …

  2. O idiotenie! Au fost destule cazuri, cetateni care s-au aparat singuri si au cistigat. Pentru ce imi trebuie avocat, nu stii pe cine iei, si este un sau o analfabeta in profesie. Am avut si eu una; o penala, cu facultatea facuta la peste 50 de ani, mina in mina cu cei care au salvat-o si pe ea de la racoare, nu face absolut nimic, si pierzi si banii si procesul.Cred ca am eu mai multe cunostiinte in domeniu, decit idioata de care vorbesc!

  3. Atentie ca OUG 51/2008 a fost modificata prin Legea 866/2011:
    (1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
    (2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporie de 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.