Cornel Sămărtinean, candidat ARD la Camera Deputaților pe Colegiul 1 Timișoara: „Am...

Cornel Sămărtinean, candidat ARD la Camera Deputaților pe Colegiul 1 Timișoara: „Am demostrat că şi o companie de stat poate fi condusă eficient ca să aducă profit” (P)

0
DISTRIBUIȚI

– Cum ati inceput sa faceti afaceri?

– Am inceput sa fac afaceri imediat dupa ce am terminat facultatea, in 1994. In timpul studentiei, ca sa ma intretin, m-am angajat ca lucrator prin aschiere la IMAIA. A fost foarte greu, tin minte ca lucram in trei schimburi… Cand am terminat facultatea si am devenit inginer, m-am hotarat sa incep o afacere. Asa am inceput proiectul Gittanos.

– Am vazut ca ati declarat ca nu ati facut niciodata afaceri cu statul… Se poate castiga din afaceri in Romania si fara sa ai contracte cu statul?

– Da,  asa este! Nu am avut niciodata vreun contract incheiat cu statul. Eu nu am luat bani de la stat, am dat bani la stat! De-a lungul a 18 ani de activitate firma mea a platit peste 3 milioane de euro la bugetul statului sub forma de taxe si impozite. In prezent in grupul de firme Gittanos sunt angajati peste 100 de oameni. Gittanos are o cifra de afaceri anuala de peste 4 milioane de euro. Toate acestea le-a reusit fara  sa am nici o tangenta cu statul! Niciuna! Sunt foarte mandru de faptul ca firma mea este reprezentantul in Romania pentru cinci case de moda internationale de lenjerie intima. Este vorba despre Golden Lady, Levante, Elledue, Intimissi si Jaurés. In ceea ce priveste piata de desfacere interna vreau neaparat sa precizez ca avem peste 500 de clienti importanti din Romania printre care se numara toate supermaketurile Real, Auchan, Metro, Selgros, Billa, etc.

– Ati fost manager si la o companie de stat, Aeroportul Timisoara. Cat de diferit este managementul la o companie privata fata de cel al unei companii de stat?

– Eu unul spun ca principiile de management sunt aceleasi peste tot. Cel putin eu am aplicat aceleasi principii. Si rezultatele se vad. Sunt disponibile pentru oricine este interesat pe site-ul Ministerului de Finante. Eu sustin si am si demostrat de fapt ca si o companie de stat poate fi condusa eficient ca sa aduca profit. Toate aceste principii de management eu vreau sa le aplic si in activitatea mea ca viitor parlamentar.

– Dati-ne niste date concrete!

– Am condus Aeroportul Timisoara timp de 2 ani si jumatate, intre ianuarie 2010 si iunie 2012.


Va pun la dipozitie si niste grafice elocvente daca doriti…(sunt atasate acestui material în galeria foto, n.red.) In aceasta perioada traficul de pasageri a crescut de la 889 de mii in 2009 la 1,2 milioane la finalul anului 2011. Veniturile aeroportului au crescut de la 44,4 milioane de lei in 2009 la 49,8 milioane de lei la finele anul 2011. In privinta cheltuielilor, pot sa va spun ca imediat dupa ce am ajuns director acolo le-am scazut de la 39 de milioane in 2009 la 33 de milioane in 2010. Cifra de afaceri a crescut constant, de la 41 de milioane in 2009 la 42.8 milioane  de lei in 2011. Profitul aeroportului in perioada in care eu l-am condus s-a triplat de la 5 milioane de lei in 2009 la 15 milioane in 2010. Deci se poate ca si o companie de stat sa obtina profit daca este condusa cum trebuie. Eu aveam de indeplinit niste criterii de performanta pe care daca nu le atingeam nu imi luam salariul. Asa era facut contractul de management. De exemplu, aveam un criteriu care se refera la productivitatea muncii. Mai pe intelesul tuturor, raportul dintre numarul de pasageri deserviti  si personalului angajat. Acesta s-a imbunatatit constant de la 4263 in 2009 pana la 4842 la sfarsitul anului 2011. Alte cifre care atesta calitatea actului managerial sunt: cresterea  indicatorului lichiditatilor curente si imediate, imbunatatirea vitezei de rotatie a debitelor-clienti, a creditelor furnizori a activelor imobilizate si a activelor totale. Toate acestea sunt date publice si pot fi dovedite cu acte contabile. Investitiile facute in acea perioada se vad si le stie toata lumea… S-a inaugurat terminalul de sosiri interne non-Schengen, am implementat sistemul electronic de supraveghere perimetrala si un sistem de alimentare a perimetrului de securitate. Toate aceste au culminat cu obtinerea statutului de aeroport international si raportul pozitiv intocmit de delegatia Schengen. Legat de raportul Schengen vreau sa subliniez un lucru. Zilele trecute citeam un flyer al USL prin care acestia promiteau ca vor face un aeroport international la Timisoara la standardele Schengen. Pai acest Aeroport exista! Si e la standarde Schengen din momentul in care eram eu director acolo. Chiar m-a amuzat copios acea promisiune USL…

[nggallery id=8]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.