Vameşii numiţi de Blejnar, jupânii contrabandei de la vama Moraviţa

Vameşii numiţi de Blejnar, jupânii contrabandei de la vama Moraviţa

1
DISTRIBUIȚI

Vameşii pe care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar i-a numit personal ca şefi de tură la vama Moraviţa , aşa cum a dovedit discuţia interceptată de procurorii DIICOT dintre el şi şeful ANV Radu Mărgineanu, s-au comportat ca adevăraţi jupâni ai contrabandei după ce au ajuns în funcţii. Probele, strânse de investigatorii DGA şi aflate în dosarele în care aceştia au fost trimişi în judecată, au dovedit că Sorin Avram, Mihnea Feneşan şi Florin Dărăbuţ acţionau extrem de eficient, fiind printre cei care decideau când şi cum se lucra.

Dărăbuţ a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, şapte cazuri, aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă, iar din înregistrări a reieşit că nu s-a sfiit să acţioneze pentru ca în zona Moraviţa contrabandiştii să aibă liberă trecere. Dărăbuţ i-a mărturisit investigatorului sub acoperire Mihai Vodă „argumentând „…noi ne-am făcut socoteala. Acum trăim. Păi anul trecut (n.n. referire la perioada în care se comercializau ţigări la magazinele duty-free din P.T.F. Moraviţa), când erau … 80.000 (n.n. euro), dacă furam poliţia cu 3.000, îi ziceam. Vorbim acum ca şi-o glumă. Da, ştii, dacă din 80.000, puteai să furi, 1.000. Cât toată lumea era bucuroasă, da…din tăiţeii ăştia… azi nu, o fost foarte bine.


O fost foarte, foarte bine (n.n. aluzie la foloasele care fuseseră colectate în acea tură de la traficanţii de ţigări)…”. Într-o altă situaţie, când efectua controlul asupra autoturismului unui contrabandist, investigatorulk  Vodă i-a atras atenţia că se cam văd ţigările, dar Dărăbuţ i-a replicat „din avion. Tu vezi? Eu nu văd nimic. Tu ai văzut ceva? Eu nu văd…eu n-am văzut nimic!”.

Tura condusă de Sorin Avram era considerată de contrabandişti ca fiind cea mai tare pentru că se lucra masiv pe ea, aşa cum reiese şi dintr-o altă înregistrare de la dosar „păi pe tura lui Avram vine … consacratu’ … ăla, cum îl cheamă, zii,… Borcheş Petru… Titi … vine Titi cu câte trei maşini, să ştii de-o treabă, nu se joacă …”, „Păi îţi spun io! Tu mie vii să-mi spui cine cară şi pe ce tură cară … tura asta ţi-i zic pe toţi care vin …acuma mai e o ţâră, dacă se mişcă ceva, îl vezi pe Mitică că se duce … o vezi pe, îi vezi pe ăia de la … ăia doi din Timişoara … ia uite-l pe vameşu’ …”. Cu toate acestea, colegii care lucrau cu el pe tură erau nemulţumiţi că Avram nu împarte cu ei, concluzionând că „dacă nu colaborăm între noi… nu băgăm în traistă…”.

Mihnea Feneşan a fost, de asemenea implicat în contrabandă şi operaţiunile de colectare a şpăgilor de la traficanţi, . S-a remarcat prin faptul că a fugit din ţară în Austria după ce a fost sunat de colega lui Neta Şaptebani care l-a avertizat că DNA va descinde în vama Moraviţa. A fost adus în ţară după trei luni de la ridicarea celorlalţi colegi de şpagă.

 

1 COMENTARIU

  1. Si pe Baragan cine l-a pus sef de vama la Naidas, nu cumva tot Sorin Blejnar? ca si el facea tot ca si cei de la Moravita, impreuna cu Pantea. Avea un microbuz cu numere de Bulgaria care facea curse( cu tigari) pe ruta Naidas- Resita.De ce nu se dau inregistarile sa se vada acel microbuz? Sau is la sertar si se scot la condamnare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.